Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Από την ιστορία της ταξικής πάλης στην ΕΣΣΔ (1933)

Νέος Ριζοσπάστης, Τετάρτη 19 Απρίλη 1933

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕ ΤΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΣΑΜΠΟΤΑΡΙΣΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΗΣΑΝ ΟΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΗΡΥΞΗΣ ΑΝΤΙΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

ΜΟΣΧΑ, 15 Απρίλη (Του ανταποκριτή μας) - Στη χθεσινή συνεδρίαση η συζήτηση άρχισε για τις βλάβες που έγιναν στο ηλεκτρικό εργοστάσιο Σουγέβο. Ο διευθυντής στο τμήμα των τουρμπίνων Κοτλιαρέβσκυ δηλώνει για αιτία της βλάβης την αργοπορία της αποστολής κάρβουνου. Ο Μακντόναλ επιβεβαιώνει αυτή την κατάθεση.

Ο κατηγορούμενος Λομπάνεφ εξηγεί πως οι βλάβες στις μηχανές που έδινε η εταιρία Μέτρο Βίκερς γίνονταν πάντα έπειτα από την προθεσμία για την εγγύηση.

Όταν ο Άγγλος κατηγορούμενος Νόρνιβαλ δοκίμασε να ελαφρώσει τις καταθέσεις του Λομπάνεφ, ο εισαγγελέας τον κατηγόρησε για ψευτιά.

Ο Λεμπόντεφ αρχιεργάτης στο ηλεκτρικό εργοστάσιο Ιβάνοβο-Βοσνεσένσκ και βοηθός του Λομπάνεφ, έλαβε από τον Λομπάνεφ 3.000 ρούβλια και από το μηχανικό των Μέτρο-Βίκερς Έλλιοτ πάνω από 300 ρούβλια. Ο Λομπάνεφ λέει πως ο Νόρντβαλ και ο Έλλιοτ πρότειναν τη βλάβη του ηλεκτρικού εργοστασίου. Λεμπόντεφ οργάνωσε πέντε μεγάλα και πολλά μικρά σπασίματα στις μηχανές. Ο αρχιεργάτης Ζίβερτ πήρε από το γραφείο της Μέτρο-Βίκερς 300 και από τον Θώρντον 700 ρούβλια «για την καλή του υπηρεσία».

Ακολουθεί η συζήτηση για τις βλάβες που έγιναν στο ηλεκτρικό εργοστάσιο της Μόσχας. Αποδείχνεται πως ο διευθυντής του ηλεκτροτεχνικού τμήματος Ζουχοβορούτσκιν ήταν συνεννοημένος με τον αρχιμηχανικό της Μέτρο-Βίκερς Θώρντον, για να προκαλέσει βλάβες στις μηχανές και πώς είχαν καταστρώσει ολόκληρο εγκληματικό σχέδιο. Οι βλάβες αυτές θα ήταν σωστή καταστροφή για τα μεγάλα εργοστάσια της Μόσχας «Σφυρί και Δρεπάνι», «Σπάρτακος» και άλλα, επίσης για το ραδιοφωνικό σταθμό, για πολλούς στρατώνες κι ακόμα για το Κρεμλίνο.

Βισίνσκυ (εισαγγ.) Είχατε συνείδηση για τα εγκλήματα αυτά που κάνατε;

Ζουχοβορούτσκιν Ναι!

Βισίνσκυ (εισαγγ.) Τι σκοπό επιδιώκατε με αυτά;

Ζουχοβορούτσκιν Την οικονομική βλάβη και την προετοιμασία της καταστροφής του ηλεκτρικού εργοστασίου σε περίπτωση πολέμου, σε περίπτωση μιας επέμβασης.

Βισίνσκυ (εισαγγ.) Πόσα χρήματα πήρατε;

Ζουχοβορούτσκιν 2.500 ρούβλια σε σοβιετικό νόμισμα, 350 σε ξένο.

Ο κατηγορούμενος Ζόριν, αρχιμηχανικός του θερμαντικού τμήματος του Τραστ Μοσενέργκο, κατάθεσε πώς όταν ο Θώρντον κατάλαβε πως αυτός (ο Ζόριν) είχε εχθρικές διαθέσεις προς τα Σοβιέτ, άρχισε να του ζητάει διάφορες πληροφορίες χρήσιμες για τον εαυτό του. Έπειτα του έδωσε ορισμένες οδηγίες για απόκρυψη ελαττωμάτων των μηχανών και στο τέλος του ζήτησε να προβεί ο ίδιος απευθείας σε διάφορες βλάβες. Ο Ζόριν περιγράφει λεπτομερώς όλες τις βλάβες που προξένησε στις τουρμπίνες. Για όλη αυτή της εγκληματική του ενέργεια πληρώθηκε από τον Θώρντον.

Ο κατηγορούμενος ΓΚΟΥΣΝΕΥ μηχανικός της Μέτρο-Βίκερς, ομολογεί πώς όλο τον καιρό που εργαζόταν στο Μπακού, έδωσε γραφτές πληροφορίες στο Μονχάουζ και στον Θώρντον για την συναρμολόγηση των μηχανημάτων και προφορικές για διάφορα άλλα πράγματα που αφορούν την Σοβιετική Ένωση. Αρνείται όμως πως εκφράσθηκε για τον Κόκκινο Στρατό, επίσης πως έλαβε ή μοίρασε δώρα, ή πως οργάνωσε αβαρίες στις τουρμπίνες.

Ο κατηγορούμενος ΟΛΕ-Ι-ΝΙΚ, ένας παλιός υπάλληλος της Μέτρο-Βίκερς, λέει πως ο Θώρντον του είπε, Οι αβαρίες πρέπει να γίνονται επιδέξια, έτσι που κανείς να μην μπορεί να σκεφτεί πως έγιναν επίτηδες. Ο Γκούσνεϋ οργάνωσε καλά τις αβαρίες στο Μπακού.

Έπειτα ο ίδιος κατηγορούμενος περιγράφει όλη την οργάνωση της βλάβης και της κατασκοπείας που οργάνωσε ο Θώρντον με υπαλλήλους του.

Ο Ολέϊνικ ομολογεί πως έχει λογαριασμό σε μια αγγλική Τράπεζα κατά συμβουλή του Θώρντον και του Μόνχαουζ. Έχει καταθέσει τις οικονομίες του, 2.000 ρούβλια. Αλλά ξέχωρα από αυτές, πληρωνόταν από την αντιπροσωπεία της Μόσχας 10 αγγλικές λίρες το μήνα και ο Θώρντον του φύλαγε ένα βιβλιαράκι τσεκ.

Πιστεύεται πως η δίκη δεν θα τελειώσει πριν από την Τρίτη ή την Τετάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: