Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

ΜΑΡΤΗΣ: σημαντικά γεγονότα

Στις 2-6 Μάρτη 1919 αρχίζουν οι εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου της Γ' Κομμουνιστικής Διεθνούς και θεωρείται η πρώτη συνεδρίαση της, υπό την προεδρεία του Λένιν. Μετείχαν 52 εκπρόσωποι από 34 κομμουνιστικά ή σοσιαλιστικά κόμματα από διάφορες χώρες. Στο συνέδριο ψηφίστηκε το Πρόγραμμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς, που είχε συντάξει ο Λένιν, καθώς και οι θέσεις του Λένιν για τη δικτατορία του προλεταριάτου ως απαραίτητη μεταβατική περίοδο εξουσίας για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού-κομμουνισμού. Βασικός στόχος ήταν η προώθηση της προλεταριακής επανάστασης και στις άλλες χώρες του κόσμου.

Πεθαίνει στις 14 Μαρτίου 1883 ο Καρλ Μαρξ στο Λονδίνο. Μεγάλος επαναστάτης διανοητής, φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, πολιτικός οικονομολόγος, θεμελιωτής του επιστημονικού κομμουνισμού, που προκάλεσε επανάσταση στον τομέα των κοινωνικών επιστημών. Δημιουργός της θεωρίας και της τακτικής της προλεταριακής επανάστασης που μαζί με τον Φ. Ένγκελς δημιούργησε την επαναστατική κοσμοθεωρία του προλεταριάτου – τον διαλεκτικό-ιστορικό υλισμό. Απέδειξε τον ιστορικά παροδικό χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος και το αναπόφευκτο της νίκης του νέου συστήματος, του κομμουνισμού. Ανέπτυξε και τεκμηρίωσε, μεταξύ πολλών άλλων, σειρά βασικές θέσεις του μαρξισμού: δηλαδή, την βίαιη-ένοπλη προλεταριακή επανάσταση ως το μοναδικό δρόμο για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, τη συντριβή του αστικού κράτους, την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου, το πέρασμα από τον σοσιαλισμό στον κομμουνισμό. Ο Φ. Ένγκελς είπε στην ομιλία του στην κηδεία του Μαρξ: «Ο Μαρξ επίσης ανακάλυψε τον ειδικό νομό της κίνησης που διέπει τον σημερινό καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, και την αστική κοινωνία που αυτός ο τρόπος παραγωγής έχει δημιουργήσει. Η ανακάλυψη της υπεραξίας έριξε φως δια μιας στο πρόβλημα, που προσπαθώντας να το επιλύσουν όλες οι προηγούμενες έρευνες, τόσο των αστών οικονομολόγων, όσο και των κοινωνικών κριτικών, ψηλαφούσαν στο σκοτάδι.»

62 χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατο – δολοφονία του Ιωσήφ Στάλιν (5 Μάρτη 1953). Κλασικός του Μαρξισμού και Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης από το 1922 έως το 1953. Μέλος του κόμματος των Μπολσεβίκων από το 1903 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Οκτωβριανή Επανάσταση και την επιτυχία της. Θεωρείται μεγάλος καθοδηγητής της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανέπτυξε, πέρα των άλλων, τη θεωρία περί της ανισόμετρης οικονομικής ανάπτυξης του καπιταλισμού στην περίοδο του ιμπεριαλισμού και περί του αναπόφευκτου των πολέμων ανάμεσα στις καπιταλιστικές χώρες. Υποστήριξε και θεμελίωσε την όξυνση της ταξικής πάλης καθώς η οικοδόμηση του Σοσιαλισμού - Κομμουνισμού προχωρά. Κατασυκοφαντήθηκε απ’ τη διεθνή ιμπεριαλιστική φασιστική αντίδραση αλλά και απ’ το αντεπαναστατικό ρεύμα του χρουστσοφικού ρεβιζιονισμού-τροτσκισμού (και απ’ την ντόπια χρουστσοφική σοσιαλδημοκρατία «Κ»ΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ) ενώ η «σοβιετική» σοσιαλδημοκρατική προδοτική φασιστική κλίκα των Χρουστσοφ-Μπρέζνιεφ, κλπ. έκαψε-πολτοποιησε a la Χίτλερ πολλές εκατοντάδες χιλιάδες τόμων του έργου του φτάνοντας ως τη φασιστική απαγόρευση των έργων του στην καπιταλιστική Σοβιετική Ένωση (1953-1991) και στις άλλες χώρες του παλινορθωμένου καπιταλισμού, προχωρώντας επιπλέον και σε μια φιλο-Χιτλερική πράξη μετονομάζοντας το Σύμβολο της ΗΤΤΑΣ του Χιτλερο-φασισμου «ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ» σε «Βολγκογκραντ».

Εκτελείται στις 30 Μαρτίου 1952, ημέρα Κυριακή, ο μεγάλος Έλληνας κομμουνιστής Νίκος Μπελογιάννης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, από τη μοναρχοφασιστική κυβέρνηση Πλαστήρα - Βενιζέλου στο πλαίσιο των αντικομμουνιστικών διώξεων μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού. Μέλος του ΚΚΕ από μικρή ηλικία φυλακίστηκε από το δικτατορικό καθεστώς Μεταξά. Το 1943 εντάσσεται στο ΕΑΜ. Κατά τον εμφύλιο πόλεμο διετέλεσε Πολιτικός Επίτροπος της 10ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Ιστορική θεωρείται η ομιλία του κατά τη διάρκεια της δίκης του, λέγοντας μεταξύ άλλων: «οι κομμουνιστές που τους καταδικάζουν ως προδότες δώσανε το αίμα τους για το ψωμί και τις ελευθερίες του λαού. Αγωνιστήκαμε δίχως να γνωρίσουμε ύπνο για να προφτάσουμε την αυγή και το αύριο και να δημιουργήσουμε νέους χρόνους και εποχές στο μπόι των ονείρων μας στο μπόι των ανθρώπων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: