Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Τουρκία 11/6/2013: H αστυνομία εισέβαλε στην πλατεία Ταξίμ

emep

Τουρκία, 11/6/2013

Τα τουρκικά ΜΑΤ ελέγχουν την πλατεία Ταξίμ, μετά την είσοδο τους στον γύρω χώρο κατά τις 7:30 π.μ. σήμερα και περικύκλωσαν το άγαλμα του Ατατούρκ μετά τη χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση για τους διαδηλωτές. Ήταν η πρώτη φορά που η αστυνομία μπήκε στην πλατεία αφού υποχώρησε από το χώρο την 1η Ιουνίου.

Η αστυνομία αφαίρεσε βίαια τα πανό και τις σημαίες που είχαν αναρτηθεί στο πολιτιστικό κέντρο AKM και το άγαλμα του Ατατούρκ. Μόνο μια τουρκική σημαία και μια αφίσα Ατατούρκ παρέμεινε στο ΑΚΜ.

Αστυνομικές δυνάμεις αφαίρεσαν και τα οδοφράγματα που είχαν κατασκευαστεί από τους διαδηλωτές στους δρόμους που οδηγούν στην περιοχή Ταξίμ.

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ δύο τραυματίες

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις. Ένας από τους τραυματίες ήταν αναίσθητος, ενδεχομένως λιποθύμησε. Μια ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη μεταξύ της αστυνομίας και του πλήθους για να αποτρέψει κάθε πλευρά από τη βία. Ένας άγνωστος διαδηλωτής πέταξε μια βόμβα μολότοφ στην ουδέτερη ζώνη αλλά ένας μεγάλος αριθμός των διαδηλωτών στο χώρο ισχυρίστηκε ότι αυτός που το έκανε ήταν στην πραγματικότητα ένας μυστικός αστυνομικός.

Παρόμοιοι ισχυρισμοί για δράση μυστικών αστυνομικών, μεταμφιεσμένων ως διαδηλωτές, στην υποκίνηση της βίας έρχονται στην επιφάνεια όλο το πρωί, με τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης να κατηγορούν σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να απονομιμοποιήσει τις διαδηλώσεις.

Εκατοντάδες χιλιάδες ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πλημμύρισαν την πλατεία Ταξίμ, την Κυριακή, ως απάντηση στην πρόσκληση της οργάνωσης «Ταξίμ Αλληλεγγύη», με αποτέλεσμα τις 15 ημέρες αντίστασης στο πάρκο Gezi. Εργαζόμενοι, γιατροί, καλλιτέχνες, διανοούμενοι, θρησκευόμενοι, Τούρκοι, Κούρδοι, Αλεβίτες, οι Αρμένιοι, οι σοσιαλιστές, οι γυναίκες, οι άνδρες, νεολαία, παιδιά, ηλικιωμένοι, όλα τα αντιπολιτευόμενα τμήματα του πληθυσμού ήρθαν στην πλατεία Ταξίμ.

Σε απάντηση στις επιθέσεις της αστυνομίας στην Άγκυρα, τα συνθήματα της «Αντιστάσου Άγκυρα, η Taksim είναι μαζί σου" που φώναζαν κατά τη διάρκεια του αγώνα. Παρόμοια συνθήματα "αντίστασης" ακούστηκαν στη συνέχεια σε κάθε πόλη όπου πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις. "Έχω κοιμηθεί μόνο πέντε ώρες για μέρες. Μου έριξαν αέριο πιπεριού πολλές φορές! Θα με ρωτήσετε αν θα σώσω τη χώρα. Ακόμα κι αν δεν μπορεί να το την σώσω, θα πεθάνω προσπαθώντας" Η αυτή τελευταία ανάρτηση στα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης από τον Abdullah Comerţ – που σκοτώθηκε σε μια επίθεση της αστυνομίας - διαβάστηκε επίσης στη διαδήλωση.

Η συμφωνηθείσα δήλωση που διαβάστηκε στη διαδήλωση από τον αρχιτέκτονα Mücella Yapıcı είπε, "Δεν είναι νόμος κάθε λέξη του πρωθυπουργού. Ώς οι άνθρωποι που το έχουν καταφέρει αυτό, αντιλαμβανόμαστε ότι θα σταματήσουμε αυτές τις πολιτικές που εξυπηρετούν τους λίγους που οδηγούνται από την οικονομική απληστία, που είναι αντεργατικές, αντιδημοκρατικές, κατά τεχνών και της επιστήμης».

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΑΞΙΜ

Αυτά είναι τα αιτήματα που εκφράστηκαν από την Αλληλεγγύης στην πλατεία Ταξίμ:

- Το πάρκο Γκεζί να παραμείνει ένα πάρκο. Να εκδοθεί επίσημη δήλωση που θα αποκλείει κάθε προγραμματισμένη οικοδόμησηση - είτε λέγεται Topçu Kışlası είτε όχι - στο χώρο του πάρκου και ότι η κατεδάφιση του Atatürk Kültür Merkezi (ΑΚΜ) θα ακυρωθεί

- Την απομάκρυνση όλων των εκείνων που εμπόδισαν την άσκηση του δημοκρατικού δικαίωματος των πολιτών να διαμαρτύρονται, αρχής γενομένης στο πάρκο Taksim Gezι, που διέταξαν τη βίαιη καταστολή, που επέβαλαν και εκτέλεσαν αυτές τις διαταγές αυτές, και προκάλεσαν χιλιάδες θύματα και δύο θανάτους. Κυρίως οι κυβερνήτες και οι αστυνομικοί διευθυντές στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και στη Hatay

- Να απαγορευθεί η χρήση αερίου πιπεριού και παρομοίων αερίων

- Όλοι οι πολίτες που τέθηκαν υπό κράτηση σ’ όλη τη χώρα να ελευθερωθούν αμέσως και να δοθεί εγγύηση ότι δεν θα διωχθούν

- Όλες οι πλατείες – και πρώτα και κύρια οι χώροι της Πρωτομαγιάς αρένες στις πλατείες Taksim και Kızılay – να γίνουν ξανά δημόσιοι χώροι και ν’ άνοιξουν για συναντήσεις, συγκεντρώσεις και άλλες δραστηριότητες και να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στην ελευθερία του λόγου

Ο Ερντογάν έχει επώνυμα τα «τρομοκράτες» οι δρόμοι

Ο πρωθυπουργός Erdoğan οργάνωσε συγκεντρώσεις στα Άδανα, στην Μερσίνα και στην Άγκυρα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης στην πλατεία Ταξίμ. Ο Ερντογάν είπε ότι «πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε το λόμπι συμφερόντων. Αυτό το λόμπι έχει εκμεταλλευτεί τη σκληρή δουλειά του λαού μου. Δεν πρόκειται να το κάνουν άλλο πια. Έχουμε κάνει υπομονή. Απευθύνομαι στις τράπεζες και στους άλλους που στηρίζουν αυτό το λόμπι. Θα πληρώσετε ακριβά που αρχίσατε αυτήν την εκστρατεία εναντίον μας. Αυτοί που ξεδιάντροπα προσπαθούν να προκαλέσουν την κατάρρευση του χρηματιστηρίου, τους λέω ότι ο Tayyip Erdoğan δεν έχει χρήματα στο χρηματιστήριο. Μόνο εσείς θα καταστραφείτε. Εμείς ποτέ δεν δώσαμε στους κερδοσκόπους αυτήν την ευκαιρία, και δεν θα το κάνουμε ποτέ. Αν σας πιάσουμε να κερδοσκοπείτε θα σας πνίξουμε. Δεν θα μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτή τη χώρα ξανά. Αυτές οι μέρες έχουν περάσει».

Ο Ερντογάν υποστήριξε ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ

Ο Ερντογάν μίλησε επίσης για την αστυνομική βία που ευθύνεται για το θάνατο δύο ατόμων και προκάλεσε πέντε χιλιάδες θύματα. Υπερασπίστηκε την αστυνομία ως εξής: «Αυτή είναι η αστυνομία του λαού και προέρχεται απ΄αυτόν. Αγωνίζεται για την τάξη και την ασφάλεια του λαού. Έπρεπε να εγκαταλείψει τις πλατείες στους αναρχικούς; Για τι πράγμα αγωνίζονται αυτοί; Η αστυνομία αγωνίζεται για να μας υπερασπιστεί».

Κόμμα Εργασίας της Τουρκίας (EMEP)

Δεν υπάρχουν σχόλια: