Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Ανταπόκριση από την Διάσκεψη για τις Γυναίκες της Βάσης στη Βενεζουέλα

Σήμερα 8 Μαρτίου 2011, ολοκληρώσαμε αυτή την ιστορική Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες της Βάσης, με μια πορεία για να τιμήσουμε τα 100 χρόνια της Διεθνούς Ημέρας των Εργαζομένων Γυναικών, με τη συμμετοχή γυναικών από 40 χώρες. Γυναίκες αγωνίστριες, που πολεμούν καθημερινά τον ιμπεριαλισμό με διάφορους τρόπους, ήρθαν στη Βενεζουέλα για να πουν τις εμπειρίες τους σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που έχουν οδηγήσει τις χώρες τους και να οικοδομήσουν μαζί μας τη δύναμη για την επίτευξη της παρουσίασης της αλήθειας της τάξης μας και την απελευθέρωσης μας.

Με χαρά, συνθήματα, πανό και τραγούδια κάναμε πορεία από την Plaza Morelos μέχρι την Plaza Caracas.

***

Αρχές, για την προετοιμασία και τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Διάσκεψης των Γυναικών της Βάσης, το 2011 στη Βενεζουέλα.

Η εμπειρία του Παγκόσμιου Κινήματος των Γυναικών κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, ενισχύει την πεποίθησή μας ότι ο αγώνας των Γυναικών για την Απελευθέρωσή μας, πρέπει να είναι στα δικά μας τα χέρια.

Είναι ανάγκη να δημιουργηθούν οργανώσεις για τις Γυναίκες, ο αγώνας των Γυναικών θα πρέπει να συνδεθεί με τον κοινό αγώνα κοινωνικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών οργανώσεων.

Για τη Διάσκεψη η πρωτοβουλία ανήκει σε Γυναίκες της Βενεζουέλας (Movimiento de Mujeres "Ana Soto»), του Ισημερινού (Συνομοσπονδία Γυναικών του Εκουαδόρ για την Αλλαγή - CONFEMEC), της Αργεντινής και της Γερμανίας (Πολιτικά Συμβούλια Γυναικών. Η ιδέα της Παγκόσμιας Διάσκεψης Γυναικών υποστηρίζεται από οργανώσεις και πρωτοβουλίες Γυναικών από 20 χώρες, στις τέσσερις ηπείρους.

Οι διοργανώτριες, με την αφορμή της Παγκόσμιας Διάσκεψης για τις Γυναίκες, απευθύνθηκαν στην κυβέρνηση, τις οργανώσεις και τα όργανα του κράτους της Βενεζουέλας, εκτός των άλλων και για λόγους αλληλεγγύης στον αγώνα του Λαού της Βενεζουέλας.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας νοιώθει μεγάλη ικανοποίηση, για την υποστήριξη και τον ενθουσιασμό που εξέφρασε σε μια εκτενή συνέντευξή της η κα Μαρία Λεόν, η πρώην πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Γυναίκες και σήμερα, υπουργός του Υπουργείου Γυναικών της Βενεζουέλας.

Η προσφερόμενη στήριξη της «Μόνιμης Επιτροπής των Γυναικών, Οικογένειας και Νεολαίας της Εθνικής Συνέλευσης», πολλών διαφορετικών Γυναικείων οργανώσεων, καθώς και ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης της Βενεζουέλας, ήταν αμέριστη.

Εκτιμούμε ότι είναι η στιγμή, που εμείς οι Γυναίκες του κόσμου πρέπει να πάρουμε το μέλλον στα δικά μας τα χέρια, να μετρήσουμε τις δικές μας δυνάμεις.

Το Παγκόσμιο Γυναικείο Κίνημα από τη φύση του περιλαμβάνει, μια μεγάλη ποικιλία σε κοινωνική σύνθεση, μορφές οργάνωσης και στρατηγικές πολιτικές.

Ως εκ τούτου, η Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες θα πρέπει να σεβαστεί κάθε μορφή οργάνωσης και των μεθόδων εργασίας, θα πρέπει να ενταχθούν οι Γυναίκες όλων των χωρών, όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών ρευμάτων και αυτών που αναζητούν την ισότητα στου Παγκόσμιο Κίνημα των Γυναικών.

Είναι πολύ μεγάλη η ικανότητα και η δημιουργικότητα των Γυναικών να διαμορφώσουν συμμαχίες και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα των Γυναικών, ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία της Διάσκεψης.

Ταυτόχρονα, το Κίνημα των Γυναικών έχει μια ιστορία, η οποία διαφέρει σε κάθε χώρα, αλλά θα πρέπει να είναι σεβαστή η διαφορά για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι αρχές που θα διέπουν την Παγκόσμια Διάσκεψη των Γυναικών της Βάσης, είναι οι ακόλουθες:

Η Διάσκεψη θα προετοιμαστεί σε μια διεθνή διαδικασία, για τις συζητήσεις και την διοργάνωσή της. Θα προετοιμάζεται και θα εκτελείται από διαφορετικές οργανώτριες και από τις συμμετέχουσες, με πλήρη ισότητα οριζόντια, χωρίς καμία διάκριση και μεροληψία.

Η Διάσκεψη θα λάβει αποφάσεις στο πλαίσιο της αρχής της συναίνεσης και θα τις δημοσιεύσει με αυτή την αρχή.

Αυτό σημαίνει ότι οι αντίστοιχες συνελεύσεις θα εγκρίνουν ψηφίσματα και βασικές θέσεις και θα αναφερθούν οι στρατηγικές θέσεις, καθώς και οι προτάσεις για κοινές δράσεις.

Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθούν οι αντιπαραθέσεις και οι ψηφοφορίες μεταξύ θέσεων, που μπορούν να προκαλέσουν διάσπαση της Διάσκεψης.

Η Διάσκεψη έχει δύο πυλώνες, δύο βασικά σημεία για την ανάπτυξή της:

Πρώτα, τη Γενική Συνέλευση, στην οποία εκπροσωπούνται οι Γυναίκες της Βάσης των αντίστοιχων χωρών, καθώς επίσης και γυναίκες εξόριστες, μετανάστριες, σύμφωνα με μια καθορισμένη αναλογία (καθιερωμένη με δημοκρατικά κριτήρια, για παράδειγμα, αναλογικός αριθμός προς τους κατοίκους της χώρας).

Το Κίνημα των Γυναικών σε κάθε χώρα πρέπει να βρει τους δικούς του τρόπους συμφωνίας για την επιλογή των εκπροσώπων, σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Κινήματος, τους μηχανισμούς συναίνεσης, τις εμπειρίες, τα έθιμα και για άλλους λόγους.

Η μέθοδος της Γενικής Συνέλευσης θα εξασφαλίσει στις Γυναίκες όλων των χωρών που συμμετέχουν ισότητα με ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες στη συζήτηση και στις προγραμματισμένες διάφορες δραστηριότητες.

Θα συζητά τα βασικά θεματικά πεδία για την κατάσταση και τους αγώνες των γυναικών σε όλο τον κόσμο, θα συγκεντρώνει τα αποτελέσματα σύμφωνα με την αρχή της συναίνεσης και εν συνεχεία θα τα δημοσιεύει.

Η συμμετοχή θα είναι μαζική και ανοικτή, στα μεμονωμένα άτομα, πρωτοβουλίες και οργανώσεις, οι οποίες στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, του διαθέσιμου χρόνου και χώρου -μπορούν να προετοιμάσουν και να εκτελέσουν διάφορες εκδηλώσεις, εργαστήρια και πολιτιστικές δραστηριότητες ή να συμμετέχουν σε αυτές, εφόσον τηρούν τους όρους της Συνέλευσης και τις Αρχές της Διάσκεψης.

Το συνέδριο είναι ανοικτό σε όλες τις Γυναίκες και θα γίνουν ειδικές προσπάθειες για τη συμμετοχή της νεολαίας.

Αποκλείει φασίστες, θρησκευτικούς φονταμενταλιστές και εκπροσώπους οργανώσεων, που είναι γνωστές για τη συμπεριφορά τους και τις επιθετικές και εχθρικές αντιλήψεις για τις γυναίκες.

Κάθε μια από τις Γυναίκες και τις οργανώσεις που συμμετέχουν θα πρέπει να κάνουν τις μεγαλύτερες και καλύτερες προσπάθειες για να κινητοποιήσουν τις διεθνείς επαφές και φιλίες, να τις καλέσουν στη Διάσκεψη και να αναλάβουν τη συνολική ευθύνη εργασίας για την επιτυχία της.

Η Διάσκεψη χρηματοδοτείται με αυτόνομο τρόπο από διάφορες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες και ευχαρίστως δέχεται δωρεές, οι οποίες θα δοθούν άνευ όρων και χωρίς επιφυλάξεις.

Η Διάσκεψη υπό την ευθύνη της διοργανώνει επιτροπή ασφάλειας για να εξασφαλιστεί η προστασία των συμμετεχόντων και των εκδηλώσεων.

Κάθε εθνική αντιπροσωπεία απαρχής θα αυτοχρηματοδοτεί τη δουλειά της, τα ταξίδια, τη διαμονή της και τις μεταφράσεις.

Η Διεθνής Επιτροπή προετοιμασίας εργάζεται για τη δημιουργία μιας οικονομικής βάσης, που θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη αλληλεγγύης των αντιπροσωπειών από τις φτωχότερες χώρες και επίσης, θα ενθαρρύνει τις διεθνείς χορηγίες αλληλεγγύης.

Οι άνδρες προσκαλούνται να συμμετάσχουν, εάν τάσσονται υπέρ των δικαιωμάτων και της απελευθέρωσης των Γυναικών, αν δεν ασκούν κυριαρχία, και εάν συμμετέχουν ενεργά στηρίζοντας την οργάνωση της διάσκεψης.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης, οι παρευρισκόμενες θα κληθούν να αποφασίσουν εάν προτείνεται η πραγματοποίηση μιας νέας Παγκόσμιας Διάσκεψης Γυναικών και αν αποφασιστεί με το ψήφισμα της πρώτης Παγκόσμιας Διάσκεψης των Γυναικών της Βάσης θα οριστεί μια επιτροπή προετοιμασίας, για την επόμενη Διάσκεψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: