Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Νέος εξευτελισμός Ελληνικής κυβέρνησης με την απόσυρση του «παράλληλου προγράμματος» του ΣΥΡΙΖΑ

Νέα αντιλαϊκά μέτρα από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Το «Κ»ΚΕ μαζί με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα αμνηστεύει το Μέγαρο Μουσικής του Ψυχάρη

ΕΞΩ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

Νέος εξευτελισμός Ελληνικής κυβέρνησης με την απόσυρση του «παράλληλου προγράμματος» του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την απόρριψη της ισχυρής λαϊκής εντολής με 61% στο δημοψήφισμα, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει γίνει πλήρως συνεργάσιμη - υποταγμένη κυβέρνηση. Αφού προώθησε με αστραπιαίες και αντιδημοκρατικές διαδικασίες εν μέσω θέρους και με κλειστή τη βουλή την ψήφιση του μνημονίου 3, αφού προκήρυξε εκλογές που είχε πρώτα συζητήσει και πάρει έγκριση από τους ιμπεριαλιστές της ΕΕ και του ΔΝΤ, η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα ανέλαβε να συνεχίσει με μεγαλύτερο ζήλο το γαϊτανάκι «δόση - προαπαιτούμενα».
Στις 5 Νοέμβρη η κυβέρνηση κατέθεσε στη βουλή για ψηφοφορία τη νέα δόση μέτρων που απαιτούσαν οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΕΚΤ - ΔΝΤ για να ξεκλειδωθεί η επόμενη δόση. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 280 βουλευτές. Επί της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν «ναι» 154 βουλευτές, «παρών» δήλωσαν εννέα βουλευτές και καταψήφισαν 113 βουλευτές. Πιο συγκεκριμένα υπέρ επί της αρχής ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, «παρών» το Ποτάμι, ενώ καταψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, η Χ.Α., το ΠΑΣΟΚ, το «Κ»ΚΕ και η Εν. Κεντρώων.
Όμως στην ψηφοφορία επί των άρθρων η στάση των περισσότερων ήταν διαφορετική. Αξιοσημείωτη ήταν η ψήφιση από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ, «Κ»ΚΕ, Εν. Κεντρώων του άρθρου 53 που δίνει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρόλα τα χρέη του προς τους εργαζομένους του, προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία και προς τρίτους. Μία διάταξη - σκάνδαλο, μιας και την ίδια ώρα η κυβέρνηση καταδικάζει στη φτώχεια και την ανέχεια το λαό με τη δυσβάσταχτη φορολογία.
Μεταξύ άλλων, περιλαμβανόταν αύξηση της φορολογίας για τους αγρότες, καθώς αυξήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο diesel από τα 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, με το μέτρο να ισχύει αναδρομικά από την 1-10-2015 έως 30-09-2016 με στόχο να αυξηθεί κι άλλο στα αμέσως επόμενα χρόνια. Χαράτσι που χτυπά τη φτωχή αγροτιά και την ύπαιθρο.
10 ημέρες μετά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έκανε και πάλι το χατίρι των ιμπεριαλιστών και έφερε στη βουλή πάλι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων. Επί της αρχής υπέρ ψήφισαν 153 βουλευτές, κατά ψήφισαν 138 ενώ υπήρχαν και εννέα απόντες. Όμως, η συγκυβέρνηση βγήκε «βαριά τραυματισμένη» από το νέο αυτό εξευτελισμό. Συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Παναγούλης απείχε από την ψηφοφορία διαφωνώντας κυρίως με τις κατασχέσεις κατοικιών. Κατά ψήφισε και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Ν. Νικολόπουλος. Διαγράφηκαν και οι δύο μειώνοντας την κυβερνητική πλειοψηφία στο εύθραυστο των 153 βουλευτών.
Είχε προηγηθεί ένα ακόμα σημαντικό πλήγμα στην προσπάθεια του Α. Τσίπρα να εμφανίσει ενιαία την κυβέρνησή του: η παραίτηση του βουλευτή Γ. Σακελλαρίδη, πρώην υπουργού της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στενού συνεργάτη του Α. Τσίπρα όλο το προηγούμενο διάστημα.
Στις 17 Νοέμβρη η κυβέρνηση άφησε επίσης τις κατοικίες στο έλεος των - χρεοκοπημένων και χιλιοπληρωμένων από τους φόρους του λαού - τραπεζών.
Λίγες μέρες αργότερα Υπουργική απόφαση που υπογράφτηκε στις 10 Δεκέμβρη σχετικά με το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης που αφορά τα κατώτερα λαϊκά στρώματα για μια βασική βιοτική τους ανάγκη, προβλέπει τη μείωση του αριθμού των δικαιούχων στο μισό, ορίζοντας χαμηλότερα όρια για το εισόδημα και την αξία της ακίνητης περιουσίας των δικαιούχων. Ταυτόχρονα μειώνεται η επιδότηση ανά λίτρο από 0,35ευρώ σε 0,25ευρώ και καταργείται η δυνατότητα προείσπραξης του 25% της επιδότησης με τη μορφή της προκαταβολής, κάτι που αναγκάζει οικονομικά αδύνατους πρώτα να ψάξουν τα βρουν τα χρήματα για το πετρέλαιο και ύστερα να εισπράξουν το επίδομα. Τα παραπάνω θα έχουν ως συνέπεια ακόμα περισσότερα σπίτια να βγάλουν το χειμώνα χωρίς θέρμανση και να στραφούν είτε σε βλαβερές για το περιβάλλον είτε επικίνδυνες - χωρίς μέτρα προστασίας (βλ. μαγκάλια) λύσεις για να ζεσταθούν.
Νωρίτερα, στις 6 Δεκέμβρη, υπερψηφίστηκε από τη βουλή ο προϋπολογισμός για το 2016. «Ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ 145 βουλευτές καταψήφισαν τον προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός αυτός συνεχίζει την ίδια πολιτική των κυβερνήσεων Παπανδρέου - Παπαδήμου - Σαμαρά που στόχο έχουν την επίτευξη πλαστού πρωτογενούς πλεονάσματος μέσω της αθέτησης πληρωμών και υποχρεώσεων του κράτους. Συγκεκριμένα αυτός προβλέπει α) πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,53% του ΑΕΠ για το 2016, β) νέους φόρους (αύξηση 3,2 δισ. ευρώ) για να εξυπηρετηθεί το χρέος που διαρκώς διογκώνεται γ) κόψιμο φοροαπαλλαγών δ) διάλυση του ασφαλιστικού και μείωση συντάξεων ώστε να μειωθούν οι δαπάνες του κράτους γι' αυτό (θα «εξοικονομηθούν» 188 εκατ. ευρώ) και ε) αλλαγές προς το δυσμενέστερο του υφιστάμενου μισθολογίου στο δημόσιο στ) μείωση της δαπάνης κατά 50% για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης που προαναφέρθηκε ζ) αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες (114 εκατ. ευρώ) και τους αγρότες (79 εκατ. ευρώ) με ταυτόχρονη αύξηση των συντελεστών φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος (32 εκατ. ευρώ) η) αύξηση του συντελεστή φόρου για τα ενοίκια (200 εκατ. ευρώ) θ) αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης (301 εκατ. ευρώ) ι) μείωση των δαπανών νοσοκομειακή περίθαλψη (22 εκατ. ευρώ) και κοινωνικά επιδόματα (105 εκατ. ευρώ) κλπ.
Παράλληλα, οι δαπάνες για τόκους θα ανέλθουν το 2016 σε 5,930 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με εφέτος που θα διαμορφωθούν στα 5,830 δισ. ευρώ.
Και ενώ δεν είχαν περάσει 10 ημέρες από την ψήφιση του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση έφερε στη βουλή στις 15 Δεκέμβρη - πάλι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος - νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων προαπαιτούμενα κι αυτά για τη νέα δόση...  Υπέρ ψήφισαν 153 βουλευτές, κατά ψήφισαν 138 ενώ υπήρχαν και 9 απόντες.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται:
α) η πώληση των δανείων (άρα των υποθηκών τους πχ. σπίτια, οικόπεδα κλπ) σε εταιρίες του εξωτερικού που με αστραπιαίες διαδικασίες μπορούν να πάρουν άδεια λειτουργίας στη χώρα μας μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας.
β) στο άρθρο 4 ακύρωση της υποχρέωσης του διατήρησης ηλεκτρονικού μητρώου δημοσίων συμβάσεων. Συγκεκριμένα στην 1η παράγραφο διαβάζουμε «η μη καταχώρηση προκηρύξεων, διακηρύξεων, αποφάσεων ανάθεσης ή κατακύρωσης δεν επηρεάζει την ισχύ των πράξεων» και στην ουσία ακυρώνει το νόμο 4013/2011 που καθιστά υποχρεωτική την καταγραφή στο ΚΗΜΔΗΣ όλων των παραπάνω αποφάσεων σε οποιοδήποτε στάδιο και για οποιοδήποτε ποσό και μάλιστα αναδρομικά από 8 Αυγούστου 2015.
γ) Μισθολογικές αλλαγές στα πλαίσια των συμφωνιών με τους ιμπεριαλιστές και παράλληλα ακύρωση της καθήλωσης των μισθών που προβλεπόταν να σταματήσει από 1/1/2016.
δ) καθιερώνεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής clawback για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, το οποίο σημαίνει ότι μπαίνει όριο στη νοσοκομειακή περίθαλψη που όταν οι δαπάνες γι' αυτή το ξεπερνούν τότε διακόπτεται η χρηματοδότηση. Στην ουσία καταδικάζει τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε ελλείψεις βασικών υπηρεσιών και φαρμάκων. Το όριο θα είναι 570 εκατ. ευρώ για το 2016, 550 εκατ. ευρώ για το 2017 και 530 εκατ. ευρώ για το 2018.
Στις 17 Δεκέμβρη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δέχθηκε με σκυμμένο κεφάλι ένα ακόμα εξευτελισμό από τους ιμπεριαλιστές, οι οποίοι απαίτησαν την απόσυρση του παράλληλου προγράμματος (πιο αδύναμου από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που ήταν πιο αδύναμο από αυτό του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ), παρεμβαίνοντας ωμά για άλλη μια φορά στα εσωτερικά της χώρας. Το «χαστούκι» αυτό μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (όπως ο ΠτΒ Ν. Βούτσης) το παρουσίασαν ως ευκαιρία «ώστε να υπάρχει άνεση στη διαβούλευση και τη συζήτηση του σχετικού Νομοσχεδίου» (17/12/2015), ξεχνώντας βέβαια ότι στα πακέτα μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση σύμφωνα με τις επιταγές των ιμπεριαλιστών δεν υπάρχει καμία διαβούλευση ή συζήτηση.
Μόνη λύση για τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία δεν είναι άλλη από την ανασύνταξη του Κομμουνιστικού Κόμματος πάνω στις αρχές του ΚΚΕ 1918-55 που κατάφερε να οργανώσει το λαϊκό κίνημα στη χώρα αποτελεσματικά, ενώ παράλληλα χρειάζεται πάλη ενάντια στην εξάρτηση, που αυτή τη στιγμή εξυπηρετείται άμεσα μόνο από την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: