Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Anna Seghers – «Ριζοσπάστης» - «Βραβείο Στάλιν»

Anna_Seghers
Εφιάλτης το όνομα του Ιωσήφ Στάλιν για τους χρουστσοφικούς σοσιαλδημοκράτες ηγέτες του «Κ»ΚΕ
Το όνομα του Ιωσήφ Στάλιν έχει γίνει δεκαετίες τώρα, μα και σήμερα ακόμα, ο μόνιμος εφιάλτης των αντισταλινικών – αντικομμουνιστών σοσιαλδημοκρατών ηγετών του «Κ»ΚΕ και των δημοσιογραφίσκων του «Ριζοσπάστη» που τους αναγκάζει ή να καταφεύγουν σε χονδροειδή ψεύδη ή να αποσιωπούν το όνομά του σε διάφορα θέματα, αλλά και στην περίπτωση του «βραβείου Στάλιν».
Οι χρουστσοφικοί σοσιαλδημοκράτες ανά τον κόσμο είχαν και έχουν την μεγάλη ατυχία να είναι το όνομα του Στάλιν στενά συνδεδεμένο με τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα, αλλά και με το καθιερωμένο εκείνη την περίοδο «βραβείο Στάλιν» το οποίο είχε απονεμηθεί σε πολλούς συγγραφείς, ποιητές, διανοητές και προσωπικότητες που υποχρεωτικά μνημονεύονται κατά καιρούς ακόμα και σήμερα στον τύπο και γενικά στα ΜΜΕ.
Ως πριν λίγο καιρό η τακτική των χρουστσοφικών ηγετών του σοσιαλδημοκρατικού «Κ»ΚΕ και του «Ριζοσπάστη», για να εξαφανίσουν το ενοχλητικό γι’ αυτούς όνομα του Στάλιν, ήταν να γράφουν ότι οι διάφοροι ποιητές και συγγραφείς (Μπρεχτ, Νερούντα, κλπ) είχαν τιμηθεί με το ανύπαρκτο τότε «βραβείο Λένιν», λέγοντας μόνιμα ψέμματα γιατί πρώτο, αυτοί είχαν τιμηθεί με το «βραβείο Στάλιν» και δεύτερο, σ’ εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε βραβείο Λένιν.
Τώρα φαίνεται πως άλλαξαν τακτική προτιμώντας να μην αναφέρουν καθόλου το σχετικό βραβείο. Έτσι στο «Ριζοσπάστη» της Κυριακής («7 μέρες μαζί», 11/09/2011) δημοσιεύτηκε ένα διήγημα με τίτλο: «Η μέτοικος» της μεγάλης Γερμανίδας κομμουνίστριας συγγραφέα Anna Seghers (1900-1983) και στη διπλανή αριστερή στήλη, κάτω από μια μικρή φωτογραφία της, ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα. Ο συντάκτης δημοσιογραφίσκος του «Ριζοσπάστη» ενώ «θυμήθηκε» όλα τα βραβεία της Anna Seghers προτίμησε να «ξεχάσει», προφανώς σκόπιμα, ότι η μεγάλη κομμουνίστρια συγγραφέας είχε τιμηθεί με το «Βραβείο Στάλιν για την Ειρήνη», εκφράζοντας έτσι, για ακόμα μια φορά, τον Αντισταλινισμό – Αντικομμουνισμό των χρουτσοφικών σοσιαλδημοκρατών του «Κ»ΚΕ και το θανάσιμο μίσος τους απέναντι στον Ιωσήφ Στάλιν.
Ας αναφερθεί επιπλέον για πληροφόρηση των νεότερων, ότι η ομιλία της Anna Seghers κατά την απονομή του «Βραβείου Στάλιν» στην Μόσχα είναι δημοσιευμένη στο λογοτεχνικό περιοδικό «Sinn und Form», τεύχος 3/1952, σελ. 5-7, Βερολίνο «DDR» με τίτλο: «Rede bei der Verleihung des Stalin – Friedenspreises in Moskau». Επίσης, ότι το ηρωικό μας επαναστατικό κόμμα, το σταλινικό-ζαχαριαδικό ΚΚΕ 1918-55, είχε εκδόσει 3 διηγήματα της Anna Seghers που η συγγραφέας είχε αφιερώσει στον Στάλιν με την επιγραφή: «Στον Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Στάλιν για τα εβδομήντα του χρόνια» με τίτλο «Άννα Ζέγκερς, βραβείο Στάλιν, Η ΓΡΑΜΜΗ, τρία διηγήματα», εκδοτικό «Νέα Ελλάδα», 1953.
Η μεγάλη κομμουνίστρια συγγραφέας είχε έτσι τη «μεγάλη τύχη» να υποστεί μετά το θάνατό της και τις δυο αντιδραστικές αντικομμουνιστικές τακτικές της χρουστσοφικής σοσιαλδημοκρατικής ηγεσίας του «Κ»ΚΕ: εκείνη της αποσιώπησης του «Βραβείου Στάλιν» σήμερα και παλιότερα εκείνη του ψεύδους, ότι δηλ. τιμήθηκε με το «Βραβείο Λένιν», όπως «πληροφορεί» τους αναγνώστες του ψευδόμενος ο «Ριζοσπάστης»: «Είχε τιμηθεί με το βραβείο Λένιν» («Ρ», 3/6/1983, σελ. 4).

***
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μ' αφορμή το θάνατο του Jorge Amado 

Το Βραβείο «Στάλιν» και τα γκαιμπελίστικα ΨΕΥΔΗ του αντικομουνιστικού συρφετού των χρουστσοφικών ρεβιζιονιστών 

Ο Μπέρτολντ Μπρεχτ, το «Βραβείο ΣΤΑΛΙΝ» και οι αρχιψευταράδες χρουστσοφικοί γκεμπελίσκοι του «Ριζοσπάστη» 

Διεθνές Βραβείο Στάλιν

Δεν υπάρχουν σχόλια: