Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Κόμμα Εργασίας Τουρκίας (EMEP) - ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΠΑΝ: «Ειρήνη και δημοκρατία»

[clip_image002%255B3%255D.gif]12 Αυγούστου 2014

Πριν από λίγες μέρες διεξήχθησαν οι εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - η δεύτερη από τις τρείς πιο σημαντικές εκλογές - και θα ακολουθήσουν αναλύσεις των αποτελεσμάτων από όλες τις διαφορετικές οπτικές γωνίες. Από την αρχή της εκλογικής διαδικασίας δεν προέκυψαν βασικά δημοκρατικά αντανακλαστικά από την αρχή και ο πρωθυπουργός Ερντογάν κέρδισε με πλειοψηφία 51,8%. Το ΑΚΡ και οι υποστηρικτές του προσπαθούν να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα ως μια νίκη που επιβεβαιώνει ότι η μόνη επιλογή για τη χώρα είναι το ΑΚΡ. Οι ψηφοφόροι του CHP διαμαρτυρήθηκαν για την επιλογή του κόμματός τους με το να μην ψηφίσουν ενώ και άλλοι ψηφοφόροι που μποϊκόταραν τις εκλογές συνέβαλαν ώστε ο Ερντογάν να λάβει ένα σημαντικό μέρος των ψήφων που ήταν αρκετό για να κερδίσει αυτές τις εκλογές. Αυτό όμως δεν είναι καθόλου μια συντριπτική νίκη για τον Ερντογάν. Η απρονοησία και το μποϊκοτάζ των εκλογών από κάποια τμήματα της αριστεράς παρέδωσαν την προεδρία στον Ερντογάν.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά τη διάρκεια των τοπικών εκλογών ήταν ως επί το πλείστον ο Ερντογάν παρά οι υποψήφιοί του που διεξήγαγαν τον προεκλογικό αγώνα, δεν υπάρχει σημαντική αύξηση των ψήφων που έλαβε. Ο Ερντογάν εξασφάλισε μια αριθμητική παρά μια πολιτική νίκη, χρησιμοποιώντας τα πλεονεκτήματα του να είσαι στην κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας τους πόρους των δημοσίων οικονομικών, αξιωματούχους, τοπικούς κυβερνήτες, τις τοπικές αρχές, επιχειρηματίες, μέσα ενημέρωσης κ.λπ. Για το λόγο αυτό, η Προεδρία που οριακά εξασφάλισε μπορεί να είναι νόμιμη, αλλά δεν εξασφαλίζει την νομιμότητα στα μάτια του κόσμου.

Η υποψηφιότητα του İhsanoğlu, που υποστηρίζεται από το πολιτικό μέτωπο CHP-MHP, αλλά στην πραγματικότητα έχει την ίδια ιδεολογική προέλευση με τον Ερντογάν, απέτυχε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του λαού. Έχει αποδειχθεί ότι η τακτική της «ενότητας εναντίον του Ερντογάν με κάθε κόστος» δεν έχει καμία αξία στην πολιτική, ότι η συνταγή είναι λάθος.

Ο Συμπρόεδρος του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς , αντιπροσωπεύοντας τις δημοκρατικές και φιλειρηνικές οργανώσεις σε αυτές τις εκλογές, χωρίς αμφιβολία διπλασίασε τις ψήφους που έλαβε στις τοπικές εκλογές. Αυτό έδειξε ότι με την πολιτική γραμμή του για την υποστήριξη των εργαζομένων και του λαϊκού αιτήματος για δημοκρατία, ειρήνη και λαϊκές ελευθερίες, ο Ντεμιρτάς έχει εκπληρώσει τη λαϊκή απαίτηση για να γίνει ένας πολιτικός παράγοντας. Η επιτυχία του Ντεμιρτάς στο να λάβει ψήφους πολύ κοντά στο όριο εκλογής είναι το αποτέλεσμα των μακρόχρονων προσπαθειών για δημοκρατία και ειρήνη του εργατικού κινήματος, και το αποτέλεσμα έχει αυξήσει τις ευθύνες αυτού του κινήματος.
Οι σφαγές, οι ταραγμένες σεχταριστικές συγκρούσεις και τα μειονοτικά ζητήματα στη Μέση Ανατολή έχουν δημιουργήσει μια μεγαλύτερη ανάγκη τόσο για την ενίσχυση του αντι-πολεμικού κινήματος και την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών της περιοχής. Δεν είναι δυνατόν για οποιοδήποτε άλλο κόμμα ή σύνταγμα να δείξει μια τάση για να λύσει αυτά τα ζητήματα.

Από την άλλη πλευρά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι μειονότητες και τα τμήματα της κοινωνίας, από προβλήματα στο χώρο εργασίας, κλπ μέχρι και ζητήματα καταπίεσης αλληλοσυνδέονται. [...]

Η φιλελεύθερη-συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης του ΑΚΡ και του νέου Προέδρου Ερντογάν θα συνεχιστεί με την παραπέρα υποδούλωση των εργαζομένων, πλήττει το φυσικό και ιστορικό πλούτο, συνεχίζοντας την ανισότητα και την αυξανόμενη καταπίεση των γυναικών και την αγνόηση των μειονοτήτων και των θρησκευτικών πεποιθήσεων. Από την άποψη αυτή, το καθήκον να ενωθούν και να αναπτύξουν αγώνες όλα τα καταπιεσμένα και εκμεταλλευόμενα τμήματα της κοινωνίας εξακολουθεί να είναι πολύ επίκαιρο.

Εν ολίγοις, το μήνυμα από αυτές τις εκλογές είναι να συνεχιστεί ο αγώνας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τις φιλειρηνικές και δημοκρατικές δυνάμεις να ενωθούν για να αγωνιστούν μαζί.

Selma GÜRKAN
Πρόεδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: