Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

795 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο πεινάνε / 1.826 δισεκατομμυριούχοι κατέχουν 7,05 τρις δολάρια

- 795 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο πεινάνε
- 1.826 δισεκατομμυριούχοι κατέχουν 7,05 τρις δολάρια
- Αποτέλεσμα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και βαρβαρότητας

Ένα από τα αποτελέσματα της άγριας καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και βαρβαρότητας είναι ολοένα και περισσότερο να μεγαλώνουν οι κοινωνικές αντιθέσεις, τις οποίες βιώνουν έντονα στην καθημερινότητα τους εκατομμύρια εργαζόμενοι. Εκατομμύρια εργαζόμενοι στον κόσμο βιώνουν την ανεργία, φτώχεια, απόλυτη εξαθλίωση (χειροτέρευση των συνθηκών ζωής, κλπ), πείνα και θανάτους και το σύνολο των κοινωνικών προβλημάτων, εγκληματικότητα, ναρκωτικά, πορνεία κλπ., αλλά και πολέμους με σκοτωμούς, καταστροφές ξεριζωμούς και προσφυγιά. Το 2015, 795 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποσιτίζονταν, πεινούσαν και συνεχίζουν να πεινάνε, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση πείνας του ΟΗΕ για το 2015. Την ίδια χρονιά, το 2015 πάνω από 60 εκατομμύρια υπολογίζονται οι εκτοπισμένοι και πρόσφυγες από τις συγκρούσεις και τους πολέμους στον κόσμο. Λίγο πριν, το 2014, καταγράφτηκε «εντυπωσιακά ταχύτατη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να διαφύγουν» από εμπόλεμες περιοχές, «με 59,5 εκατομμύρια ξεριζωμένους στα τέλη του 2014, σε σχέση με 51,2 εκατομμύρια το 2013», σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Παράλληλα, ένα ακόμη στοιχείο το οποίο επιδεινώνει το βιοτικό και πολιτιστικό επίπεδο των εργαζομένων έρχεται να προστεθεί στη ζωή τους είναι η ανεργία. Από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης υπερπαραγωγής (και όχι υπερσυσσώρευσης όπως ισχυρίζονται οι ρεφορμιστές ηγέτες του «Κ»ΚΕ κλπ.) χάθηκαν παγκοσμίως περισσότερες από 61 εκατ. θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα «ψαλιδισμένα» στοιχεία της αστικής στατιστικής που δεν περιλαμβάνουν όλους τους ανέργους. Ο αριθμός των εργαζομένων που έχουν μείνει χωρίς δουλειά θα συνεχίσει να αυξάνεται τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ΔΕΑ), προβλέπεται ότι μέχρι το 2019, 212 εκατ. εργαζόμενοι θα χάσουν την εργασία τους.

Παράλληλα, στον κόσμο, στη σκληρή εικόνα αυτή της ανεργίας, της φτώχειας και της απόλυτης εξαθλίωσης, μια άλλη προβάλει: η εικόνα της χλιδής και του πλούτου. Το 2015, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes καταγράφονται 1.826 δισεκατομμυριούχοι, οι οποίοι συνολικά κατέχουν 7,05 τρις δολάρια, από 6,4 τρις το 2014. Η ίδια λίστα το προηγούμενο έτος, το 2014 συμπεριελάμβανε 1.645 δισεκατομμυριούχους. Ο Μπιλ Γκέιτς για 16η φορά είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Η περιουσία του ανέρχεται στα 79,2 δις δολάρια και το 2015 παρουσιάζεται πλουσιότερος κατά 3,2 δις. Ο πλούτος αυτός των 7,05 τρις δολαρίων που ξεπερνά και τον προϋπολογισμό δεκάδων χωρών στον κόσμο, είναι αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης και καταπίεσης εκατομμυρίων εργαζόμενων, αλλά και τη καταλήστευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών δεκάδων χωρών από τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, που ιδιοκτήτες και μέτοχοι τους συγκαταλέγονται ανάμεσα σ’ αυτούς που κατέχουν τα 7,05 τρις δολάρια.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό έρχεται να προστεθεί ως καθοριστική συμβολή στη διασφάλιση και την συνέχισή του πλουτισμού όλων αυτών. Οι εκάστοτε αστικές κυβερνήσεις των χωρών και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που εναλλάσσονται στις αστικές κυβερνήσεις, δεν είναι τίποτα άλλο παρά υψηλόμισθοι υπάλληλοι των καπιταλιστών, υπάλληλοι και εκπρόσωποι της αστικής τάξης της κάθε χώρας, στην εξυπηρέτηση των δικό της συμφερόντων σε βάρος των εργαζομένων, με μια σειρά μηχανισμούς, πέρα από την ωμή βία, ΜΑΤ, τα ΜΜΕ, εκπαίδευση κλπ. Τον ίδιο ρόλο έχουν και τα χιτλερικά φασιστικά, ρατσιστικά εθνικιστικά κόμματα, αλλά και εκείνα που αυτοαποκαλούνται «αριστερά, εργατικά, λαϊκά» κλπ. με σκοπό να συμβάλουν στον έλεγχο και να υπονομεύουν συστηματικά και να δηλητηριάζουν την ταξικής συνείδησης της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων μπολιάζοντάς την με αστικές ρεφορμιστικές εθνικιστικές ρατσιστικές αντιλήψεις, στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου, με στόχο την παραίτηση από κάθε αντίσταση και διεκδίκηση και στην κατεύθυνση της διαιώνισης του βάρβαρου εκμεταλλευτικού καταπιεστικού κοινωνικού συστήματος, του καπιταλισμού.

Ένα αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι με οδυνηρές και καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: