Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Καταλήψεις Σχολείων και Μαθητοδικεία

Τέλη Σεπτέμβρη ξέσπασαν σε όλη τη χώρα καταλήψεις σε δεκάδες σχολεία οι οποίες έφτασαν και τις 250 σε μια μέρα και σε πολλές περιπτώσεις κράτησαν πάνω από δυο εβδομάδες. Οι φετινές καταλήψεις δεν ήταν σαν αυτές των προηγούμενων χρόνων. Στο επίκεντρο του αγώνα βρέθηκε από τη μια το "Νέο Σχολείο" των μεγαλύτερων ταξικών φραγμών που μετατρέπει τα σχολεία σε εξεταστικά κέντρα και από την άλλη τα δεκάδες συσσωρευμένα και νέα προβλήματα των σχολειών που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις-κλεισίματα, τις καταργήσεις ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ, τα εκπαιδευτικά κενά, τις απολύσεις σχολικών φυλάκων, τα εγκαταλειμμένες αίθουσες κλπ.

Οι μαθητές που μπήκαν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στον αγώνα και πρωτοστάτησαν στις καταλήψεις ήταν από σχολεία και περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την αντιλαϊκή πολιτική. Μαθητές φτωχών περιοχών και μαθητές των ΕΠΑΛ. Καταλήψεις έκαναν ακόμα και γονείς οι οποίοι αντιδρούν στις άθλιες συνθήκες των σχολείων.

Η κυβέρνηση απάντησε για ακόμη μια φορά με αυταρχισμό, καλλιεργώντας κλίμα τρομοκρατίας.

Σε πολλά σχολεία Διευθυντές Δευτεροβάθμιας πήραν εντολή να σπάσουν τις καταλήψεις ενώ σε τρία κατειλημμένα λύκεια της Καστοριάς έγινε εισβολή από τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ).

Ακόμα πιο ακραία ήταν η αντίδραση ενάντια στις καταλήψεις των ΕΠΑΛ. Στο ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας έγιναν δέκα συλλήψεις και στο 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας στήθηκαν μαθητικοδικεία-εξπρές που καταδίκασαν ανήλικους μαθητές σε 20 μέρες φυλακής. Tο γεγονός φανερώνει το βαθμό φασιστικοποίησης του κράτους, το αποκρουστικό του πρόσωπο, ενάντια σε όσους αγωνίζονται

Δεν υπάρχουν σχόλια: