Τρίτη 6 Μαΐου 2014

«Έφυγε» η μαχήτρια του ΔΣΕ Μαρία Γκονέζου

mariasmΣτις 2 Απρίλη 2014 έπαψε να χτυπά η γενναία καρδιά της αντάρτισσας μαχήτριας του ένδοξου Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), αφήνοντας την τελευταία της πνοή στην πρωτεύουσα της Β. Ελλάδας Θεσσαλονίκη.

Η Μαρία Γκονέζου γεννήθηκε στις 7 Μάη 1929, στο χωριό Λουκόμι Τσοτυλίου του νομού Κοζάνης, όπου και μεγάλωσε.

Τον Οκτώβρη του 1948, 17χρονη, εντάχθηκε στον ένδοξο και ηρωικό ΔΣΕ κι απ’ τις γραμμές του πολέμησε τους αμερικανούς ιμπεριαλιστές και τους ντόπιους μοναρχοφασίστες.

Το 1949 παντρεύτηκε στα βουνά της Πίνδου με το συναγωνιστή της Βαγγέλη Γκονέζο απ’ το χωριό Μελισσουργούς Άρτας.

Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ έφυγε με το σύζυγό της, τέλη του 1949, για τη φιλόξενη τότε σοσιαλιστική Σοβιετική Ένωση. Έζησαν και δούλεψαν στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη, σχεδόν 30 ολόκληρα χρόνια ως τον επαναπατρισμό τους, αποκτώντας 3 παιδιά (Δήμητρα – Βασίλης – Χρήστος).

Και οι δυο, σύντροφοι στη ζωή αλλά και στην πάλη, στη μεγάλη διαμάχη μεταξύ του προδοτικού ρεύματος του χρουστσοφικού ρεβιζιονισμού και του επαναστατικού μαρξισμού, μετά το 1955-56, βρέθηκαν, μαχητικά και με συνέπεια όπως και η τεράστια πλειοψηφία των κομμουνιστών της Τασκένδης (πάνω από 95%), στο πλευρό της ΚΕ και της ηγεσίας του ηρωικού ΚΚΕ(1918-55), με επικεφαλής τον μεγάλο κομμουνιστή ηγέτη ΝΙΚΟ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ, υπερασπίζοντας την επαναστατική του γραμμή και εκείνη του μεγάλου ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ και έμειναν πιστοί ως το τέλος της ζωής τους σ’ αυτή.

Μετά την επιστροφή της οικογενειακώς στη πατρίδα το 1978 έζησε στην Αθήνα και τα τελευταία 10 χρόνια τα πέρασε στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: