Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

"Ημερήσια διαταγή του ανώτατου διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της ΕΣΣΔ" Ιωσήφ Στάλιν (αρ.95-Μόσχα, 23 του Φλεβάρη 1943)

Στάλινγκραντ - σύμβολο συντριβής του χιτλεροφασισμού

Τιμώντας τα 70 χρόνια από τη νίκη του κόκκινου στρατού στον Στάλινγκραντ και τα 70χρονα από την ίδρυση του (23 Φλεβάρη 1918) αναδημοσιεύουμε την "Ημερήσια διαταγή του ανώτατου διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της ΕΣΣΔ" Ιωσήφ Στάλιν (αρ.95-Μόσχα, 23 του Φλεβάρη 1943)

Σύντροφοι κόκκινοι φαντάροι και κόκκινοι ναύτες, διοικητές και πολιτικοί καθοδηγητές, παρτιζάνοι και παρτιζάνες! Σήμερα γιορτάζουμε την 25η επέτειο του Κόκκινου στρατού.

Πέρασε ένα τέταρτο του αιώνα από τον καιρό που δημιουργήθηκε ο Κόκκινος στρατός. Είχε δημιουργηθεί για την πάλη ενάντια στους ξένους επιδρομείς που ήθελαν να υποδουλώσουν τη χώρα μας. Η 23η του Φλεβάρη 1918, μέρα που τα τμήματα του Κόκκινου στρατού τσάκισαν κατακέφαλα στο Πσκόφ και στη Νάρβα τα στρατεύματα των γερμανών κατακτητών, καθορίστηκε σαν η μέρα που γεννήθηκε ο Κόκκινος στρατός.

Στα 1918-1921, σε πεισματωμένο αγώνα ενάντια στους ξένους κατακτητές, ο Κόκκινος στρατός υπεράσπισε την τιμή, την ελευθερία και την ανεξαρτησία της σοβιετικής Πατρίδας, υπεράσπισε το δικαίωμα των λαών της χώρας μας να χτίσουν τη ζωή τους όπως δίδαξε ο μεγάλος Λένιν.

Δυο δεκαετίες ο Κόκκινος στρατός προστάτεψε την ειρηνική δημιουργική δουλειά του σοβιετικού λαού. Οι λαοί της χώρας μας ποτέ δεν ξεχνούσαν τις επιβουλές των ξένων κατακτητών ενάντια στη γη μας και φρόντιζαν ακούραστα να δυναμώνει ο Κόκκινος στρατός, τον εξόπλιζαν με πρώτης τάξης πολεμικό υλικό και με αγάπη κατάρτιζαν τα στελέχη των σοβιετικών μαχητών.

Ο Κόκκινος στρατός υπερασπίζει την ειρήνη και τη φιλία ανάμεσα στους λαούς όλων των χωρών. Δε δημιουργήθηκε για να κατακτήσει ξένες χώρες, αλλά για να υπερασπίζει τα σύνορα της σοβιετικής χώρας. Ο Κόκκινος στρατός σεβάστηκε πάντα τα δικαιώματα και την ανεξαρτησία όλων των λαών.

Τον Ιούνη όμως του 1941 η χιτλερική Γερμανία ρίχτηκε δόλια πάνω στη χώρα μας, παραβιάζοντας πρόστυχα και άναντρα το σύμφωνο μη επίθεσης. Και ο Κόκκινος στρατός βρέθηκε στην ανάγκη να υπερασπίσει την Πατρίδα του από τους γερμανούς κατακτητές και να τους διώξει έξω από τα σύνορα της χώρας μας. Από τότε ο Κόκκινος στρατός διεξάγει ένα θανάσιμον αγώνα ενάντια στα χιτλερικά στρατεύματα, είναι ο εκδικητής για τους βιασμούς και τις ταπεινώσεις που οι άτιμοι γερμανοφασίστες έκαναν στ' αδέρφια μας και τις αδερφές μας στις κατεχόμενες περιοχές της Πατρίδας μας.

Ο Κόκκινος στρατός γιορτάζει την 25η επέτειο της ύπαρξης του σε μια αποφασιστική στιγμή του πολέμου για την Πατρίδα ενάντια στη χιτλερική Γερμανία και τους δορυφόρους της, ιταλούς, ούγγρους, ρουμάνους, φιλανδούς.

Πέρασαν 20 μήνες από τότε που ο Κόκκινος στρατός διεξάγει ενάντια στην επιδρομή των γερμανοφασιστικών ορδών έναν ηρωικό αγώνα, που δεν έχει όμοιο του. Επειδή δεν υπάρχει δεύτερο μέτωπο στην Ευρώπη, ο Κόκκινος στρατός σηκώνει μόνος του όλο το βάρος του πολέμου. Ωστόσο, ο Κόκκινος στρατός όχι μόνον άντεξε στην πίεση των γερμανοφασιστικών στρατιών, μα και στην πορεία του πολέμου έγινε ο τρόμος των φασιστικών στρατευμάτων.

Στις σκληρές μάχες του καλοκαιριού και του φθινοπώρου του 1942, ο Κόκκινος στρατός έφραξε το δρόμο στα φασιστικά κτήνη. Ο λαός μας θα διατηρεί παντοτινά στη μνήμη του την ηρωική άμυνα της Σεβαστούπολης και της Οδησσού, τις πεισματωμένες μάχες μπροστά στη Μόσχα και στους πρόποδες του Καυκάσου, στην περιοχή του Ρζέφ και μπροστά στο Λένινγκραντ, καθώς και τη μεγαλειώδη μάχη του Στάλινγκραντ, τη μεγαλύτερη στην ιστορία των πολέμων. Σ' αυτές τις μεγάλες μάχες, οι λαμπροί μαχητές, διοικητές και πολιτικοί καθοδηγητές μας στεφάνωσαν με αμάραντη δόξα τις πολεμικές σημαίες του Κόκκινου στρατού και έβαλαν γερά τα θεμέλια για τη νίκη ενάντια στα γερμανοφασιστικά στρατεύματα.

Πριν από τρεις μήνες, τμήματα του Κόκκινου στρατού άρχισαν την επίθεση στις πύλες του Στάλινγκραντ. Από τότε η πρωτοβουλία των πολεμικών επιχειρήσεων βρίσκεται στα χέρια μας και ο ρυθμός και η δύναμη κρούσης των επιθετικών επιχειρήσεων του Κόκκινου στρατού δεν αδυνατίζουν καθόλου την ορμή τους. Τώρα μέσα στις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα, ο Κόκκινος στρατός επιτίθεται σε μέτωπο 1.500 χιλιομέτρων και σχεδόν παντού σημειώνει επιτυχίες. Στο βορρά, κοντά στο Λένινγκραντ, στο κεντρικό μέτωπο, στις πύλες του Χάρκοβου, στην κοιλάδα του Ντονέτς, κοντά στο Ροστόβ, στις ακτές της Αζοφικής και της Μαύρης θάλασσας, ο Κόκκινος στρατός δίνει αλλεπάλληλα χτυπήματα στα χιτλερικά στρατεύματα. Μέσα σε τρεις μήνες ο Κόκκινος στρατός απελευθέρωσε από τον εχθρό το έδαφος των περιοχών του Βορόνιεζ και του Στάλινγκραντ, των αυτόνομων δημοκρατιών της Τσετσενο-Ινγκουσίας, της Βόρειας Οσετίας, της Καμπάρντα-Μπαλκάριας και της Καλμουχίας, των περιοχών του Σταυρόπολ και του Κρασνοντάρσκ, των αυτόνομων περιοχών των Κιρκασίων, του Καράτσαϊς και του Αντιγκές, σχεδόν ολόκληρη την περιοχή του Ροστόβ, του Χάρκοβου και του Κούρσκ.

Άρχισε η μαζική εκδίωξη του εχθρού από τη σοβιετική χώρα.

Τι άλλαξε λοιπόν μέσα σ' αυτούς τους τρεις μήνες; Που οφείλονται οι τόσο σοβαρές

αποτυχίες των γερμανών; Ποιες είναι οι αιτίες τους;

Άλλαξε ο συσχετισμός των δυνάμεων στο σοβιετογερμανικό μέτωπο. Η αλήθεια είναι ότι η φασιστική Γερμανία όλο και περισσότερο εξαντλείται και γίνεται πιο αδύνατη, ενώ η Σοβιετική Ένωση όλο και πιο πολύ αναπτύσσει τις εφεδρείες της και γίνεται πιο δυνατή. Ο χρόνος δουλεύει σε βάρος της φασιστικής Γερμανίας.

Η χιτλερική Γερμανία, υποχρεώνοντας την πολεμική βιομηχανία της Ευρώπης να δουλεύει γι' αυτήν, είχε ως τελευταία την υπεροχή απέναντι στη Σοβιετική Ένωση σε τεχνικά μέσα και πρώτα απ' όλα σε τανκς και αεροπλάνα. Σ' αυτό βρισκόταν η υπεροχή της. Στους είκοσι όμως μήνες του πολέμου η κατάσταση άλλαξε. Χάρη στη γεμάτη αυταπάρνηση δουλειά των εργατών και εργατριών, των μηχανικών και τεχνικών της πολεμικής βιομηχανίας της ΕΣΣΔ, στο διάστημα του πολέμου αύξησε η παραγωγή τανκς, αεροπλάνων, κανονιών. Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο εχθρός είχε στο σοβιετογερμανικό μέτωπο τεράστιες απώλειες πολεμικού υλικού, προπάντων σε τανκς, αεροπλάνα και κανόνια. Μόνο μέσα στους τρεις μήνες της επίθεσης του Κόκκινου στρατού το χειμώνα του 1942-1943, οι γερμανοί έχασαν πάνω από 7.000 τανκς, 4.000 αεροπλάνα, 17.000 κανόνια και μεγάλη ποσότητα άλλα όπλα.

Οι γερμανοί θα προσπαθήσουν βέβαια να αναπληρώσουν αυτές τις απώλειες, αυτό όμως δε θα είναι και τόσο εύκολο, γιατί ο εχθρός θα χρειαστεί πολύν καιρό για να μπορέσει να αναπληρώσει αυτές τις τεράστιες απώλειες πολεμικού υλικού. Και ο χρόνος δεν περιμένει.

Η χιτλερική Γερμανία άρχισε τον πόλεμο ενάντια στην ΕΣΣΔ έχοντας την αριθμητική υπεροχή σε στρατεύματα που, σε σύγκριση με τον Κόκκινο στρατό, είχαν συμπληρώσει την επιστράτευση τους και ήταν έτοιμα για πόλεμο. Αυτό αποτελούσε την υπεροχή της. Ωστόσο, μέσα σε 20 μήνες, η κατάσταση άλλαξε και σ' αυτόν τον τομέα. Στις αμυντικές και επιθετικές μάχες στο διάστημα του πολέμου, ο Κόκκινος στρατός έβγαλε εκτός μάχης ως 9 εκατομμύρια γερμανοφασίστες φαντάρους και αξιωματικούς και απ' αυτούς το λιγότερο 4 εκατομμύρια σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης. Τα ρουμανικά, τα ιταλικά και ουγγρικά στρατεύματα, που ο Χίτλερ έριξε στο σοβιετογερμανικό μέτωπο, συντρίφθηκαν πέρα για πέρα. Μόνο στους τελευταίους τρεις μήνες ο Κόκκινος στρατός τσάκισε 112 εχθρικές μεραρχίες και από τον αριθμό αυτό πάνω από 700 χιλιάδες είναι οι σκοτωμένοι και πάνω από 300 χιλιάδες οι αιχμάλωτοι.

Η γερμανική διοίκηση θα πάρει βέβαια όλα τα μέτρα για να καλύψει αυτές τις τεράστιες απώλειες. Όμως, πρώτα-πρώτα, το αδύνατο σημείο του γερμανικού στρατού είναι η ανεπάρκεια των ανθρώπινων εφεδρειών και γι' αυτό το λόγο είναι άγνωστο από ποιες πηγές θα καλυφτεί αυτή η ζημιά. Δεύτερο, και αν ακόμα υποθέσουμε πως οι γερμανοί θα μαζέψουν με όλες τις αλήθειες και τις ψευτιές τον απαραίτητο αριθμό ανθρώπων, θα χρειαστούν πολύν καιρό για να τους συντάξουν και να τους εκπαιδεύσουν. Και ο χρόνος δεν περιμένει.

Ο χιτλερικός στρατός άρχισε τον πόλεμο ενάντια στη Σοβιετική Ένωση έχοντας σχεδόν δυο χρόνων πείρα από τη διεξαγωγή μεγάλων πολεμικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, όπου είχε εφαρμόσει τα νεότατα πολεμικά μέσα. Ο Κόκκινος στρατός, στην πρώτη περίοδο του πολέμου, φυσικά δεν είχε και ούτε μπορούσε να έχει μια τέτοια πολεμική πείρα. Κι αυτό αποτελούσε την υπεροχή του γερμανοφασιστικού στρατού. Στους είκοσι όμως μήνες η κατάσταση άλλαξε και σ' αυτόν τον τομέα. Στην πορεία του πολέμου ο Κόκκινος στρατός έγινε επίλεκτος στρατός. Έμαθε να χτυπάει θετικά τον εχθρό, υπολογίζοντας τα ασθενή και τα ισχυρά του σημεία, όπως το απαιτεί η σύγχρονη στρατιωτική επιστήμη. Εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια μαχητές του Κόκκινου στρατού έγιναν μαστόροι στο χειρισμό του όπλου τους - τουφέκι, σπαθί, πολυβόλο, κανόνι, όλμος, τανκς, στα έργα του μηχανικού, στην αεροπορία. Δεκάδες χιλιάδες διοικητές του Κόκκινου στρατού ειδικεύτηκαν στην ηγεσία του στρατού. Έμαθαν να συνδυάζουν το προσωπικό θάρρος και την παλικαριά, με την ικανότητα να διοικούν το στρατό στο πεδίο της μάχης, αφήνοντας κατά μέρος την παράλογη και επικίνδυνη γραμμική τακτική και εφαρμόζοντας αποφασιστικά την τακτική των ελιγμών.

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός, ότι η διοίκηση του Κόκκινου στρατού, όχι μόνον απελευθερώνει τη σοβιετική γη από τον εχθρό αλλά δεν τον αφήνει να φύγει ζωντανός από το έδαφος μας, κυκλώνοντας και ξεκαθαρίζοντας τις εχθρικές στρατιές με σοβαρές επιχειρήσεις, τέτοιες που μπορούν να χρησιμεύσουν σαν υπόδειγμα πολεμικής τέχνης. Αυτό είναι αναμφισβήτητα μια απόδειξη της ωριμότητας των διοικητών μας.

Είναι ολοφάνερο πως μόνο η ορθή στρατηγική της διοίκησης του Κόκκινου στρατού και η ευλύγιστη τακτική των διοικητών που την εκτελούν μπόρεσαν να οδηγήσουν σε ένα τόσο εξαιρετικό γεγονός, όπως η κύκλωση και το ξεκαθάρισμα μιας τεράστιας επίλεκτης στρατιάς των γερμανών από 330 χιλιάδες άνδρες μπροστά στο Στάλινγκραντ.

Απ' αυτή την άποψη, τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά για τους γερμανούς. Η στρατηγική τους είναι ελαττωματική, γιατί κατά κανόνα υποτιμάει τις δυνάμεις και τις δυνατότητες του αντιπάλου και υπερτιμάει τις δικές της δυνάμεις. Η τακτική τους στηρίζεται σε καλούπια, γιατί προσπαθεί να υπαγάγει τα γεγονότα του μετώπου στο ένα ή στο άλλο άρθρο του κανονισμού. Οι γερμανοί είναι τακτικοί και ακριβείς στις ενέργειες τους όταν οι συνθήκες τους επιτρέπουν να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του κανονισμού. Αυτό αποτελεί τη δύναμη τους. Οι γερμανοί όμως γίνονται ανίκανοι όταν η κατάσταση περιπλέκεται κι αρχίζει να μην "ανταποκρίνεται" στο ένα ή στο άλλο άρθρο του κανονισμού και απαιτεί πρωτοβουλία που δεν την προβλέπει ο κανονισμός. Αυτό αποτελεί τη βασική τους αδυναμία.

Αυτές είναι οι αιτίες που καθόρισαν την ήττα των γερμανών στρατευμάτων και τις επιτυχίες του Κόκκινου στρατού στους τελευταίους τρεις μήνες.

Απ' αυτό όμως δε βγαίνει το συμπέρασμα πως ο χιτλερικός στρατός ξόφλησε πια και πως ο Κόκκινος στρατός δεν έχει παρά να τον καταδιώξει ως τα δυτικά σύνορα της χώρας μας. Το να σκέπτεται κανείς έτσι δείχνει ότι πέφτει σε ανόητες και βλαβερές αυταπάτες. Το να σκέπτεται κανείς έτσι δείχνει ότι υπερτιμά τις δυνάμεις του, υποτιμά τις δυνάμεις του αντιπάλου και πέφτει σε τυχοδιωκτισμό. Ο εχθρός έπαθε ήττες, δεν έχει όμως ακόμη νικηθεί. Ο γερμανοφασιστικός στρατός περνά μια κρίση που είναι αποτέλεσμα των χτυπημάτων του Κόκκινου στρατού, αυτό όμως δε σημαίνει ακόμα ότι δε μπορεί να αναλάβει. Ο αγώνας ενάντια στους γερμανούς καταχτητές δεν τελείωσε ακόμα - μόλις τώρα αναπτύσσεται και ανάβει. Θα ήταν ανόητο να υποθέσουμε, πως οι γερμανοί θα εγκαταλείψουν χωρίς μάχη έστω κ' ένα χιλιόμετρο του εδάφους μας.

Ο Κόκκινος στρατός θα έχει να κάνει ακόμα σκληρούς αγώνες ενάντια σε έναν άτιμο, σκληρό και για την ώρα ακόμα ισχυρό εχθρό. Ο αγώνας αυτός απαιτεί καιρό, θυσίες, ένταση των δυνάμεων μας και επιστράτευση όλων των δυνατοτήτων μας. Αρχίσαμε την απελευθέρωση της σοβιετικής Ουκρανίας από το γερμανικό ζυγό, εκατομμύρια όμως Ουκρανοί στενάζουν κάτω από το ζυγό των γερμανών τυράννων. Τη Λευκορωσία, τη Λιθουανία, τη Λεττονία, την Εσθονία, τη Μολδαβία, την Κριμαία, την Καρελλία τις εξουσιάζουν ακόμα οι γερμανοί κατακτητές και οι υπηρέτες τους. Οι εχθρικές στρατιές δέχτηκαν ισχυρά χτυπήματα, ο εχθρός όμως δε νικήθηκε ακόμα. Οι γερμανοί επιδρομείς αντιστέκονται με μανία, περνάν σε αντεπιθέσεις, προσπαθούν να συγκρατηθούν στις αμυντικές γραμμές τους και μπορεί να ριχτούν σε νέες τυχοδιωκτικές περιπέτειες. Να γιατί δεν πρέπει να έχουν θέση στις γραμμές μας η αγαθότητα, η ξεγνοιασιά, η έπαρση.

Όλος ο σοβιετικός λαός χαίρεται για τις νίκες χου Κόκκινου στρατού. Όμως οι μαχητές, οι διοικητές, οι πολιτικοί καθοδηγητές του Κόκκινου στρατού πρέπει να θυμούνται διαρκώς τις εντολές του δασκάλου μας Λένιν: "πρώτα-πρώτα, πρέπει να μην παρασέρνεται κανείς από χη νίκη και να μην το παίρνει απάνω του, δεύτερο, να στερεώνει αυτή τη νίκη, τρίτο, να αποτελειώνει τον εχθρό".

Στο όνομα της απελευθέρωσης της Πατρίδας μας από το μισητό εχθρό, στο όνομα της τελικής νίκης πάνω στους γερμανοφασίστες επιδρομείς, ΔΙΑΤΑΖΩ:

1. Να τελειοποιούνται ακούραστα οι πολεμικές γνώσεις και να δυναμώνει η πειθαρχία, η τάξη και η οργάνωση σε όλο τον Κόκκινο στρατό και το Πολεμικό ναυτικό.

2. Να δυναμώσουν τα χτυπήματα πάνω στα εχθρικά στρατεύματα, ακούραστα και με πείσμα να καταδιώκεται ο εχθρός, να μην αφήνεται να ενισχύει τις αμυντικές του γραμμές, να μην του αφήνεται ούτε μέρα ούτε νύχτα ανάπαυση, ν' αποκόπτονται οι συγκοινωνίες του εχθρού, να κυκλώνονται τα εχθρικά στρατεύματα και να εξοντώνονται, αν αρνούνται να καταθέσουν τα όπλα.

3. Να απλωθεί και να ζωηρέψει η φλόγα του ανταρτοπολέμου στα μετόπισθεν του εχθρού, να καταστρέφονται οι συγκοινωνίες του, ν' ανατινάζονται οι σιδηροδρομικές του γέφυρες, να ματαιώνεται η μετακίνηση των εχθρικών στρατευμάτων και η μεταφορά οπλισμού και πολεμικού υλικού, ν' ανατινάζονται και να καίονται οι αποθήκες πολεμικού υλικού, να γίνονται επιθέσεις πάνω στις εχθρικές φρουρές, να μην επιτρέπεται στον εχθρό που υποχωρεί να καίει τα χωριά και τις πόλεις μας, να βοηθιέται με όλες τις δυνάμεις και με όλα τα μέσα η επίθεση του Κόκκινου στρατού.

Αυτού βρίσκεται η εγγύηση για τη νίκη μας.

Σύντροφοι κόκκινοι φαντάροι και κόκκινοι ναύτες, διοικητές και πολιτικοί καθοδηγητές, παρτιζάνοι και παρτιζάνες!

Στο όνομα της σοβιετικής κυβέρνησης και του μπολσεβίκικου κόμματός μας, σας χαιρετώ και σας στέλνω ευχές για την 25η επέτειο του Κόκκινου στρατού.

Ζήτω η μεγάλη Πατρίδα μας!

Ζήτω ο δοξασμένος Κόκκινος στρατός μας, το γενναίο Πολεμικό ναυτικό μας, οι ατρόμητοι παρτιζάνοι και παρτιζάνες μας!

Ζήτω το κόμμα των μπολσεβίκων, ο εμπνευστής και οργανωτής των νικών του Κόκκινου στρατού!

Θάνατος στους γερμανούς επιδρομείς!

Ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της ΕΣΣΔ

I. ΣΤΑΛΙΝ

Εφημερίδα ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ, Αρ. Φύλ. 151 1-15 Φλεβάρη 2003

Δεν υπάρχουν σχόλια: