Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Μαζική η συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων-ανέργων-νεολαίας στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 26 Σεπτέμβρη

Η 24ώρη γενική απεργία (26 Σεπτέμβρη) των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ σημείωσε πανελλαδικά επιτυχία, με σημαντική μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις απεργιακές συγκεντρώσεις και στις μαχητικές πορείες στις διάφορες πόλεις. Σημαντικά καταγράφονται και τα ποσοστά των εργαζομένων που απέργησαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ΓΣΕΕ σε πολλούς εργασιακούς χώρους η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική. Ενδεικτικά αναφέρουμε: ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ: 100%, ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-ΠΛΟΙΑ 100%, ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ: 100%, ΛΙΜΑΝΙΑ: 90%, ΕΡ. ΜΕΤΑΛΛΟΥ: 85%, ΟΙΚΟΔΟΜΗ: 90%, ΞΕΝΟΔΟΧΟŸΠΑΛΛΗΛΟΙ: 80%, ΕΜΠΟΡΙΟ: 80%, ενώ σε ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ ,ΕΥΔΑΠ το ποσοστό συμμετοχής άγγιξε το 80%. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ΟΛΜΕ-ΔΟΕ στην απεργία συμμετείχε το 24,8% των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το 32,57% των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, νούμερα σαφώς αυξημένα σε σχέση με την κινητοποίηση στη ΔΕΘ.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη απεργία υπήρχε κάλεσμα για συμμετοχή και από τη ΓΣΕΕΒΕ.

Η απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στην Αθήνα είχε περισσότερες από 100-150 χιλιάδες κόσμο ενώ μαζική ήταν η συμμετοχή και στις συγκεντρώσεις στις περισσότερες πόλεις ανά την Ελλάδα.

Το σημαντικότερο είναι τα νέα ποιοτικά στοιχεία που εμφανίζονται. Αναφέρουμε επιγραμματικά κάποια από αυτά: πρώτο, τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία σε νέους εργασιακούς χώρους, δεύτερο, τα υψηλά ποσοστά απεργίας στον ιδιωτικό τομέα, τρίτο, η μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις ανέργων και αυτών που έχασαν πρόσφατα τη δουλειά τους, τέταρτο, οι διαθέσεις ενός σημαντικού τμήματος του λαού για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εν όψει της ψήφισης του νέου αντιλαϊκού πακέτου μέτρων από τη Βουλή στα μέσα Οκτωβρίου, διαθέσεις που περνάνε κατά πολύ τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις που προγραμματίζει η ρεφορμιστική ηγεσία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, πέμπτο η μαζική συμμετοχή στα μπλοκ των σωματείων και η σαφής αποδυνάμωση των διασπαστικών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ. Ειδικά για το τελευταίο, η εικόνα που έχουμε από όλη την Ελλάδα λέει ότι υπάρχει σαφής μείωση του ποσοστού αυτών που επέλεξαν να ακολουθήσουν την ηγεσία των ρεφορμιστών ηγετών του ΠΑΜΕ σε σχέση με την συγκέντρωση των σωματείων. Αρνητικό στοιχείο παραμένει, όπως πάντα ως τώρα, οι ξεχωριστές, προς όφελος του κεφαλαίου (επειδή υπονομεύουν και διασπούν το μαζικό αγώνα) διασπαστικές συγκεντρώσεις και πορείες με πρωτοστάτες τους ηγέτες του ΠΑΜΕ που δρουν πρώτα-πρώτα ως απεργοσπαστικός μηχανισμός των εκάστοτε αστικών κυβερνήσεων ώστε αυτές να περνούν ευκολότερα τα αντιλαϊκά-αντεργατικά μέτρα και επιπλέον αποτελούν μια μόνιμη, συμφωνημένη με όλες τις κυβερνήσεις, αποδοχή και αποθέωση της αστική νομιμότητας.

Με την ανεργία των νέων να διαμορφώνεται στο 53,9% και την επίσημη ανεργία να αγγίζει το 23,6% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις κόσμου που πλήττεται άμεσα από την καπιταλιστική κρίση και αποτελεί εκ νέου τον στόχο των αντιλαϊκών μέτρων που προωθεί η τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με τις εντολές της Τρόϊκα είναι μια σημαντική εξέλιξη και παρακαταθήκη για το μέλλον.

Οι διαδηλωτές βρέθηκαν άλλη μια φορά αντιμέτωποι με την αστυνομική βία και τις προληπτικές συλλήψεις. Η Αστυνομία προχώρησε στη συγκέντρωση της Αθήνας, στην προσαγωγή τουλάχιστον 100 διαδηλωτών πριν ξεκινήσει η πορεία. Κατά τη διάρκεια της πορείας έγιναν και περισσότερες από 20 συλλήψεις.

Η Κίνηση για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55 έδωσε τα παρών σε όλες τις μεγάλες πόλεις με προκηρύξεις, εφημερίδες, κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: