Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

PCEML: Πέθανε ο σύντροφος μας Ángel Serrano

Πέθανε ο σύντροφος μας Ángel Serrano στην πόλη Puerto de Sagunto (Βαλένθια). Από τα νεανικά του χρόνια ήταν ενεργό κομμουνιστής, στα βήματα του πατέρα του, ο οποίος συμμετείχε στον εμφύλιο πόλεμο, μετά την οποία πιάστηκε αιχμάλωτος πολέμου και αργότερα πολιτικός κρατούμενος. Ο Άνχελ μετανάστευσε στην Ελβετία, όπου έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο ως ηγέτης των ισπανικών μεταναστών, συνδυάζοντας την πολιτική δουλειά με την κατάρτιση και εκπαίδευση των τριών θυγατέρων του εκεί.
Αυτά τα 25 χρόνια εργάστηκε στην Ελβετία (1960-1985), ήταν ενεργός και μαχητικός, υπεύθυνος για το καντόνι της Λωζάνης και ακτιβιστής συνδικαλιστής.
Εκλεγμένος στην Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ισπανίας (μαρξιστικό-λενινιστικό) στο δεύτερο συνέδριο του, επέστρεψε στην Ισπανία με τη σύζυγό του, Frances Oliva που ήταν επίσης μέλος για να εργαστούν στην οργάνωση της Βαλένθια.
Το PCE (ml) λικβινταρίστικε το 1991 μετά από ένα συνέδριο στο οποίο ο  Άνχελ υπερασπίστηκε την εγκυρότητα των αρχών του μαρξισμού-λενινισμού και την ανάγκη το κόμμα να παραμείνει ζωντανό για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Υπό την έννοια αυτή, σύντομα θα ενταχθεί στην οργάνωση "Οχτώβρης", αν και η κακή υγεία του τον εμπόδισε να εκτελέσει ενεργά τα καθήκοντά του. Θα βοηθήσει επίσης τη μετέπειτα ανασυγκρότηση της PCE (ml) το 2006.
Ο σύντροφος Άνχελ πέθανε πιστός στο PCE (ml) και στις αρχές που υπερασπίστικε σε όλη τη ζωή του ενεργά. Η οικογένεια του, οι φίλοι και συνάδελφοί τον αποχαιρετισαν στο νεκροτομείο του Sagunto, με καλυμμένο το φέρετρο, όπως επιθυμύσε, ​​από την κόκκινη σημαία και την τρίχρωμη σημαία της Ισπανικής Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: