Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Βάρβαρη, προκλητική και επικίνδυνη καταπάτηση της κυπριακής ΑΟΖ απ’ τη φασιστική κυβέρνηση της Τουρκίας

ΚΥΠΡΟΣ-ΤΟΥΡΚΙΑ-ΑΟΖ

Βάρβαρη, προκλητική και επικίνδυνη καταπάτηση της κυπριακής ΑΟΖ απ’ τη φασιστική κυβέρνηση της Τουρκίας

Το γνωστό και αναμενόμενο, μεγάλο ενδιαφέρον, σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, σχετικά με τα πλούσια κοιτάσματα των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στα θαλάσσια οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ, έχει έντονα αναζωπυρωθεί την τελευταία περίοδο. Έτσι, παρουσιάζεται ισχυρή και διαρκώς αναπτυσσόμενη κινητικότητα σε πολιτικό, διπλωματικό επίπεδο και όχι μόνο, καθώς αναζητούνται και δοκιμάζονται ισορροπίες και συμφέροντα, μεταξύ πολυεθνικών ομίλων και χωρών, με σκοπό την εκμετάλλευση των φυσικών κοιτασμάτων. Η κυβέρνηση της Κύπρου και η κυπριακή αστική τάξη, σε ένα επίπεδο συντονισμού με την κυβέρνηση της Αθήνας, επιχειρούν να σταθεροποιήσουν ένα πλαίσιο συμμαχιών "αμοιβαία επωφελών" στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Πολλές είναι οι χώρες, οι όμιλοι και τα συμφέροντα που έχουν εμπλακεί, ευρω-ατλαντικά, αραβικά - ασιατικά, ενώ φαίνεται πως σε Μεσογειακό επίπεδο διαμορφώνεται μια κοινή βάση των κυβερνήσεων Κύπρου - Ισραήλ - Αιγύπτου και Ελλάδας. Αυξημένο εμφανίζεται και το ενδιαφέρον της Ρωσίας και είναι χαρακτηριστικά γεγονότα, τόσο η πρόσκληση Πούτιν στον Κύπριο πρόεδρο να επισκεφτεί την Μόσχα τον Γενάρη, όσο και σχετικό άρθρο του προέδρου της κυπριακής Βουλής που υπογραμμίζει τον ρόλο της Ρωσίας. Επίσης, χαρακτηριστική του κλίματος είναι και η προγραμματισμένη έλευση εκπροσώπου του γ.γ του ΟΗΕ στην Λευκωσία τις επόμενες ημέρες.

Είναι σαφές ότι διαμορφώνεται και εκφράζεται ένα σκληρό και επικίνδυνο παιγνίδι ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και περιφερειακών συμφερόντων, ένα παιγνίδι σε βάρος του αυτονόητου δικαιώματος του Κυπριακού λαού να "εκμεταλλευτεί" κυρίαρχα και ανεξάρτητα τους φυσικούς πόρους της χώρας, που απόλυτα και δικαιωματικά του ανήκουν. Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα, βρίσκονται σε έξαρση και κλιμάκωση οι επικίνδυνες και προκλητικές κινήσεις της Τουρκικής φασιστικής κυβέρνησης (τσομπανόσκυλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή) που ενισχύουν την αποσταθεροποίηση, όπως εκφράζονται με την προκλητική αποστολή του πλοίου "Μπαρμπαρός" να καταπατά την κυπριακή ΑΟΖ, υποτίθεται στη βάση της "νομιμοποίησης" που αντλεί από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Επίσης, χαρακτηριστική είναι, η εντελώς πρόσφατη ανακοίνωση του Συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας που δηλώνει ότι "η Τουρκία θα προστατεύσει με αποφασιστικότητα τα συμφέροντά της εντός της υφαλοκρηπίδας της και τις περιοχές που την εξουσιοδότησε η ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου για να διεξάγει έρευνες φυσικού αερίου".

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, δυνατά πρέπει να ακουστεί η φωνή της εργατικής τάξης και των λαών, η φωνή της Ανεξαρτησίας και της ειρήνης, του δικαιώματος των λαών και των χωρών να ασκούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στον φυσικό τους πλούτο και να τον μετατρέπουν σε μέσο για την λαϊκή ευημερία και πρόοδο. Δυνατά πρέπει να ακουστεί η φωνή των λαών, ενάντια στον ληστρικό ιμπεριαλισμό και τους καπιταλιστικούς ομίλους, που σαν τα κοράκια έχουν πέσει πάνω στην λεία τους, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, σοβαρότατους κινδύνους για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, μια περιοχή που ήδη η ιμπεριαλιστική πολιτική έχει ανοίξει πολλά μέτωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: