Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Φασιστική σφαγή στη Νορβηγία

Ανακοίνωση της Μ-Λ Οργάνωσης «Επανάσταση»

Ανανεώθηκε: 26/7/2011

[Μετάφραση βασισμένη σε μετάφραση από το athens.indymedia]

Η φασιστική σφαγή στη Νορβηγία σκότωσε 80-100 ανθρώπους, στοχεύοντας στον πολιτικό ακτιβισμό και την οργάνωση ανάμεσα στην προοδευτική και δημοκρατική νεολαία εν προκειμένω.

Η Νορβηγία αποτέλεσε στις 22 Ιούλη 2011 το θέατρο της χειρότερης τρομοκρατικής επίθεσης στις Σκανδιναβικές χώρες μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ίσως της πιο συστηματικής σφαγής νέων ανθρώπων στη νεότερη ιστορία.

Ο απολογισμός προσεγγίζει μέχρι στιγμής τους 80 νεκρούς, εκ των οποίων 68 είναι κυρίως νέοι που βρίσκονταν στην καλοκαιρινή κατασκήνωση του AUF (της οργάνωσης νεολαίας του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος).

Τώρα πια ξέρουμε πως δεν ήταν φανατικοί ισλαμιστές, αλλά ο ξανθός, συντηρητικός δυτικός νέος, επιχειρηματίας, ελευθεροτέκτονας και πρώην μέλος του Κόμματος της Προόδου Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ (32 ετών) που ήταν υπεύθυνος για τη βόμβα στο Όσλο και τη σφαγή των 85 μελών και φίλων του AUF στο νησί Ότογια. Ένα έγκλημα που ομολόγησε ότι το διέπραξε.

Ακόμα και αν αποδειχτεί πως έκανε όλα αυτά από μόνος του ή μόνο με λίγους βοηθούς, ο Μπρέιβικ δεν ήταν ένα απομονωμένο και τυχαίο σκουλήκι. Το έγκλημα σχεδιαζόταν προσεκτικά για καιρό, και ούτε οι ιδέες ούτε οι μέθοδοι επινοήθηκαν από τον Μπρέιβικ. Η έμπνευση τού ήρθε προφανώς από μια σειρά αιματηρών επιθέσεων που έχουν διαπράξει Χριστιανο-φασιστικές τρομοκρατικές ομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες, δράσεις εναντίον Ομοσπονδιακών κτιρίων, κλινικών όπου διεξάγονταν εκτρώσεις, και σφαγών σε σχολεία από μεμονωμένα άτομα.

Ισλαμοφοβία και φασισμός

Όλο και περισσότερες ενδείξεις υποστηρίζουν το γεγονός ότι ήταν μέλος ενός ακραία αντιδραστικού και ισλαμοφοβικού περιβάλλοντος που αξιοποιεί γενικά το διαδίκτυο και ιδιαίτερα μια νορβηγική ιστοσελίδα, την www.document.no, ως το κύριο εκτροφείο τέτοιων ιδεών. Μέσω ιστοσελίδων τέτοιου τύπου διέσπειραν το μίσος και παρακινούσαν ο ένας τον άλλο, όπως και με την ενεργή χρήση φόρουμ συζητήσεων σε «σοβαρά» ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Ο Μπρέιβικ, αν και παρουσιάζεται ως αντι-ναζί και φιλοσιωνιστής, φέρεται να ήταν ψευτοπαλίκαρο ναζιστικών οργανώσεων και συνδεδεμένος με τη φασιστική EDP (Λίγκα Ευρωπαϊκής Άμυνας).

Πέραν ενός άγριου ρατσιστικού μίσους εναντίον των Μουσουλμάνων και όλων των «Μαρξιστών-ανθρωπιστών» που υπερασπίζουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, το περιβάλλον αυτό έχει οικοδομήσει μια συνωμοτική αντίληψη για την επίσημη «πολιτικώς ορθή» Νορβηγία, εκπροσωπούμενη από την πολιτική κυβέρνηση της χώρας, που δήθεν δρα ως μια συμπαγής πλειοψηφία απέναντι στα «εθνικά» και «πατριωτικά» καλέσματα μίσους του Μπρέιβικ και των ομοίων του.

Από το γεγονός ότι η καλοκαιρινή σχολή στην Ότογια (ένα νησί περίπου 50 χλμ από το Όσλο) ήταν ο κύριος στόχος, είναι εύκολα φανερό πως αυτό σχετίζεται με το διακριτό αντιρατσιστικό προφίλ του AUF (η μεγαλύτερη και με τη μεγαλύτερη επιρροή πολιτική οργάνωση νεολαίας), μαζί με τη στενή σχέση του τελευταίου με το πολιτικό κέντρο εξουσίας.

Ένας Ναϊτης εναντίον του Ισλάμ και του Μαρξισμού

Ο Μπρέιβικ πρόσφατα δημοσίευσε τα αναλυτικά του σχέδια στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τη (καθημερινή εφημερίδα) Dagbladet και το TV2. Ο ελευθεροτέκτονας Μπρέιβικ θεωρεί εαυτόν Ναϊτη Ιππότη και Σταυροφόρο που πρωτοστατεί στον αγώνα εναντίον του Μαρξισμού και του Ισλαμισμού. Παρ’ όλα αυτά- ή ακριβώς για αυτό το λόγο;- ο Μπρέιβικ ποτέ δεν αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας από την μυστική αστυνομία, η οποία επί χρόνια στενά παρακολουθούσε τις ισλαμικές ομάδες στη Νορβηγία αλλά παραμελούσε βασικά τα σιγοβράζοντα ρατσιστικά δίκτυα. Οι ειδικοί της αστυνομίας και του στρατού έναντι της τρομοκρατίας παρουσιάζουν τους ισλαμοφόβους ότι «κάτι αρκετά διαφορετικό» από τις βίαιες Ναζιστικές ομάδες, ισχυριζόμενοι ότι η απόσταση μεταξύ των διακηρύξεων μίσους του Μπρέιβικ και των πράξεών του ήταν τόσο μεγάλη που δεν υπήρχε λόγος να τον υποψιάζεται. Αυτή είναι μια εξήγηση που δεν ευσταθεί, ιδιαίτερα αφού ακόμα και κάποιος που ελάχιστα γνωρίζει αυτές τις αντιδραστικές κοινότητες ξέρει πως τμήμα της Ναζιστικής κοινότητας έχει αναδιαμορφώσει την εμφάνισή του ώστε να καθίσταται ευκολότερα αποδεκτό: αυτό το τμήμα είναι πρόθυμο ακόμα και να «τηρήσει αποστάσεις» από τη Ναζιστική ιδεολογία αν αυτό κριθεί σκόπιμο προκειμένου να συνεργαστεί ή να διεισδύσει σε άλλες «εθνικές» ομάδες.

Παρότι οι απόψεις του Μπρέιβικ βρίσκονται στην πιο ακραία πλευρά, είναι επίσης θλιβερό το γεγονός πως νορβηγικά «πατριωτικά» κηρύγματα και κηρύγματα μίσους εναντίον των Μουσουλμάνων διαδίδονται από τους «μέσους» Νορβηγούς, ειδικά όταν βρίσκονται σε ευφορία μετά από κατανάλωση μερικών ποτηριών αλκοολούχων ποτών. Δεν πρέπει να κρύβουμε το γεγονός πως υπάρχει ένα τεράστιο υφέρπον ρεύμα ρατσιστικών απόψεων και στάσεων που συστηματικά διευρύνονται και εμπνέονται μέσω των ΜΜΕ και των πολιτικών των περισσότερων κομμάτων. Αυτό είναι μια καθημερινή πραγματικότητα από τότε που ξεκίνησε ο «πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας» το 2001. Τα όμορφα λόγια περί «ενσωμάτωσης» και «ανοχής» βοηθούν λίγο όταν η πραγματικότητα είναι πως ειδικά οι πρόσφυγες, αλλά και καλά εγκατεστημένοι πια μετανάστες, αποτελούν αντικείμενο ποινικοποίησης και κακομεταχείρισης από την αστυνομία και τις αρχές. Ένας αριθμός προσφύγων βιώνει αυτή την «ανοχή» με τη μορφή ενός βίαιου εκτοπισμού και απέλασης από τη χώρα, ακόμα και κατά παράβαση των ανθρωπιστικών αρχών του ΟΗΕ.

Η στάση αυτή της νορβηγικής κοινωνίας διαμορφώνεται περισσότερο από όσα κάνει στην πράξη η πολιτική ελίτ και η γραφειοκρατία της, παρά τα όσα αυτές λένε στους λόγους και τις επίσημες διατυπώσεις.

Η σφαγή πρέπει να αποτελέσει μια αφύπνιση

Οι μη Ευρωπαίοι μετανάστες και πρόσφυγες στη Νορβηγία μπορούν τώρα να αναπνέουν ευκολότερα. Κατά το απόγευμα της 22ας Ιούλη και τις ώρες μετά την έκρηξη στο κυβερνητικό κτίριο, αλλά πριν γίνει γνωστό το μακελειό στην Ότογια, μια τρομακτική ατμόσφαιρα διαμορφωνόταν. Στα κύρια άρθρα των εφημερίδων, το συμπέρασμα ήδη είχε γραφτεί, αλλά δεν είχε ακόμα εκτυπωθεί: ότι αυτή η τρομοκρατική ενέργεια είχε διαπραχτεί από ακραίους ισλαμιστές. Τα σαΐνια του Κόμματος της Προόδου ήδη καθόριζαν τη μιντιακή τους στρατηγική για το πώς να κατακεραυνώσουν τους αιτούντες άσυλο και τους μουσουλμάνους γενικά, και επομένως να ανατρέψουν τις αρνητικά διαμορφούμενες για αυτούς δημοσκοπήσεις. Τα κηρύγματα μίσους εναντίον των Μουσουλμάνων είχαν ανθήσει κατά χιλιάδες στο Twitter και το Facebook καθ’ όλο το απόγευμα εκείνης της μοιραίας Παρασκευής. Ελπίζουμε ότι αυτοί οι σχολιαστές στο Twitter ντρέπονται για αυτά τους τα λόγια και μέμφονται εαυτόν.

Δεδομένου ότι αυτή η απερίγραπτη τραγωδία έχει πια συμβεί, είναι, εν τέλει, καλύτερα που αυτή διαπράχτηκε από Χριστιανό, Νορβηγό φασίστα και ρατσιστή παρά από μερικούς τρελούς τζιχαντιστές. Αυτή μπορεί τώρα να αποτελέσει ένα κάλεσμα αφύπνισης για τον απλό κόσμο, να αποτελέσει ένα χτύπημα εναντίον των στερεοτύπων και του καθημερινού ρατσισμού, και ίσως να αποτελέσει τη βάση για μια πολιτική πίεση ώστε να τεθούν επιτέλους εκτός νόμου αυτές οι φασιστικές ομάδες και κοινότητες που καμουφλάρουν τον εγκληματικό τους ρατσισμό παρουσιάζοντάς τον ως «εθνική ιδεολογία».

Αν ο ρατσισμός και ο ναζισμός δεν συντριβεί όπου αυτός εμφανίζεται, το έδαφος θα συνεχίσει να καλλιεργείται για τους πολιτικούς φασίστες Ναϊτες Ιππότες και τους μαζικούς δολοφόνους τύπου Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

24/07/2011

---

Η «Επανάσταση» σε άλλο άρθρο της και σε συλλυπητήριο γράμμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην AUF στις οικογένειες αυτών που έχασαν νέους και αγαπημένους του ανθρώπους. Σήμερα η «Επανάσταση» στέκεται δίπλα στην AUF επειδή είναι μια ευθεία επίθεση σε όλες τις πολιτικές οργανώσεις νεολαίας, σε όλους τους αντιρατσίστες και αντιφασίστες, σε όλους τους νέους ανθρώπους που συμμετέχουν στην πολιτική ζωή και ασκούν το δημοκρατικό τους δικαίωμα να συζητάνε ελεύθερα και να εκφράζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: