Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Χαιρετισμός της ICMLPO στο 3ο Συνέδριο του Δημοκρατικού Δρόμου (Μαρόκο)

Αγαπητοί σύντροφοι του Δημοκρατικού Δρόμου,
Αγαπητοί σύντροφοι του μαρξιστικού λενινιστικού επαναστατικού κόμματος, τα δημοκρατικά κόμματα και οργανώσεις, αντι-ιμπεριαλιστές που είναι παρόντες εδώ:

Μέσω σας, σύντροφοι του Δημοκρατικού Δρόμου, χαιρετίζουμε την εργατική τάξη, τη νεολαία, την αγροτιά και το λαό του Μαρόκου σε γενικές γραμμές, οι οποίοι χρειάστηκαν δεκαετίες για να αναπτύξουν μια τολμηρή και αποφασιστική πάλη ενάντια στη διεφθαρμένη τυραννία του Makhzen.
Ευχαριστούμε που μας δώσατε την ευκαιρία να παρέμβουμε στο τρίτου συνεδρίου σας, το οποίο προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις καθεστωτικές αρχές.
 
Η αντίδραση στο Μαρόκο είναι η αιχμή του δόρατος του ευρωπαϊκού και αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, ο οποίος είναι όλο και πιο επιθετικά ξεκίνησε τη λεηλασία των φυσικών πόρων της περιοχής.

[...] Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ισπανίας και των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, κινητοποιήθηκαν για την άμυνά τους, φοβούμενες ότι ακολουθούν την ίδια μοίρα με τον Ben Ali και Μουμπάρακ. Πιέζονται από τους εργαζόμενους και τη λαϊκή κινητοποίηση, το καθεστώς έπρεπε να συμβιβαστεί δίνοντας ένα ψευδεπίγραφο δημοκρατικό σύνταγμα, αλλά αυτή η κίνηση δείχνει τη δυναμική που έχει αναπτύξειη λαϊκή διαμαρτυρία στο Μαρόκο, η οποία καθοδηγήθηκε επιδέξια από τους συντρόφους μας του Δημοκρατικύ Δρόμου. [...]
 
Το Μαγκρέμπ αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στον αγώνα για τον έλεγχο του πλούτου της αφρικανικής ηπείρου, ο οποίος γίνεται ακόμα πιο επιθετικός. Αυτό έχει αποδειχθεί από την εισβολή της Λιβύης, μια παρέμβαση, όπως σήμερα, που ζυγίζει ενάντια στη Συρία, δείχνει ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι πρόθυμος να αφήσει το λαό να απελευθερωθεί και να κατακτήσει την πλήρη ανεξαρτησία του, δημοκρατία και κοινωνικής δικαιοσύνη και να προχωρήσει στην κατεύθυνση του σοσιαλισμού. Επιπλέον, η σταση των αντιδραστικών του Μαρόκου αποδεικνύει ότι το καθεστώς του, όπως και αυτα των Μπεν Αλί και Μουμπάρακ έχουν σημαντική υποστήριξη από το σιωνιστικοό καθεστώς του Ισραήλ.
 
Σε αυτόν τον αγώνα, και αν και υπάρχουν ακόμα οπορτουνιστές που αρνούνται τα επιτεύγματα της επαναστατικής διαδικασίας στον αραβικό κόσμο, το εργατικό κίνημα και το σύνολο των πολιτών πρέπει να αποκτήσουν πολύτιμα μαθήματα για να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα  για την θετική έκβαση του αγώνα τους. Ίσως ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα είναι το γεγονός ότι ισλαμικά κόμματα έχουν έρθει για να αποκαλύψουν την αληθινή φύση της κατηγορίας:  Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο Μαρόκο, στην Τυνησία η Ennahda, και πιθανώς η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο, που χρηματοδοτείται από ξένες δυνάμεις όπως το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, θα γίνουν οι νέες εγγυητές των συμφερόντων του ιμπεριαλισμού και της μπουρζουαζίας σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση, [...]. Η κατάσταση αυτή θέτει έτσι νέες προκλήσεις για τους κομμουνιστές στην προώθηση των απαιτήσεων των εργαζομένων και του λαού.
 
 Αγαπητοί σύντροφοι, αγαπητοί φίλοι:
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Δημοκρατικός Δρόμος θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές με μεγαλύτερη τόλμη, όπως αποδεικνύεται από τη μακρά ιστορία των Μαροκινών μαρξιστών-λενινιστών.
 
Έχετε στην αμέριστη συμπαράσταση μας ενάντια στους ιμπεριαλιστές που υποστηρίζουν στην τυραννία του Makhzen, πρόθυμοι να αξιοποιήσουν τον πλούτο της περιοχής: την αλιεία, το πετρέλαιο, τα φωσφορικά άλατα, τη γη.
 
Είναι αξιοσημείωτο, ωστόσο, ότι η ίδια η καπιταλιστική ανάπτυξη στο Μαρόκο, ενισχύει τις τάξεις της εργατικής τάξης, πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, που με τη σειρά τους αναπτύσσουν τις κοινωνικές αντιφάσεις. Οι αγώνες των εργατών σε Dakhla, σε Chlihat, οι εργαζόμενοι της Roca, οι ανθρακωρύχοι του Bouarfa, δείχνουν μια σημαντική εξέλιξη της ταξικής πάλης, στην οποία οι κομμουνιστές έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Και, με τη σειρά τους, οι αγώνες αυτοί δείχνουν την ανάγκη για ένα μαχητικό συνδικαλισμό, ένα ζήτημα που δεν έχουν ξεφύγει από την UMT, ενάντια στον οπορτουνισμό και κατευνασμού.

Μπορείτε να διαδραματίσετε ουσιαστικό ρόλο στον αγώνα για τη δημοκρατία στο Μαρόκο, καταγγέλλοντας την καταστολή του καθεστώτος, με επίμονη στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την οργάνωση ενός ευρέως αντιπολιτευτικός κινήματος [...].
 
Μπορείτε επίσης να μετρήσει την ισχύ της μαρξιστικής-λενινιστικής θεωρίας και την αποφασιστικότητα και την αφοσίωση των μελών σας: εργάτες, αγρότες, διανοούμενους, οι γυναίκες, και θαρραλέα και εργατικοί μαθητές σας, που δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα πάντα για την επανάσταση στην χώρα τους, όπως και ο μάρτυρας Abdellatif Zeroual και πολλοι άλλοι, που έκαναν  απεργίες πείνας ενάντια στην καταπίεση του καθεστώτος στις φυλακές, καταγγέλλοντας διαρκώς τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μαρόκο στη Σαχάρα, από την υποσαχάρια μεταναστών ...
 
Ναι, οι άνθρωποι του Μαρόκου έχει προτείνει τη δική του ιστορία, και ξέρουμε ότι, για το σκοπό αυτό, έχουν μια επαναστατική ηγεσία που έχει αναπτυχθεί σε έναν αδυσώπητο αγώνα ενάντια στο φεουδαρχικό καθεστώς και τον ιμπεριαλισμό
.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, εξ ονόματος της Διεθνούς Διάσκεψης των μαρξιστικών-λενινιστικών κομμάτων και οργανώσεων για λογαριασμό της μαρξιστών λενινιστών εδώ, λέμε:
 
Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η τρίτη Συνέδριο θα σηματοδοτήσει τις κατευθυντήριες γραμμές που θα προωθήσουν την επαναστατική διαδικασία στο Μαρόκο για να ενισχύσουν το κόμμα, για να ριζώσει βαθύτερα τις μάζες και να ενισχύσει την ηγετική του θέση στους εργαζόμενους και τους λαϊκούς αγώνες.
 
Να είστε βέβαιοι, σύντροφοι, ότι είμαστε στο πλευρό σας σε αυτόν τον αγώνα.
Ζήτω το Συνέδριο του Δημοκρατικού Δρόμου!
Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός!
 
Διεθνής Διάσκεψη των Μαρξιστικών-Λενινιστικών κομμάτων και οργανώσεων
Συντονιστική Επιτροπή
Καζαμπλάνκα, Ιούλιος 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: