Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Αθώα η «ζαρντινιέρα»

Αθώοι κρίθηκαν οι έξι από τους οκτώ αστυνομικούς που επιτέθηκαν ξυλοκοπώντας βάναυσα τον 29χρονο, σήμερα, Κύπριο Αυγουστίνο Δημητρίου, στη Θεσσαλονίκη, στις 17 Νοέμβρη του 2006. Η υπόθεση αυτή έγινε γνωστή σαν «υπόθεση - ζαρντινιέρα» μιας και σε επίσημη ανακοίνωσή της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης υποστήριζε ότι ο φοιτητής τραυματίστηκε γιατί «έπεσε αρχικά σε σταθμευμένο μοτοποδήλατο και στη συνέχεια σε ζαρντινιέρα που υπήρχε στο σημείο, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί», παρόλο που δόθηκε αμέσως στην δημοσιότητα βίντεο που καταγράφει από την αρχή της την επιχείρηση κύκλωσης και ξυλοδαρμού του Κύπριου φοιτητή και της παρέας του που απλά διέσχιζαν τον δρόμο. Η ανακοίνωση αυτή κινείτο στην γραμμή του τότε Υπουργού Δημοσίας Τάξης Β. Πολύδωρα που το βράδυ του ξυλοδαρμού είχε δηλώσει: «Είδα επαγγελματισμό, μεθοδικότητα, σχέδιο και εφαρμογή του, ψυχραιμία και αυτοματισμό στη δράση που είχαν ως επακόλουθο την επιτυχία». Η προβολή του βίντεο και η διεθνής κατακραυγή της χώρας μας (η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε δελτίο τύπου για το θέμα) ανάγκασε τον Υπουργό και την κυβέρνηση Καραμανλή σε πρόσκαιρη και μερική αναδίπλωση επιβάλλοντας ποινές - χάδια στους κατηγορούμενους αστυνομικούς. Όμως, λίγους μήνες αργότερα (4/5/2007) ο Β. Πολύδωρας σε δήλωσή του από το βήμα της Βουλής προς τα ΜΜΕ και την αντιπολίτευση ρωτά: «Γιατί μεγεθύνετε τη ζαρντινιέρα; Γιατί δεν τη σβήνετε;».

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω ο Κύπριος σύρθηκε στα δικαστήρια ως κατηγορούμενος για επεισόδια που δήθεν έλαβε μέρος εκείνη την ημέρα. Την πανηγυρική αθώωσή του, τον περασμένο Οκτώβρη, δεν πανηγύρισε κανείς μιας και η όλη διαδικασία αποτέλεσε μαύρη σελίδα για τη χώρα. Τελικά, το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, επιδίκασε στον φοιτητή, ως αποζημίωση για τον ξυλοδαρμό του, το χρηματικό ποσό των 300.000 ευρώ.

Όμως, το θράσος των οργάνων καταστολής δεν τελείωσε εκεί. Κατηγορούμενος απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε μέσα στο δικαστήριο ότι ο Κύπριος φοιτητής «ήταν προκλητικός και εριστικός» και χαρακτήρισε την πρωτόδικη απόφαση άδικη μιας και έμεινε «στάσιμος» και στη συνέχεια αποστρατεύτηκε αυτεπάγγελτα.

Απέναντι σε αυτή την έξαρση της φασιστικοποίησης (που εκτινάχθηκε από την περίοδο των κυβερνήσεων Καραμανλή, 2004 και μετά) η δικαιοσύνη για άλλη μια φορά κώφευσε. Με αυτή την απόφαση άναψε το πράσινο φως (για μια ακόμα φορά) στις δυνάμεις καταστολής να χτυπούν και να εξευτελίζουν αδιακρίτως όποιον επιθυμούν, ακόμα και αν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να το αποδεικνύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: