Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

8η μέρα: Η αντίσταση είναι πιο μαζική, πιο δυναμική

Του Σεΐτ Αλντογκάν – Ανταποκριτή της εφημερίδας Evrensel

Η 8η μέρα των διαδηλώσεων των λαών της Τουρκίας συνεχίζεται πιο μαζικά σε όλες τις γωνιές της χώρας.

Η κυβέρνηση και οι κρατικές αρχές έχουν εξαπολύσει τεράστιες επιθέσεις σε κάθε επίπεδο (κοινωνικό, οικονομικό, κατασταλτικό) ενάντια στους λαούς της Τουρκίας. Η κυβέρνηση απ’ τη μία μεριά απειλεί τις μάζες ότι θα κάνει «τα απαραίτητα» κι απ’ την άλλη μεριά προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τις μάζες με δήθεν διαλλακτικές δηλώσεις αξιωματούχων του καθεστώτος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς σε σημερινή του δήλωση τόνισε ότι οι διαδηλωτές έχουν δίκιο και ότι οι  διαδηλώσεις είναι σωστές. Ο Αρίντς στη συνέχεια ζήτησε συγνώμη για την αρχική παρέμβαση της αστυνομίας στην πλατεία Ταξίμ, όχι όμως για τις σημερινές διαδηλώσεις που κατά τη γνώμη του είναι πια βανδαλισμοί. Ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχώς καλεί σε ηρεμία τη στιγμή που σε όλες τις πόλεις οι μάζες δέχονται την πρωτοφανή βαρβαρότητα της αστυνομίας με αποτέλεσμα ακόμα και θανάτους διαδηλωτών.

Την 8η μέρα των διαδηλώσεων τα ΜΜΕ, φιλοκυβερνητικοί διανοούμενοι αλλά και κάποιοι υποτιθέμενοι «δημοκράτες» και «αριστεροί», στο όνομα της ηρεμίας, προσπαθούν να παίξουν το ρόλο του πυροσβέστη αλλά και να κουκουλώσουν τον αγώνα των λαών που συνεχίζεται αυτή τη στιγμή με πολιτικά και κοινωνικά αιτήματα.

Αρχικά ο ξεσηκωμός βγήκε από μία σπίθα που άρπαξε στην πλατεία Ταξίμ. Όμως ο χαρακτήρας των αντιστάσεων και οι απαιτήσεις των μαζών είναι ξεκάθαρες και ο στόχος είναι η κυβερνητική πολιτική που εδώ και πολλά χρόνια έχει καταδικάσει τους λαούς της Τουρκίας σε φτώχεια, πείνα, καταπίεση και τρομοκρατία.

Σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και σήμερα από το πρωί με ακόμα μαζικότερο τρόπο. Στην Κων/πολη σε διάφορες περιοχές οι πλατείες μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης. Η αστυνομία με τον γνωστό τρόπο προσπάθησε να διαλύσει τις διαδηλώσεις. Ο αριθμός των τραυματισμένων μόνο στην Πόλη έχει περάσει τους 3.000.

Η αστυνομία σχεδόν όλη την νύχτα προσπαθούσε να μην ενωθούν οι πορείες.

Στην Άγκυρα, υπήρξαν ολονύχτιες συγκρούσεις διαδηλωτών  με την αστυνομία γύρω απ’ το πρωθυπουργικό μέγαρο. Το κύριο χαρακτηριστικό των συγκρούσεων ήταν η μαζική συμμετοχή των μαθητών του Λυκείου που μέχρι τις πρωινές ώρες δεν διαλύθηκαν και είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία. Ανάμεσα  στους 600 συλληφθέντες εχτές το βράδυ οι 50 ήταν μαθητές Λυκείου.

Από το σωματείο εργαζομένων Υγείας ανακοινώθηκε ότι από τους πάρα πολλούς τραυματίες οι 15 είναι σε σοβαρή κατάσταση. Μερικούς απ’ αυτούς η αστυνομία τους πέταξε απ’ την αερογέφυρα που βρίσκεται πάνω απ’ τις κεντρικές αρτηρίες

Μετά την επίσημη ανακοίνωση του πρώτου νεκρού, του Μεχμέτ Αϊβαλίτας που δολοφονήθηκε από τους αστυνομικούς στη διαδήλωση στην περιοχή Γκαζί, ο δεύτερος δολοφονημένος διαδηλωτής ήταν στην πόλη Χατάι. Η αστυνομία άνοιξε πυρ στο ψαχνό και ο Αμπντουλάχ Τζομέρτ έχασε τη ζωή του. Η κηδεία του Τζομέρτ έγινε σήμερα το απόγευμα με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών.

Η Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων κήρυξε δύο μέρες γενική απεργία και από σήμερα το πρωί, οι υπάλληλοι, βρίσκονται στους δρόμους ενώνοντας τη φωνή τους με τους διαδηλωτές. Η συμμετοχή στη γενική απεργία είναι αρκετά μεγάλη. Οι δημόσιοι υπάλληλοι το μεσημέρι ανέβηκαν στην πλατεία Ταξίμ όπου έμειναν μεγάλο χρονικό διάστημα δίνοντας ραντεβού ξανά το απόγευμα. Η δυναμική απεργία των δημοσίων υπαλλήλων βρήκε ανταπόκριση σχεδόν σε όλες τις πόλεις όπως στην Κων/πολη.

Η εργατική Ομοσπονδία DISΚ εξέφρασε την συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και στον λαϊκό ξεσηκωμό. Το DISK αύριο καλεί σε πανεργατική απεργία στην οποία θα συμμετέχουν μαζικά εργαζόμενοι της Υγείας, μηχανικοί, εργάτες, κλπ. Αναμένεται ο αριθμός των απεργών να ξεπεράσει τους εκατοντάδες χιλιάδες.

Η πορεία και οι διαδηλώσεις των δημοσίων υπαλλήλων σε Άγκυρα και Κων/πολη δέχτηκε την επίθεση των αστυνομικών. Στην Άγκυρα τραυματίστηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Εργατών Δήμων της Άγκυρας.

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι αντιδράσεις των διαδηλωτών ενάντια στα ΜΜΕ μπροστά στα κτίρια των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών που αδιαφορούν για τα γεγονότα με εντολή της κυβέρνησης. Πάρα πολλοί δημοκρατικοί φορείς, διανοούμενοι και οργανώσεις έχουν βγάλει ψήφισμα για την στάση των ΜΜΕ που αναλαμβάνουν το ρόλο της ντουντούκας της κυβέρνησης.

Τις απογευματινές ώρες πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Βουλευτή του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Σιρρί Σουρεϊγιά Οντέρ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Οντέρ εξερχόμενος δήλωσε ότι βρισκόμαστε σε περίοδο ειρήνης και ελπίζει στο τέλος της εβδομάδας να σταματήσουν τα γεγονότα και οι διαδηλωτές να χρησιμοποιήσουν μόνο ειρηνικό τρόπο. Φυσικά αυτή η στάση φαίνεται πως θα προκαλέσει την αντίδραση των διαδηλωτών, οργανώσεων και φορέων που συνεχώς καλούν τον κόσμο να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις.

- Το παρακάτω link είναι της εφημερίδας Evrensel και μέσα απ” αυτό μπορείτε να συνδεθείτε με το τηλεοπτικό κανάλι Hayat που εκπέμπει επί 24ωρου βάσεως  τα γεγονότα. (Η κυβέρνηση προσπαθεί να μην μπορεί να εκπέμπει στο Ιντερνέτ το κανάλι Hayat γ” αυτό απρόσκοπτη σύνδεση υπάρχει μόνο μέσα από δω) http://www.evrensel.net/

Πηγή: http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2013/06/8.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: