Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Εκδήλωση: ΤΑΣΚΕΝΔΗ 1949 – ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ


Εκδήλωση

ΤΑΣΚΕΝΔΗ 1949 – ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΣΠΑΝΙΟ ΑΡΧΕΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ

Τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο χώρο Dostoyesky (Κωλέττη 14, Εξάρχεια) εκδήλωση με θέμα ΤΑΣΚΕΝΔΗ 1949 – ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ με ομιλητές τον ιστορικό Γιώργο Ανδρίτσο, το δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιάτη, το Νίκο Βενέτη από το SAVE DONBASS και το μαχητή του ΔΣΕ Δημήτρη Ζαφείρη.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ αφηγήθηκε πως βίωσε τη ζωή στην Τασκένδη. Περιέγραψε την συντονισμένη σύμπτυξη των τμημάτων του ΔΣΕ από το Γράμμο και την μετάβαση των μαχητών στη Τασκένδη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη φιλοξενία που τους παρείχε το σοβιετικό κράτος και ο σοβιετικός λαός, παρ όλη τη δύσκολη κατάσταση που βρισκόταν λόγω των τραγικών συνεπειών του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και των δυσκολιών που είχε κληρονομήσει. Το σοβιετικό κράτος παρείχε στους έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες στέγη και δουλειά, καθώς και τη δυνατότητα να σπουδάσουν και να εξελιχθούν.

Αναφέρθηκε και στη προσπάθεια, μετά το 1954, μιας  μικρής μειοψηφίας μέσα στη Κομματική Οργάνωση της Τασκένδης να αμφισβητήσουν τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του κόμματος και την εκλεγμένη του ηγεσία. Προσπάθεια που δε βρήκε καμία ανταπόκριση στη μεγάλη πλειοψηφία των αγωνιστών και πήρε πραξικοπηματικά χαρακτηριστικά, με την ανοιχτή στήριξη των τότε σοβιετικών αρχών.

Στην εκδήλωση παρεβρέθηκε και χαιρέτισε αντιπροσωπία της Κίνησης για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55 με επικεφαλής τον σ. ΚΩΣΤΑ ΝΑΤΣΙΚΑ, μαχητή του ΔΣΕ ο οποίος κατέθεσε τη δίκη του μαρτυρία για την υποχώρηση του ΔΣΕ και τη ζωή των ελλήνων κομμουνιστών στις Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες και στην Τασκένδη.

Προβλήθηκε σπάνιο αρχειακό υλικό με μαρτυρίες από τη ζωή στην Τασκένδη ελλήνων κομμουνιστών. Ανάμεσα σε αυτό το υλικό παρουσιάστηκε μια ιστορική φωτογραφία από τον εσωτερικό προαύλιο χώρο των φυλακών Τασκένδης παραμονές της σκηνοθετημένης δίκης των ελλήνων κομμουνιστών, ηριωκών ανταρτών των ΕΛΑΣ-ΔΣΕ από τους χρουτσωφικούς (1956) στην οποία φαίνονται οι κομμουνιστές Κώστας Σκαρλάτος, Γιώργος Μακρής (ταγματάρχης), Νίκος Φράγκος (ταγματάρχης), Κώστα Νάτσικας (σχολή αξιωματικών Τσιρτσίκ), Γιώργος Καλιανέσης (στρατηγός), Φωκάς (ταγματάρχης, δε πρόκειται για τον Β. Παπαδόπουλο), Παύλος, Ζώρας. Επίσης, προβλήθηκε για πρώτη φορά και βίντεο όπου ο σ. Κώστας Νάτσικας εξιστορεί πως έζησε ο ίδιος τα γεγονότα της Τασκένδης (Νοέμβρης 1955) και τη φασιστική χρουτσωφική δίκη των ελλήνων κομμουνιστών για «χουλιγκανισμό» από τους σοβιετικούς ρεβιζιονιστές που διεξήχθη στα μέσα Φλεβάρη του 1956 κατά τη διάρκεια του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ.

Μέσα από τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις αναδείχθηκε η σημαντικότατη βοήθεια προλεταριακής αλληλεγγύης στους έλληνες κομμουνιστές από την πλευρά της σοσιαλιστικής Σοβιετικής Ένωσης με επικεφαλής τον μεγάλο ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ σε αντιθεση με τις πολυετείς φασιστικές διώξεις (παρακολουθήσεις, συλλήψεις, δίκες, απαγόρευση μετακίνησεων, διωξίματα από δουλειά-σχολείο κλπ) που επακολούθησαν από την προδοτική ρεβιζιονιστική ομάδα των Χρουτσώφ-Μπρέζνιεφ με εξορίες πολλές δεκάδες ελλήνων  κομμουνιστών στη Σιβηρία μεταξύ των οποίων και του ηγέτη του ΚΚΕ ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: