Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Πραγματοποιήθηκε το 6ο Συνέδριο του Κόμματος Εργασίας Τουρκίας (ΕΜΕΠ)

Του Σεϊτ Αλντογκάν

Δείτε εδώ: http://vathikokkino.com/2011/12/%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CF%84%CE%BF-6%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%8C/

Το 6ο Συνέδριο του Κόμματος Εργασίας πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα με την συμμετοχή εκατοντάδων συνέδρων από όλες τις περιοχές της Τουρκίας και του Κουρδιστάν.

Στο Συνέδριο παρευρέθηκαν εκπρόσωποι πολλών συνδικάτων, δημοκρατικών φορέων, διανοούμενοι, εκπρόσωποι μαζικών οργανώσεων καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων της αριστεράς. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την παρουσία αντιπροσωπειών από τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα Τυνησίας,  Ισπανίας, Ελλάδας, Ισημερινού, Πακιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Παλαιστίνη, Κύπρου, Βελγίου, Μπουργκίνα Φάσο, Λιβύη, Μπενίν, Αλβανία. Επίσης έστειλαν χαιρετισμό πολλά κόμματα απ’ όλο τον κόσμο.

Το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου ήταν «Αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στον πόλεμο-Δουλειά ειρήνη, λευτεριά».

Τελευταία μέρα του συνεδρίου χιλιάδες εργάτες απ’ την Τουρκία και το Κουρδιστάν βροντοφώναξαν τα συνθήματα «Κάτω ο ιμπεριαλισμός», «ζήτω ο Σοσιαλισμός», «ζήτω η φιλιά των λαών». «Ενας κόσμος χωρίς τάξεις και εκμεταλλευόμενους».

Ένα στιγμιότυπο που αξίζει να αναφερθεί είναι η είσοδος στον χώρο του Συνεδρίου, εργαζομένων που βρίσκονται σε απεργιακούς αγώνες από τρία εργοστάσια από Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη με φόρμες της δουλειάς και κράνη.

Η πρόεδρος του κόμματος ΕΜΕΠ Σελμά Γκουρκαν στην ομιλία της επικεντρώθηκε στις διεθνείς εξελίξεις δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα  στις επιθέσεις του κεφαλαίου ενάντια στους εργάτες και εργαζόμενους και στα εκμεταλλευόμενα στρώματα.
Η Γκουρκαν στην ομιλία της αναφέρθηκε εκτός των άλλων  σ την ανάγκη μαζικοποίησης του επαναστατικού και εργατικού κινήματος θεωρώντας ως προϋπόθεση την δυνάμωση του κόμματος της εργατικής τάξης για ένα ολόπλευρο ταξικό αγώνα. Ιδιαίτερη επισήμανση έκανε για το Κουρδικό γυναικείο ζήτημα, για θέματα περιβάλλοντος κλπ.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου. ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργατών Ενέργειας Μουσταφά Οζτασκιν δήλωσε ότι το πιο ισχυρό οργανωμένο κόμμα σήμερα στην Τουρκία είναι το κόμμα Εργασίας. «Πάντοτε είναι η πρωτοπορία σε κάθε εργατική κινητοποίηση», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι «τα εργατικά συνδικάτα πρέπει να έχουν πάντοτε ένα ταξικό προσανατολισμό και να κοιτάνε τα γεγονότα από ταξική σκοπιά».

Λαμβάνοντας τον λόγο, στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου  ο αντιπρόεδρος του ΕΜΕΠ, Σαμπρί Τοπτσου τόνισε τα εξής: «Η θα είσαι με το καπιταλιστικό σύστημα ή θα είσαι με τον σοσιαλισμό. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή». «Εχουν ζωτική σημασία οι αποφάσεις του κόμματος Εργασίας να μεταφερθούν στους χώρους δουλειάς, να γίνουν κτήμα των εργατών». Αναφερόμενος στην εσωτερική κατάσταση της Τουρκίας  εκτίμησε ότι: «Με την κυβέρνηση Ερντογκάν οι φτωχοί γίνανε φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική μαυρίζει  το μέλλον των εργαζόμενων και το δικαίωμα υγείας και παιδείας ανήκει μόνο στην κυρίαρχη αστική τάξη». Σύμφωνα με τον ίδιο: «Για να αλλάξει τούτο το σύστημα χρειάζεται μεγάλος αγώνας με στόχο να μπορέσει η εξουσία των μονοπωλίων να περάσει στα χέρια της εργατικής τάξης». Αναγκαιότητα είναι, συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΜΕΠ να μιλάμε συνεχώς με τους εργάτες και εργαζόμενους θέτοντας ως κύριο στόχο να δυναμώσουμε τις οργανώσεις του κόμματος.  Συνέχισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Πρέπει να ενώσουμε τον αγώνα και την φωνή των εργαζομένων με τους διανοούμενους, τις γυναίκες, τους νεολαίους.   Κάθε μέλος του κόμματος  μας καθημερινά πρέπει να σκέπτεται και να διερωτάται:  σήμερα τι έκανα για το κόμμα της εργατικής τάξης;».

Το συνέδριο έλαβε μια σειρά αποφάσεις όπως να ενταθεί ο αγώνας για να μην υλοποιηθούν  τα σχέδια των ιμπεριαλιστών που αποσκοπούν στην ένταση της εκμετάλλευσης λαών και φυσικού πλούτου των χωρών. Επίσης να κλιμακωθεί ο αγώνας για δωρεάν Παιδεία, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στον αγώνα για να επιτραπεί η διδασκαλία μητρικής γλώσσας για τα παιδιά του Κουρδιστάν. Μόνιμη επιδίωξη  πρέπει να είναι επίσης ο αγώνας για παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας, για όλα τα λαϊκά στρώματα, ενώ στις αποφάσεις του συνεδρίου δεν παραλήφθηκε να τονιστεί η σημασία που έχει να προστατευτεί το περιβάλλον . Ακόμα τονίστηκε ότι απαιτείται προστασία του δημόσιου πλούτου της χώρας που γίνεται βορά για τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Καμιά συμφωνία της Τούρκικης κυβέρνησης με την  Ε.Ε και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς  δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή, ενώ στις αποφάσεις του Συνεδρίου υπογραμμίστηκε η ανάγκη να πάρει νέες διαστάσεις ο αγώνας για να σταματήσουν οι εξοπλισμοί για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, ενώ τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει δημοκρατικός προσανατολισμός του στρατού.

Το Συνέδριο έθεσε σαν άμεσες διεκδικήσεις:
Πέντε μέρες και 35 ώρες εργασίας. Μισθούς στους ηλικιωμένους και άνεργους για μια αξιοπρεπή ζωή. Δικαίωνα παιδεία και υγεία για όλους. Δουλειά και γη για τους φτωχούς αγρότες. Να καθαριστούν τα σύνορα απ’ τις νάρκες και η γη να δοθεί στους ακτήμονες αγρότες.

Τα κόμματα που συμμετείχαν στο συνέδριο εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζουν τα εξής: « Εμείς τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα που παρευρεθήκαμε στο συνέδριο του ΕΜΕΠ δηλώνουμε ότι συμπαραστεκόμαστε και υποστηρίζουμε τον αγώνα των λαών από την Ισπανία ως την Ελλάδα απ’ την Βενεζουέλα ως τον Ισημερινό. Είμαστε υπερήφανοι για τον ταξικό αγώνα που κάνουν τα κόμματα μας υπερασπιζόμενα τις λαϊκές διεκδικήσεις, αναζητώντας λύσεις υπέρ του λαού στα καθημερινά προβλήματα του. Δηλώνουμε ακόμα την υποστήριξη και την συμπαράσταση μας στον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού ενάντια στον ιμπεριαλισμό και σιωνισμό. Είμαστε δίπλα στους λαούς που υψώνουν την σημαία της αντίστασης για τα δικαιώματα και την ελευθερία. Καταδικάζουμε τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις συνωμοσίες.
Τα κόμματα που συμμετείχαν στο Συνέδριο του ΕΜΕΠ χαιρέτισαν τον αγώνα των λαών της Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής δηλώνοντας: «Οι λαοί έδειξαν ότι δεν θα αποδεχθούν  τις συνέπειες της  καπιταλιστικής  μονοπωλιακής  κυριαρχίας που ευθύνεται για την ανέχεια και φτώχια. Οι λαοί δεν δέχτηκαν την καταπίεση των δικτατόρων που ήταν χωροφύλακες του μονοπωλιακού καπιταλισμού. Λόγω αδυναμίας οι λαοί δεν μπόρεσαν να διώξουν τα αστικά αντιδραστικά καθεστώτα που υποστηρίχτηκαν από τους ιμπεριαλιστές. Όμως ο αγώνας τους συνεχίζεται και η εμπειρία που απόκτησαν τους έδειξε να καταλάβουν την δύναμη τους. Οι λαοί είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν απέναντι στις αντιδραστικές δυνάμεις  που προχωρούν με την ανασυγκρότηση των εξουσιών με την συμμετοχή θρησκευτικών αντιδραστικών με ιμπεριαλιστικές συνταγές».

Στην ανακοίνωση υπάρχουν αναφορές  για την Συρία και το Ιράν καταδικάζοντας την επέμβαση των ιμπεριαλιστών στα εσωτερικά άλλων χωρών. Η ανακοίνωση τελειώνει με αγωνιστικό κάλεσμα προς όλους τους λαούς του κόσμου: «Οι λαοί όλου του κόσμου πρέπει να έχουν επαγρύπνηση ενάντια σε εισβολές και παγίδες. Να υψώσουμε την σημαία του αγώνα μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στην αντίδραση.

***
Κόμμα Εργασίας (EMEP) Τουρκίας: Οι λαοί της Τουρκίας δεν είναι χωρίς επιλογές
Αντιπροσωπεία της Κίνησης για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55 στο 6ο Συνέδριο του Κόμματος Εργασίας (EMEP) Τουρκίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: