Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

ΚΚ Εργατών Τυνησίας: Ανακοίνωση σχετικά με τις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση


Μετάφραση από athens.indymedia.org

Ανακοίνωση σχετικά με τις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση

Ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 27 Οκτώβρη 2011 από την «Ανώτατη Ανεξάρτητη Επιτροπή για τις Εκλογές» τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών για την Πανεθνική Συντακτική Συνέλευση. Το «Κίνημα Αναγέννησης» (Εννάχντα) ήρθε πρώτο και ακολουθούν το «Κογκρέσο για τη Δημοκρατία», η «Δημοκρατική Συμμαχία για την Εργασία και τις Ελευθερίες» και η «Λαϊκή Θέληση», ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας δεν πήρε παρά 3 έδρες, στη Σφαξ, την Καϊρουάν και τη Σιλιάνα.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας αν και διαπιστώνει ότι οι πόρτες για τη συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές, πρώτες του είδους μετά την επανάσταση, ήταν ανοιχτές σε κάθε κόμμα και ιδεολογική και πολιτική πτέρυγα, δεν μπορεί, από την άλλη πλευρά, παρά να επισημάνει ότι αυτές οι εκλογές, παρά τον πλουραλισμό τους, αμαυρώθηκαν από μερικές ασχήμιες στις οποίες πρέπει να σταθούμε υπερασπιζόμενοι την αλήθεια και μακριά από την ξύλινη γλώσσα που κληρονομήθηκε από την εποχή του Μπεν Άλι που δεν ήταν  γνωστή παρά μόνο για την υμνολογία του «ηγέτη» και την απόκρυψη της αλήθειας από το λαό.
1.Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές δεν ξεπέρασε, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς που γνωστοποίησε η «Ανώτατη Επιτροπή για τις Εκλογές» το 48,9%. Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των εκλογέων (3.867.197 από τους 7.569.824 εκλογείς) δεν συμμετείχε. Κάτι τέτοιο συνιστά μια μεγάλη αδυναμία, τα αίτια της οποίας πρέπει να αναζητήσουμε στο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα του χρόνου στον οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές.
2. Το χρήμα έπαιξε σημαντικό και βρώμικο ρόλο σε αυτές τις εκλογές, από το έργο των γκρίζων πολιτικών διαφημίσεων που όλοι γνωρίζουμε, ως την εκτεταμένη εξαγορά, υπό τη μορφή «δώρων» και «φιλανθρωπικών και κοινωνικών υπηρεσιών» που συνεχίζονταν ως την ημέρα των εκλογών, δίχως η «Ανώτατη Επιτροπή» να θέτει τέλος σε αυτά.
3.Επίσης, τα ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων, που παρέμειναν υπό την εξουσία στοιχείων του παλαιού καθεστώτος, φέρθηκαν μεροληπτικά υπέρ κάποιων πλευρών και εναντίον κάποιων άλλων και δεν βοήθησαν καθόλου το λαό να κατανοήσει τα διακυβεύματα των εκλογών για τη Συντακτική, γιγάντωσαν τη σημασία κάποιων δευτερευόντων ζητημάτων ενώ ιδεολογικοποίησαν καποια άλλα.
4.Η θρησκεία αξιοποιήθηκε στα τζαμιά και στους δημόσιους χώρους με τρόπο πολύ άσχημο σε αυτές τις εκλογές. Η πλειοψηφία των κηρυγμάτων της Παρασκευής 21 Οκτώβρη 2011, 2 ημέρες πριν τις εκλογές, καλούσαν έμμεσα ή και ανοιχτά στην υπερψήφιση συγκεκριμένων πλευρών έναντι άλλων, στη βάση του  ότι κάποιοι εκπροσωπούν «τη θρησκεία» ή ότι οι υποστηρικτές τους «προσεύχονται» κλπ. Αυτό δεν μας θυμίζει παρά τις καταστάσεις που υπήρχαν επί Μπεν Άλι.
5.Η χρησιμοποίηση της θρησκείας σε μεγάλης κλίμακας εκστρατείες παραπληροφόρησης, κατάπτυστες και οπισθοδρομικές, εναντίον των δημοκρατικών και επαναστατικών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και του κόμματός μας, έλαβαν χώρα με τη μεταχείριση ύβρεων, κατάρων και χυδαιολογιών, και συμμετείχαν σε αυτές δυνάμεις οπισθοδρομικές και αντεπαναστατικές και αντιτιθέμενες στα βασικά συμφέροντα του τυνησιακού λαού. Οι εκστρατείες αυτές δεν είχαν άλλο στόχο από το να αποσπάσουν την προσοχή από τα πραγματικά επίδικα,  πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά και να διαρρήξουν την ενότητα του λαού στη βάση προσχηματικών ιδεολογικών διαφορών.
6. Πολλές παραβάσεις διαπράχτηκαν την ημέρα των εκλογών, μεταξύ άλλων από πολλά μέλη ακόμα και των εφορευτικών επιτροπών, όπως η χρησιμοποίηση ναυλωμένων ταξί και πούλμαν για τη μεταφορά εκλογέων, ειδικά εκείνων που δεν ήταν εγγεγραμμένα (σ.μετ: είχε δοθεί η δυνατότητα ψήφου και σε όσους δεν είχαν σπεύσει να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους), και η συνέχιση της εκλογικής εκστρατείας, με διάφορους τρόπους, την ημέρα των εκλογών,  και ενώπιον των εκλογικών κέντρων, η υποκίνηση των εκλογέων να ψηφίσουν ένα ψηφοδέλτιο αντί για άλλα, η παροχή φαγητών και αναψυκτικών στα εκλογικά κέντρα κλπ.
Αυτές οι παραβιάσεις των αρχών των δημοκρατικών εκλογών, που πολλές επιβλέπουσες πλευρές, παρατηρητές  και ανεξάρτητες εκθέσεις πιστοποιούν, πλήττουν την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια των εκλογών αυτών για τη Συντακτική Συνέλευση καθώς επέδρασαν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στα εκλογικά αποτελέσματα.  Και η προσπάθεια της «Ανώτατης Αρχής» να μειώσει τη σημασία τους δεν είναι πειστική καθόλου, υποκρύπτει την αδυναμία της να αναδείξει και να τερματίσει αυτές τις παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας.
7. Η μη έγκαιρη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η καθυστέρηση της γεννά πολλά ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια αυτών των εκλογών. Θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να αποσαφηνιστούν τα αίτια αυτής της καθυστέρησης.
8. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας συμμετείχε σε αυτές τις εκλογές και ήταν το πρώτο που συνηγόρησε σε εκλογές για μια Συντακτική Συνέλευση για τη ρήξη με το καθεστώς της τυραννίας. Το Κόμμα πραγματοποίησε μια καθαρή εκστρατεία, οικονομικά, ηθικά και πολιτικά, επικεντρωνόμενο στα προγράμματα και τις προτάσεις, στηριζόμενο στη δράση των μελών του, και αντιμετωπίζοντας μια σφοδρή προπαγάνδα δυσφήμισης και αποκλεισμό από τα ΜΜΕ. Τα εκλογικά αποτελέσματα που πέτυχε είναι αδύναμα και δεν αντανακλούν την επιρροή του και την παρουσία του, την αγωνιστική του ιστορία και τη συμμετοχή του στην έκβαση της επανάστασης του τυνησιακού λαού  εναντίον της τυραννίας και της δικτατορίας. Αν και τα αποτελέσματα μπορούν να αποδοθούν σε μεγάλο βαθμό στο γενικότερο κλίμα εντός του οποίου έλαβαν χώρες οι εκλογές και για το οποίο ήδη έγινε λόγος, τα κομματικά όργανα θα εντοπίσουν τα ειδικότερα αίτια ώστε αυτά να αντιμετωπιστούν.
9.Το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας, παρά αυτά τα αποτελέσματα, θα συνεχίσει τον ασυμβίβαστο αγώνα, στο πλευρό των εργατών, των αγροτών και άλλων λαϊκών στρωμάτων και τάξεων, υπέρ της εκπλήρωσης των στόχων της επανάστασης και της επίτευξης της πραγματικής δημοκρατικής, πατριωτικής και λαϊκής αλλαγής.
Το Κόμμα κέρδισε, κατά τη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας πολλούς υποστηρικτές με το πρόγραμμα και τη στάση του, την αξιοπιστία του και τις αρχές του, και αυτό θα αποτελέσει ισχυρή βάση για τους νέους αγώνες που θα διεξάγει μελλοντικά.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας χαιρετίζει επί τη ευκαιρία όλους εκείνους που στάθηκαν στο πλευρό του σε αυτές τις εκλογές και εξέλεξαν παιδιά του λαού,  τα οποία προετοιμάζει ώστε με τη συμμετοχή τους στη Συντακτική Συνέλευση να υπερασπιστούν με όλη τους τη δύναμη την αποστολή που τους έχει ανατεθεί.

Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας
Πανεθνικό Καθοδηγητικό Όργανο

Τύνιδα, 29 Οκτώβρη 2011
http://www.albadil.org/spip.php?article3882

Δεν υπάρχουν σχόλια: