Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΝΑ Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΣΣΔ

Ριζοσπάστης, Σάββατο 6 του Ιούνη 1936, σελ. 1

Η ολομέλεια της Κ.Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ

ΑΛΗΘΙΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΑΛΗΘΙΝΑ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΝΑ Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΣΣΔ

‘Ένα άρθρο της εφημερίδας ‘’ΠΡΑΒΔΑ’’

Μόσχα, 5 του Ιούνη (του ανταποκριτή μας) - Η συνέλευση της Ολομέλειας της Κ.Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης έγινε στις 1-4 Ιούνη. Η Ολομέλεια επεξεργάστηκε τα παρακάτω θέματα..

Πρώτο-Το σχέδιο Συντάγματος της ΕΣΣΔ (εισηγητής ο σ. Στάλιν).

Δεύτερο-Γεωργική Συγκομιδή και αποθέματα γεωργικών προϊόντων.

Στο πρώτο μέρος της ημερήσιας διάταξης αποφασίστηκε, πρώτο- εγκρίθηκε κατά βάση το σχέδιο Συντάγματος της ΕΣΣΔ που παρουσιάστηκε από τη συνταγματική επιτροπή στην Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ. Δεύτερο- Επειδή το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, κρίνεται αναγκαίο να συγκληθεί το Συνέδριο των Σοβιέτ της Σοβιετικής Ένωσης για να εξεταστεί το σχέδιο Συντάγματος της ΕΣΣΔ.

Μόσχα 5 του Ιούνη. (του ανταποκριτή μας).- Δικαίωμα στη δουλειά, δικαίωμα στην ανάπτυξη, δικαίωμα στη μόρφωση απόλυτα εξασφαλισμένα σε όλους, αυτός είναι ο βασικός νόμος του Σοσιαλιστικού κράτους. Αληθινή ατομική ελευθερία, αληθινή δημοκρατία όλων των εργαζομένων, αυτό αποτελεί την ουσία του καινούργιου συντάγματος της Σοβιετικής Ένωσης.

«Η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης που τελείωσε χθες, γράφει η Πράβδα, θα μπει στην ιστορία της Σοσιαλιστικής επανάστασης σαν ένας από τους πιο αξιομνημόνευτους σταθμούς». Ο Στάλιν ανάπτυξε στην ολομέλεια το σχέδιο του Συντάγματος της ΕΣΣΔ. Το Σύνταγμα του Κράτους δεν είναι πρόγραμμα. Το Σύνταγμα του Σοσιαλιστικού Κράτους καταγράφει επίσημα και μπροστά σε όλον τον κόσμο, όλες τις κατακτήσεις του Σοβιετικού Λαού, κατακτήσεις στέρεες και ακλόνητες.

Λιγότερα από 13 χρόνια πέρασαν από τότε που ψηφίστηκε το πρώτο Σύνταγμα της ΕΣΣΔ που ισχύει ακόμη. Το Σοσιαλιστικό οικονομικό σύστημα βασιλεύει αμιγές στη Σοσιαλιστική Πατρίδα. Τα μέσα παραγωγής έγιναν σοσιαλιστική ιδιοκτησία. Μια πανίσχυρη σοσιαλιστική οικονομία δημιουργήθηκε. Τα εκατομμύρια των μικρών αγροτικών νοικοκυριών, αντικαταστάθηκαν από τη μεγαλύτερη γεωργία του κόσμου, από τα σοβχόζ και τα κολχόζ. Η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο καταργήθηκε, οι τάξεις της εκμετάλλευσης εξαφανίστηκαν και ο Σοβιετικός λαός, η εργατική τάξη, οι κολχόζνικοι και οι διανοούμενοι παρουσιάζονται ενωμένοι μπροστά στον κόσμο. Τα όρια μεταξύ των τάξεων εξαλείφονται, αν και δεν εξαφανίστηκαν οριστικά ακόμη και η διαφορά μεταξύ εργατών, χωρικών και διανοουμένων εξαφανίζεται.

Τα δικαιώματα, που τα μεγαλύτερα πνεύματα της ανθρωπότητας τα ονειρεύονταν, τώρα πραγματοποιήθηκαν σε όλους τους πολίτες της ΕΣΣΔ.

Πραγματοποιήθηκε το δικαίωμα στην εργασία, γιατί η ανεργία εξαφανίστηκε για πάντα στη χώρα του Σοσιαλισμού. Δεν υπάρχουν και δεν μπορεί να υπάρχουν στην ΕΣΣΔ οικονομικές κρίσεις και η σοσιαλιστική οικονομία αναπτύσσεται αλύγιστα. Πραγματοποιήθηκε το δικαίωμα στην ανάπαυση, γιατί στην ΕΣΣΔ υπάρχει η μικρότερη ημέρα δουλειάς στον κόσμο και το κράτος δαπανά δισεκατομμύρια ρούβλια για την ψυχαγωγία των εργαζομένων. Πραγματοποιήθηκε το δικαίωμα της μόρφωσης που στην καπιταλιστική κοινωνία είναι μονοπώλιο της κυρίαρχης τάξης. Η άβυσσο που ανοίχτηκε από τους αιώνες του φεουδαρχισμού και του καπιταλισμού, η άβυσσο ανάμεσα στη χειρωνακτική και τη διανοητική εργασία, ανάμεσα στις πόλεις και τα χωριά εξαλείφεται. Όλη αυτή η πορεία, όλες αυτές οι μεγαλειώδεις μεταμορφώσεις θα βρούνε την έκφρασή τους στο καινούργιο Σύνταγμα που οφείλεται στην πρωτοβουλία, την έμπνευση και τη δημιουργία του Στάλιν που το εισηγήθηκε στην Ολομέλεια της Κ.Ε. του Κ.Κ. της ΕΣΣΔ.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΩΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ

Στη χώρα του Σοσιαλισμού, η Δημοκρατία έφτασε στον ανώτερο βαθμό, όχι η ψεύτικη, η τυπική αστική δημοκρατία, μα η αληθινή δημοκρατία για του εργαζόμενους χωρίς διάκριση γένους, εθνικότητας ή φυλής. Η εκμηδένιση των εκμεταλλευτριών τάξεων, η τεράστια αύξηση της μόρφωσης των λαϊκών μαζών των εργαζομένων των πόλεων και του κάμπου, έκαναν δυνατό και αναγκαίο το νέο εκλογικό δικαίωμα που στηρίζεται στην καθολική, ίση, άμεση, και μυστική ψηφοφορία.

Για πρώτη φορά στη ιστορία το νέο σύνταγμα θα ’ναι η έκφραση της αληθινής προσωπικής ελευθερίας και των μεγαλύτερων δυνατοτήτων μιας καινούργιας δημιουργικής ανθούσης ζωής, για κάθε τίμιο μέλος της κοινωνίας.

Οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Ιούνη της Κ.Ε. του Κ.Κ. της ΕΣΣΔ, θα ξεσηκώνουν τον ενθουσιασμό δεκάδων εκατομμυρίων εργατών του Σοσιαλιστικού κράτους και θα κάνουν να γεννηθεί μέσα τους αισθήματα υπερηφάνειας για την πατρίδα τους που η μεγαλοφυΐα του Στάλιν την οδηγεί στην ευδαιμονία. Η χώρα των εργαζομένων μεταβλήθηκε και μεταβάλλεται σε ανθισμένο κήπο που ο κόσμος δεν γνώρισε ποτέ, σε καμία προηγούμενη μορφή κοινωνίας.

Το νέο Σύνταγμα της ΕΣΣΔ που ψηφίστηκε από το συνέδριο των Σοβιέτ της ΕΣΣΔ δεν έχει σημασία μονάχα για τους πολίτες της ΕΣΣΔ. Είναι περιττό να τονισθεί η διεθνής σημασία. Κάθε εργάτης διαβάζοντας το μεγάλο σταλινικό σύνταγμα θα πεισθεί πραγματικά για τις καταχτήσεις της εργατικής τάξης της ΕΣΣΔ και για το τι μπορεί να καταχτήσουν οι προλετάριοι οποιασδήποτε χώρας όταν ανατρέψουν τον καπιταλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: