Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Παρακολουθούσαν, παρακολουθούν και θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τους αγωνιστές

Η είδηση δημοσιεύτηκε και παρουσιάστηκε σαν ξάφνιασμα, σαν απρόσμενο γεγονός, ότι οι Αμερικανοί παρακολουθούνε παγκόσμια τις επικοινωνίες. Η αμερικανική Washington Post και η βρετανική The Guardian αποκάλυψαν διαδοχικά δύο μυστικά προγράμματα της NSA (Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας) των ΗΠΑ. Το ένα αφορούσε την συλλογή από το 2006 δεδομένων τηλεφωνικών κλήσεων στις ΗΠΑ από την εταιρεία Verizon και πιθανώς και από άλλες. Το άλλο, υπό την ονομασία PRISM, που αποκαλύφθηκε είχε στόχο την παρακολούθηση των επικοινωνιών των χρηστών του Ίντερνετ εκτός των ΗΠΑ σε εννέα μεγάλους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, Microsoft, η Yahoo, η Google, η PalTalk, η AOL, το Skype, το YouTube και η Apple.
Τις πληροφορίες και τα έγγραφα στις εφημερίδες, έδωσε ο 29χρονος Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην τεχνικός στην αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε : «Η NSA έχει δημιουργήσει μια υποδομή που της επιτρέπει να παρακολουθεί σχεδόν τα πάντα. Με αυτή την ικανότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπινων επικοινωνιών αυτόματα είναι σε στόχευση. Αν θα ήθελα να δω τα email σας ή το τηλέφωνο της συζύγου σας, το μόνο που θα είχα να κάνω ήταν να χρησιμοποιήσω τις παρακολουθήσεις. Μπορούσα να αποκτήσω “εισιτήριο” για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τους κωδικούς πρόσβασης, τα αρχεία τηλεφώνου, τις πιστωτικές κάρτες ».
Στη συνέχεια ο Σνόουντεν έδωσε πληροφορίες και για άλλα προγράμματα παρακολουθήσεων πολιτών, social media και πολιτικών προσώπων. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα XKeyscore μέσα από ένα απλό γραφικό περιβάλλον με μενού και πληθώρα επιλογών μπορεί να ερευνά email, ηλεκτρονικές συνομιλίες (τσατ) και ιστορικό πλοήγησης από εκατομμύρια άτομα. Επίσης, έδωσε πληροφορίες για ένα Βρετανικό πρόγραμμα παρακολούθησης με την κωδική ονομασία Tempora το οποίοι αφορά σε παρακολουθήσεις από την βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ οι οποίες ξεκίνησαν το 2008.
Σε συνέχεια αυτών των αποκαλύψεων η γερμανική Sueddeutsche Zeitung σε άρθρο της ανέφερε ότι η βρετανική υπηρεσία GCHQ συνεργάζεται με επτά κορυφαίες εταιρείες τηλεπικοινωνιών για την παρακολούθηση των διαδικτυακών επικοινωνιών (ανάμεσα στις οποίες και η Verizon, η οποία αναφερόταν στις πρώτες αποκαλύψεις για την NSA).
Ανεξάρτητα απ’ το λόγο για τον οποίο ο Έντουαρντ Σνόουντεν έδωσε τις πληροφορίες αυτές, το γεγονός της δημοσίευσης, από μόνο του είναι σημαντικό, διότι θυμίζει και στον πιο ανυποψίαστο, ότι το αστικό κράτος και οι μηχανισμοί του παρακολουθούν τους πάντες και τα πάντα και ειδικά όποιον αγωνίζεται και αντιστέκεται.
Για τους αγωνιστές, τους επαναστάτες κομμουνιστές, ήταν και παραμένει γνωστό και ξεκάθαρο, χωρίς να έχουν ψευδαισθήσεις, ότι οι μυστικές υπηρεσίες, οι χαφιέδες, πάντα παρακολουθούσανε και παρακολουθούνε τις επικοινωνίες και τις όποιες δραστηριότητες τους. Εκείνο που άλλαξε διαχρονικά είναι η εξέλιξη της τεχνογνωσίας και της τεχνολογίας, που τους δίνει την δυνατότητα, στην μαζική και ταυτόχρονη παρακολούθηση σε όλα τα μέσα επικοινωνίας (σταθερή και κινητή τηλεφωνία, διαδίκτυο κτλ).Στην προσπάθεια για την καταστολή και την τρομοκρατία, των εργαζομένων και των λαών, για τη διαιώνιση του σάπιου και βάρβαρου καπιταλισμού.
Την ψευδαίσθηση όμως για το χαρακτήρα του αστικού κράτους και τους μηχανισμούς του, παρακολούθησης, καταστολής κτλ, χρόνια τώρα, την αναπαράγουν και την προωθούνε οι αναθεωρητές του ΣΥΡΙΖΑ και του «Κ»ΚΕ , με το σύνθημα του λεγόμενου «εκδημοκρατισμού» των σωμάτων ασφαλείας: «Αν υπάρχει ένα κόμμα που αγωνίστηκε με συνέπεια για τον εκδημοκρατισμό και την αλλαγή πλεύσης των μηχανισμών καταστολής στη χώρα μας, αυτό δεν είναι σίγουρα κανένα από τα δυο μεγάλα κόμματα του δικομματισμού και όσοι συμφωνούν μαζί τους. Είναι το ΚΚΕ, το κόμμα που δικαιούται να ζητά την ψήφο και των αστυνομικών (…)» («Ρ» 22/9/1996 σ.39) και «Το ΚΚΕ», σημείωσε ο Γ. Νάκης, «παλεύει για τον εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ) και τον αναπροσανατολισμό των δυνάμεών τους αποκλειστικά στη δίωξη του εγκλήματος και όχι του λαϊκού κινήματος» («Ρ» 14/2/1999 σ.14, «Ρ» 3/8/2001 σ.6) και στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, (Δημοσιευμένο στο : http://www.syriza.gr Κυριακή, 20 Μάη 2012).
Για το ζήτημα του κράτους ο Λένιν ήταν ξεκάθαρος:, «η πάλη για την απαλλαγή των εργαζομένων μαζών από την επιρροή της αστικής τάξης γενικά και της ιμπεριαλιστικής αστικής τάξης ιδιαίτερα, δεν είναι δυνατή χωρίς την καταπολέμηση των οπορτουνιστικών προλήψεων για το κράτος» (Λένιν, 25ος τόμος, σελ. 394).

Δεν υπάρχουν σχόλια: