Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Ερνστ Τέλμαν–68 χρόνια από τη δολοφονία του

telmanΕπ’ αφορμή της επετείου αναδημοσιεύουμε ένα κείμενο από την Ανασύνταξη, Αρ. Φύλ. 189 1-15 Σεπτέμβρη 2004.

 

Ερνστ Τέλμαν
60 χρόνια από τη δολοφονία του

Στις 18 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 60 χρόνια από την ημέρα (18.8.1944) που δολοφονήθηκε στο στρατόπεδο του Μπούχενβαλτ με απευθείας εντολή του Χίτλερ ο μεγάλος επαναστάτης κομμουνιστής ηγέτης και αρχηγός του ΚΚ Γερμανίας Έρνστ Τέλμαν, ο αγαπημένος Τέντυ του γερμανικού προλεταριάτου.

Ο Έρνστ Τέλμαν που γεννήθηκε (16.4.1886) στο Αμβούργο και έμεινε για πολλά χρόνια στις χιτλερικές φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όταν πληροφορήθηκε την επίθεση της χιτλερικής Γερμανίας ενάντια στη Σοβιετική Ένωση του Στάλιν δεν αμφέβαλε ποτέ, ότι ο χιτλερικός στρατός θα ηττηθεί.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της κόρης του Ίρμα που τον επισκέφθηκε το καλοκαίρι του ΄41 στις φυλακές του Ανοβέρου, λίγο μετά την επίθεση της χιτλερικής Γερμανίας στη Σοβιετική Ένωση, ο Τέλμαν απαντώντας στον απόλυτα σίγουρο για τη νίκη της Γερμανίας υπάλληλο των φυλακών («διεξάγουμε έναν κεραυνοβόλο πόλεμο ενάντια στους ρώσους, σε λίγες μέρες θα είμαστε στη Μόσχα») είπε ότι «ο Στάλιν θα συντρίψει το Χίτλερ» για να συνεχίσει: «Τα φασιστικά στρατεύματα θα τερματίσουν την ύπαρξή τους στη Σοβιετική Ένωση... Ολόκληρος ο σοβιετικός λαός θα αγωνιστεί ωσότου απελευθερωθεί η σοβιετική χώρα... Ο κεραυνοβόλος πόλεμός σας θα τελειώσει στη Σοβιετική Ένωση με την πλήρη συντριβή σας. Δεν θα συμπεριφέροσταν με τέτοια υπεροψία αν γνωρίζατε τους σοβιετικούς εργάτες, αν γνωρίζατε πως ζει ένας λαός που είναι απελευθερωμένος από τον καπιταλισμό. Ο σοβιετικός λαός, κάθε άνθρωπος στη Σοβιετική Ένωση έχει πολλά να χάσει, γιατί ολόκληρη η χώρα ανήκει στο λαό... Αντίθετα τι έχει ο γερμανικός λαός; Φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μια χούφτα κερδοσκόπων του πολέμου κυριαρχούν το λαό μας».

Η γυναίκα του Τέλμαν, Ρόζα είχε διηγηθεί σε κομμουνιστή που είχε επαφή μαζί της ότι «ο Τέλμαν δεν αμφέβαλε καμιά στιγμή, ότι η Σοβιετική Ένωση θα νικήσει τη φασιστική Γερμανία... Επιπλέον ο Τέλμαν έκφραζε τη βαθιά πεποίθησή του, ότι η γερμανική εργατική τάξη θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των προλετάριων όλου του κόσμου».

Ο ήρωας του παγκόσμιου προλεταριάτου έλεγε: «η ιστορία της ζωής μας είναι σκληρή, γι’ αυτό απαιτεί ολοκληρωμένο ανθρώπινο χαρακτήρα... Το να είσαι στρατιώτης της επανάστασης σημαίνει: να δείχνεις σ’ όλες τις καταστάσεις απεριόριστη αφοσίωση στην πίστη της υπόθεσής μας, μια αφοσίωση που δοκιμάζεται στη ζωή και στο θάνατο, σημαίνει να κρατάς απόλυτα το λόγο σου, πεποίθηση, αγωνιστικό θάρρος και αγωνιστική δύναμη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμος είπε...
Γιατί οι Ναζί στο Νταχάου τον άφησαν να ζήσει,ενώ ήξεραν ότι είναι ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,τη στιγμή που σκότωσαν
τόσους άλλους κομμουνιστές ηγέτες ;;;;
3 ΑΥΓ 2012 9:52:00 Μ.Μ.
---------------------------------
Anasintaxi Organization είπε...
Στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν σκοτώθηκε κανένας κομμουνιστής ηγέτης γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργιύσε τεράστιες αντιδράσεις.

Ακόμα κι η δολοφονία, όπως φαίνεται, του Ιάκωβου Στάλιν, απλού στρατιώτη του Κόκκινου Στρατού παρουσιάστηκε ως "ατύχημα κατά την απόδραση".

4 ΑΥΓ 2012 5:37:00 Μ.Μ.
--------------------------------
Ανώνυμος είπε...
Λάθος «4 Αυγ 2012 5:37:00 μ.μ.».
O Ερνστ Ταίλμαν ΓΓ ΚΕ ΚΚ Γερμανίας
δολοφονήθηκε στις 18 Αυγ.1944 στο
στρατόπεδο συγκέντρωσης του Buchenwald.
19 ΑΥΓ 2012 3:08:00 Μ.Μ.