Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ είναι προσβολή για τους λαούς της Ευρώπης και όλου του κόσμου

Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ είναι προσβολή για τους λαούς της Ευρώπης και όλου του κόσμου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί σχέδιο ειρήνης, δεν είναι η «Ευρώπη των λαών». Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι και ήταν πάντα η Ευρώπη των μονοπωλίων.

Η νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ συνεχίζει απρόσκοπτα να διασύρει το Νόμπελ Ειρήνης και να διαστρεβλώνει σε τέτοιο σημείο τη διαθήκη του Νόμπελ που προκαλεί ειρωνεία και δέος τόσο παγκόσμια όσο και στη Νορβηγία. Υπό την ηγεσία του πρώην ηγέτη του νορβηγικού Εργατικού Κόμματος και νύν Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρνμπγιορν Γιάγλαντ, η Επιτροπή είναι ήδη ένοχη για την απονομή του βραβείου στο φιλοπόλεμο αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Και τώρα, στην ΕΕ! Θα ακολουθήσει η σειρά του ΝΑΤΟ μετά;

Υποτίθεται ότι, ο λόγος για την απονομή του βραβείου στην ΕΕ είναι ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι προκάτοχοί της έχουν αφιερώσει πάνω από έξι δεκαετίες, συμβάλλοντας στην προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη».

Αυτό είναι σα να φτύνει κανείς τους λαούς της Ευρώπης στο πρόσωπο. Για ποιά «ανθρώπινα δικαιώματα» μιλάνε; Περισσότερα από 25 εκατομμύρια σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση πλήττονται από τη μαζική ανεργία. Οι μισοί από τους νέους είναι χωρίς εργασία. Χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία καταστρέφονται με κοινωνικές περικοπές και με την πιο ακραία εξαθλίωση - με προοπτική ακόμα χειρότερων επιθέσεων στο μέλλον. Οι «εθνικές» κυβερνήσεις στα κράτη-μέλη που πλήττονται περισσότερο απ΄την κρίση έχουν μετατραπεί σε διοικητικά όργανα. Δέχονται απειλές και διαταγές απ΄την Τρόικα - την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - για να περικόψουν μέχρι το κόκαλο τη χρηματοδότηση για συντάξεις, σχολεία, νοσοκομεία και μισθούς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποτίθεται ότι έχει δημιουργήσει «ειρήνη» στα Βαλκάνια. Εδώ μιλάμε για την ίδια ΕΕ, με τη Γερμανία ως ένα ιδιαίτερα δραστήριο υποκινητή, που ενθάρρυνε και προκάλεσε εμφύλιο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία στη δεκαετία του 1990! Από τότε είδαμε πως ιδιαίτερα η Γαλλία και η Βρετανία, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, ήταν οι κύριες επιθετικές δυνάμεις όσον αφορά τον βομβαρδισμό της Λιβύης το 2011. Αυτήν την περίοδο χρησιμοποιούν μια παρόμοια απειλητική ρητορική κατά της Συρίας.

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ κοροϊδεύει τους ευρωπαίους εργάτες και τους λαούς. Αλλά, επίσης, κοροϊδεύει το λαό και τους εργαζόμενους της Νορβηγίας, ο οποίος ψήφισε δυο φορές κατά της ένταξης της χώρας στην ΕΕ. Κοροϊδεύει τους λαούς και τους εργάτες όλου του κόσμου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν απ' την αρχή της δεκαετίας του '50 ένα ιμπεριαλιστικό σχέδιο στο λεγόμενο «Ψυχρό Πόλεμο» του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού για παγκόσμια κυριαρχία. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένα σχέδιο για την ισχυροποίηση των ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ιδιαίτερα της Γερμανίας. Ο γερμανικός ιμπεριαλισμός εκμεταλλευόμενος την Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί εκ νέου να αυξήσει την επιρροή και τη δύναμή του μετά την συντριβή του από τον Κόκκινο Στρατό και τους Συμμάχους στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή η στρατηγική ήταν επιτυχής. Σήμερα κυριαρχεί η Γερμανία στην Ευρώπη με επιθετικό τρόπο. Την ίδια περίοδο η Ευρωπαϊκή Ένωση στήριξε τη Βρετανία και τη Γαλλία στους νεοαποικιακούς πολέμους στην Ινδοκίνα, Αφρική και Λατινική Αμερική.

Η Ευρώπη των μονοπωλίων είναι ένα ιμπεριαλιστικό μόρφωμα-δημιούργημα που μπορεί να εξελιχθεί σε δύο πιθανές κατευθύνσεις. Είτε θα μπορούσε να γίνει μια «επιτυχημένη» ιμπεριαλιστική ένωση υπό γερμανική ηγεσία που θα εκμεταλλεύεται τους εργάτες στην Ευρώπη και παγκόσμια και θα διεξάγει πολέμους κατά κρατών και λαών ή εναλλακτικά, οι αντιθέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ομάδων κεφαλαίου θα οδηγήσουν σε διασπάσεις, εμπορικούς πολέμους και ίσως ανοιχτό πόλεμο μεταξύ των ίδιων των μεγάλων δυνάμεων.

Όποια και αν είναι το τελικό αποτέλεσμα, η ΕΕ είναι ό,τιδήποτε άλλο εκτός από ένα σχέδιο ειρήνης. Γι' αυτό καταγγέλλουμε την απόφαση της νορβηγικής Επιτροπής Ειρήνης. Στηρίζουμε τις διαμαρτυρίες της 9 Δεκέμβρη 2012 στο Όσλο που οργανώνονται από το κίνημα «ΟΧΙ στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και το κίνημα ειρήνης σ' αυτή τη χώρα.

Ο Λένιν έλεγε: «Από τη σκοπιά των οικονομικών συνθηκών του Ιμπεριαλισμού, δηλαδή την εξαγωγή του κεφαλαίου και το ξαναμοίρασμα του κόσμου από τις "προηγμένες" και "πολιτισμένες" αποικιακές δυνάμεις, οι Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, στον καπιταλισμό, είναι είτε αδύνατες είτε αντιδραστικές.» (Λένιν: «Για το Σύνθημα Των Ενωμένων Πολιτειών Της Ευρώπης», Άπαντα, τόμος 21, σελ. 342).

Τύνιδα, Νοέμβρης 2012

Διεθνής Σύσκεψη Μ-Λ Κομμάτων και Οργανώσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: