Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Μπουρκίνα Φάσο: Ανακοίνωση του PCRV για τον ιό Έμπολα

Ανακοίνωση για την επιδημία του ιού Έμπολα που πλήττει την περιοχή της Δυτικής Αφρικής

Από τα μέσα Απρίλη 2014, ο ιός Έμπολα, του οποίου η ύπαρξη δεν ήταν γνωστή παρά μόνο στην κεντρική Αφρική, ιδίως στη Δημοκρατία του Κογκό (RDC), την Ουγκάντα και τη Γκαμπόν, έκανε την εμφάνισή του στην περιοχή της Δυτικής Αφρικής, ιδίως στη Γουϊνέα-Κονακρί, από όπου μεταδόθηκε στη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από ΜΚΟ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) που παρεμβαίνουν σε αυτές τις χώρες στην πάλη ενάντια στην επιδημία του ιού Έμπολα, η ασθένεια αυτή έχει προκαλέσει σε 4 μήνες πάνω από 930 νεκρούς, και 1.700 περιπτώσεις αποδεδειγμένες ή ύποπτες, εκ των οποίων ένα σημαντικό ποσοστό αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό που δρα στις τρεις αυτές χώρες.

Η πρόεδρος της Λιβερίας, Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ έκρινε την κατάσταση στη χώρα της “πολύ, πολύ σοβαρή, προσεγγίζουμε την καταστροφή”. Ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει την επιδημία ως “φλόγα”, ενώ οι ΜΚΟ, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), ισχυρίζονται ότι από τα τέλη του Ιούνη “η επιδημία είναι εκτός ελέγχου”. Η απειλή εξάπλωσης της ασθένειας σε άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Σενεγάλη, η Γουινέα Μπισάου, το Μάλι και η Ακτή Ελεφαντοστού, οι οποίες συνορεύουν με τις χώρες όπου θερίζει η επιδημία, είναι μια πραγματικότητα, ειδικά αφού η επιδημία έπληξε τη Νιγηρία η οπία δεν είχε κοινά σύνορα με τις χώρες-εστίες της επιδημίας.

Η Δυτική Αφρική, η οποία είναι μια από τις πιο πολυπληθείς περιοχές της Αφρικής, είναι επίσης η ζώνη με την πιο μεγάλη ελευθερία κυκλοφορίας ανθρώπων, κάτι που ισχύει εδώ και αιώνες. Η Άνω Βόλτα (λεγόμενη Μπουρκίνα Φάσο), η οποία συνορεύει με το Μάλι και την Ακτή Ελεφαντοστού, δεν θα είναι προστατευμένη αν αυτές οι χώρες πληγούν, δεδομένου του μεγάλου βαθμού κινητικότητας των πληθυσμών μεταξύ αυτών των χωρών και της δικής μας, καθώς και του γεγονότος της διατρητότητας των συνόρων μεταξύ των διαφόρων χωρών της περιοχής.

Απέναντι σε αυτή την επιδημία, η οποία τείνει να λάβει χαρακτήρα μεγάλης περιφερειακής καταστροφής, η οποία επέρχεται σε ένα πλαίσιο κρίσης πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής, στρατιωτικής και χρεοκοπίας των νεοαποικιακών κρατών, με πληθυσμούς ήδη πληττόμενους από σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις, με πληθυσμούς εκτοπισμένους από αντιδραστικούς πολέμους και με συνεχιζόμενα δεινά, τα κράτη της περιοχής της δυτικής Αφρικής επιδεικνύουν χαλαρότητα και ανευθυνότητα, κάτι που οδήγησε τον ΠΟΥ να κρούσει συναγερμό. Δηλώθηκε εξαιρετικά πρόωρα πως η επιδημία βρισκόταν υπό έλεγχο από τη Γουινέα, η οποία, ωστόσο, δεν έχει κανένα μέσο για να εντοπίζει τον ιό, πολλώ δε μάλλον να φροντίσει τους πάσχοντες από αυτόν. Είναι, λοιπόν, λόγω των κινήσεων του ΠΟΥ που η επιδημία τείνει να ληφθεί υπόψη όσο σοβαρά της αναλογεί, καθώς δηλώθηκε ως υψηλού κινδύνου σε παγκόσμιο επίπεδο, και είναι επίσης ο ΠΟΥ που είναι υποχρεωμένος να δώσει οδηγίες στους αρχηγούς των κρατών της περιοχής, ώστε αυτοί να απευθυνθούν κατάλληλα στους λαούς τους και να πάρουν μέτρα οπως η κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στις χώρες που επλήγησαν σοβαρά, όπως η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε.

Αν απέναντι σε αυτή την απειλή, κάποιες χώρες που συνορεύουν με τη Μπουρκίνα Φάσο διεξάγουν εκστρατείες πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των πληθυσμών τους, οι πολιτικές και υγειονομικές αρχές της Μπουρκίνα Φάσο, επειδή καμία περίπτωση δεν έχει ανιχνευτεί στη Μπουρκίνα Φάσο και επειδή η χώρα μας φαντάζει μακριά από τις πληγείσες από την επιδημία χώρες, δεν κάνουν πρακτικά τίποτε προς αυτή την κατεύθυνση. Στην πραγματικότητα, η ασθένεια θερίζει στην περιοχή από το Μάρτη του 2014 και μέχρι τον Ιούλη, οι αρχές βρίσκονταν πάντοτε στο στάδιο της δημιουργίας ενός “σχεδίου αντιμετώπισης κάθε πιθανότητας”, σύμφωνα με όσα ανέφερε το δελτίο τύπου της εκπροσώπου του ΠΟΥ στη Μπουρκίνα Φάσο στις 11 Ιούλη 2014. Τίποτα δεν έχει γίνει ούτε στον τομέα της πληροφόρησης, στην ευαισθητοποίηση των πληθυσμών για την ασθένεια ή στα προληπτικά μέτρα. Κανένα συγκεκριμένο και ορατό μέτρο δεν έχει ληφθεί για τον έλεγχο των πιθανών πηγών εξάπλωσης του ιού. Καμία καμπάνια κατάρτισης του υγειονομικού προσωπικού για την αντιμετώπιση της πιθανής επιδημίας του ιού Έμπολα δεν έχει οργανωθεί. Ως συνήθως, η εξουσία της 4ης Δημοκρατίας περιμένει να προκληθεί, πρώτα, η καταστροφή, και μετά να κινηθεί, ζητώντας ξένη βοήθεια, η οποία θα καταβροχθιστεί γρήγορα από τα βαμπίρ της Δημοκρατίας, σε βάρος των αναγκών των φτωχών πληθυσμών, όπως συνέβη και στην περίπτωση της ελονοσίας, με την υπόθεση των εμποτισμένων κουνουπιέρων, η οποία αποτέλεσε ένα μεγάλο ντηλ για την εξουσία και τους συμμάχους της, ιδίως την Alizeta Gando (σ.parapoda: πρόεδρος του Εμπορικού, Βιομηχανικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Μπουρκίνα Φάσο-CCIA-BF), η οποία έβγαλε δισεκατομμύρια FCFA από την υπόθεση, και το AIDS, τα κονδύλια για το οποίο πρακτικά χρησιμοποιήθηκαν για ένα στεγαστικό σχέδιο της προεδρίας.

Αποδεσμευμένες από τον τομέα της Υγείας, λόγω των Πρόγραμμάτων Δομικής Προσαρμογής, υπέρ του ιδιωτικού τομέα, και μη λαμβάνοντας κανένα μέτρο για την ανάπτυξη της Έρευνας στον τομέα της Υγείας, οι νεοαποικιακές χώρες της περιοχής είναι πλήρως εξαρτώμενες από την “καλή θέληση” των ιμπεριαλιστικών καπιταλιστικών χωρών και των ΜΚΟ τους, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, για τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της επιδημίας, δίνοντας έτσι άλλη μια απόδειξη της αμέλειας και της ανικανότητάς τους να προστατεύσουν τους πληθυσμούς εναντίον κάθε είδους απειλής, μεταξύ των οποίων και αυτή η επιδημία. Όσοι αντιμετωπίζουν την υγεία του πληθυσμού τους λίγο πιο σοβαρά, έχουν υποδείξει λύσεις αντιμετώπισης, οι οποίες άρχισαν να εφαρμόζονται στους ασθενείς πολίτες τους, οι οποίοι επαναπατρίστηκαν στις χώρες τους, όπως οι ΗΠΑ και η Ισπανία.

Η σοβαρή απειλή που συνιστά η επιδημία του ιού Έμπολα, καλεί όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας και της περιοχής της δυτικής Αφρικής να λάβουν υπόψη τα μεγάλα διακυβεύματα στον τομέα της υγείας και τις δραματικές συνέπειες που όλο αυτό μπορεί να έχει στους πληθυσμούς που ήδη πλήττονται από μια βαθιά κρίση. Το Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Μπουρκίνα Φάσο (PCRV), κόμμα της πρωτοπορίας της εργατικής τάξης, θα ήθελε με αυτή την ανακοίνωση να σημάνει το συναγερμό και να εγκαλέσει την κυβέρνηση της 4ης Δημοκρατίας να αναλάβει τις ευθύνες της και να λάβει μέτρα για την αποφυγή μιας καταστροφής για το λαό μας και τη χώρα μας.

Έτσι, το PCRV, καταγγέλει τη χαλαρότητα και την ανευθυνότητα των αρχών της 4ης Δημοκρατίας στη διαχείριση της απειλής την οποία συνιστά η επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική. Καταγγέλει την περιφρόνηση και την ελαφρότητα με την οποία η εξουσία αντιμετωπίζει αυτό το μεγάλο πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Το PCRV απαιτεί:

  • Τη λήψη μέτρων ευαισθητοποίησης των πληθυσμών για την εξοικείωσή τους με τις πρακτικές υγιεινής και τις προλήψεις που χρειάζονται για την αποφυγή των μεταδόσεων του ιού. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό, καθώς η μέριμνα, η απολύμανση και η υγιεινή είναι ήδη σε χαμηλό επίπεδο για τους φτωχούς πληθυσμούς των πόλεων και της επαρχίας, και οι πρακτικές της κουλτούρας του πληθυσμού μας μπορούν να συνιστούν παράγοντες επιδείνωσης για την μετάδοση μιας πιθανής επιδημίας.

  • Τη λήψη μέτρων για την κατάρτιση και την προστασία του νοσηλευτικού προσωπικού το οποιο φροντίζει τις ομάδες πληθυσμού με το μεγαλύτερο ρίσκο σε περίπτωση επιδημίας, όπως βλέπουμε σήμερα στην περίπτωση των χωρών-εστιών και στη Νιγηρία.

  • Τη διάθεση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού επιδημιολογικής παρακολούθησης και ελέγχου στα σύνορα. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό δεδομένου ότι ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση στα κέντρα υγείας, και ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό θανάτων συμβαίνει κατ’ οίκον, κάτι που μειώνει την πιθανότητα εντοπισμού και καθορισμού των αιτιών του θανάτο, και επομένως, την έγκαιρη ανίχνευση της επιδημίας.

Καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου της υγείας και όλους τους εθελοντές που έχουν γνώσεις, να οργανωθούν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους, για να συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση του πληθυσμού για την αντιμετώπιση μιας πιθανής επιδημίας.

Καλεί το σύνολο του δημοκρατικού κινήματος της χώρας μας (συνδικάτα, οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώσεις διανοουμένων κλπ) να κινητοποιηθούν για να απαιτήσουν από την εξουσία τη λήψη μέτρων που να ανέρχονται στο ύψος των περιστάσεων, προκειμένου να αποφευχθεί μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή στη χώρα μας.

Το PCRV εκφράζει τη συμπαράστασή του στους λαούς των πληττόμενων από την επιδημία χωρών και τους μεταφέρει τη διεθνιστική αλληλεγγύη του λαού της Μπουρκίνα Φάσο, ελπίζοντας πως αυτή η επιδημία γρήγορα θα ελεγχθεί, ώστε να αποφευχθεί μια ακόμα καταστροφή στην περιοχή, η οποία ήδη υφίσταται τις συνέπειες των αντιδραστικών εμφυλίων πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επιθέσεων, καθώς και της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και στρατιωτικής χρεοκοπίας των νεοαποικιακών καθεστώτων που κάθε μέρα αποδεικνύουν την ανικανότητά τους να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους και να οδηγήσουν τις χώρες τους στην κοινωνική πρόοδο και σε μια πραγματική δημοκρατία.

Ψωμί και ελευθερία για το λαό.

Κεντρική Επιτροπή του PCRV

Αύγουστος 2014

Αναδημοσίευση από parapoda.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: