Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

EMEP: Η κυβέρνηση του AKP έσπάσε ρεκόρ: 29 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν σε μια ημέρα

Δεν υπάρχει κανένα άλλο παράδειγμα ενός τέτοιου πράγματος, πριν ούτε στην Τουρκία ούτε στον κόσμο: 29 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν σε μια ημέρα. Ο αριθμός των κρατουμένων δημοσιογράφων αυξήθηκε στους 96.

49 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται για τον κουρδικό Τύπο, συνελήφθησαν στις 20 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της εθνικής εμβέλειας οργάνωσης λεγόμενης KCK (Koma Civaken Kurdistan - Ένωση Κοινοτήτων στο Κουρδιστάν).

 Υπήρξαν 36 συλλήψεις άτομα συνολικά (29 δημοσιογράφοι, 7 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης) σε μία ημέρα μετά από απόφαση του ειδικά εξουσιοδοτημένου 9ου Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

Αυτή είναι μια προφανής μαζική αδικία εις βάρος των δημοσιογράφων.

Είναι προφανές ότι είμαστε αντιμέτωποι με την πιο μαζική αδικία σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της ιστορίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, αν εξαιρέσουμε την περίοδο του πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου μόνο επειδή δεν έχουμε καμία επαρκή στατιστικά στοιχεία. Ακόμη περισσότερο δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα σύλληψης 29 δημοσιογράφων σε μια μόνο μέρα στον κόσμο.

Η κυβέρνηση του AKP έχει σπάσει ρεκόρ.

Αυτοί τη στιγμή υπάρχουν 96 δημοσιογράφοι κρατομενοι, συμπεριλαμβανομένων των 29 δημοσιογράφων που συνελήφθησαν στις 24 Δεκεμβρίου 2011. 17 από αυτούς είναι ανάδοχοι και υπεύθυνοι συντάκτες. Χάρη στο ΑΚΡ, η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα όσον αφορά το εύρος των κρατουμένων δημοσιογράφων. Η κυβέρνηση του AKP έχει ήδη μετατρέψει τη Τουρκία σε μια μεγάλη φυλακή γεμάτη από δημοσιογράφους. Η Τουρκία έχει ήδη σπάσει το δικό της ρεκόρ για τον αριθμό των κρατουμένων δημοσιογράφων με τις πρόσφατες συλλήψεις.

Οι κύριοι λόγοι που φτάσαμε εδώ είναι ο αντιτρομοκρατικός νόμος (TMY), τον οποίο σοσιαλιστικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης ονομάζουν Αντι-κοινωνικό νόμο, τα στρατοδικεία, τα δικαστήρια κρατικής ασφάλειας (DGM) και ειδικά εξουσιοδοτημένα ανώτατα ποινικά δικαστήρια, τα οποία είναι από τα αγαπημένα του ΑΚΡ.

Είναι καιρός να προωθηθεί η αλληλεγγύη με τους δημοσιογράφους που κρατούνται, τον επαναστατικό, σοσιαλιστικό Τύπο, ιδιαίτερα τον Κουρδικό Τύπο. Η ελευθερία του Τύπου, η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεξάγουν έναν ακόμα αγώνα.

Ο αντιτρομοκρατικός νόμος (TMY) πρέπει να καταργηθεί, τα ειδικά εξουσιοδοτημένα ανώτατα ποινικά δικαστήρια (OYM) πρέπει να καταργηθούν, οι κρατούμενοι δημοσιογράφοι πρέπει να απελευθερωθούν.

Κόμμα Εργασίας (EMEP) Τουρκίας
Γραφείο Διεθνών Σχέσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: