Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Αδεσμευτη Κίνηση Γυναικών: 8 Μάρτη 1857 - 8 Μάρτη 1910 - 8 Μάρτη 2016

clip_image0028 Μάρτη 1857 - 8 Μάρτη 1910 - 8 Μάρτη 2016

Η ανθρώπινη μνήμη έχει διασώσει τις τεράστιες μετακινήσεις ανθρώπινων πληθυσμών μέσα στο χρόνο, ωθούμενων από την ανάγκη της επιβίωσης από τον θάνατο από πόλεμο, ξηρασία, πείνα, θρησκευτικούς, φυλετικούς και άλλους διωγμούς. Ας είναι η μνήμη η φαρέτρα μας.

1857 Νέα Υόρκη: αστυνομικές δυνάμεις βάφουν με αίμα τις διαδηλώσεις εργατριών που ζητούν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, εξίσωση μισθών μεταξύ ανδρών και γυναικών, κατάργηση των διακρίσεων ανάμεσα στις εργαζόμενες αγγλοσαξονικής καταγωγής και στις «άλλες», ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. ΑΘΑΝΑΤΕΣ !

1910 Κοπεγχάγη: σοσιαλίστριες γυναίκες στη «Β΄ Συνδιάσκεψη Σοσιαλιστριών Γυναικών», μετά από πρόταση της Κλάρας Τσέτκιν, καθιερώνουν την 8 Μάρτη «Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας». Σ` αυτή την πρώτη μέρα των αγωνιστριών Γυναικών, τα δικαιώματα των Γυναικών και η ειρήνη ξεκινούν τον χορό των αγώνων και των διεκδικήσεων. ΑΘΑΝΑΤΕΣ !

2016 Μεσόγειος



«…Στ’ ανοιχτά του πελάγου με καρτέρεσαν 

Με μπομπάρδες τρικάταρτες και μου ρίξανε..» Οδ. Ελύτης

Βάφτηκε η θάλασσα με αίμα, περισσεύουν τα δάκρυα, οι ενοχές και ο θυμός. Τώρα είναι η ώρα ν’ αλλάξουμε το αύριο. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ.

30 Αυγούστου 1932, από την ομιλία της Κλάρα Τσέτκιν, που εκφωνήθηκε στο Ράιχσταγκ, «Ο φασισμός πρέπει να νικηθεί»

«Οι μάζες δεν πρέπει να επιτρέψουν στον εαυτό τους να φοβηθούν από την ωμή χρήση βίας, με την οποία ο καπιταλισμός επιδιώκει την επιβίωσή του, με τη μορφή νέων παγκόσμιων πολέμων και φασιστικών εμφυλίων διαμαχών.

Το πιο σημαντικό άμεσο καθήκον είναι η δημιουργία ενός Ενιαίου Μετώπου όλων των εργαζομένων, για να αποκρουστεί ο φασισμός, ώστε να προφυλαχτούν από την υποδούλωση και την εκμετάλλευσή τους, καθώς και να διατηρήσουν τη δική τους φυσική ύπαρξη, την ισχύ και τη δύναμη της οργάνωσής τους. Μπροστά σε αυτή την επιτακτική ιστορική αναγκαιότητα, όλοι οι λόγοι που μας εμποδίζουν και μας διαιρούν, πολιτικές, συνδικαλιστικές, θρησκευτικές και ιδεολογικές απόψεις πρέπει να παραμεριστούν. Όλοι όσοι αισθάνονται να απειλούνται, όλοι εκείνοι που υποφέρουν και όλοι όσοι προσβλέπουν στην απελευθέρωση πρέπει να ανήκουν στο Ενιαίο Μέτωπο ενάντια στο φασισμό και τους εκπροσώπους του στην κυβέρνηση. Η αυτοπεποίθηση των εργατών απέναντι στο φασισμό είναι η επόμενη απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία του Ενιαίου Μετώπου στη μάχη κατά των κρίσεων και των ιμπεριαλιστικών πολέμων, που αιτία της ύπαρξής τους είναι τα καπιταλιστικά μέσα παραγωγής. Η εξέγερση των εκατομμυρίων εργαζόμενων, ανδρών και γυναικών, στη Γερμανία ενάντια στην πείνα, τη δουλεία, τις φασιστικές δολοφονίες και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους είναι μια έκφραση της ακατάλυτης μοίρας των εργαζομένων όλου του κόσμου.»

8 Μάρτη 2016

Καλώς ήρθατε στην «Ενωμένη Ευρώπη» της ξενοφοβίας, της εκμετάλλευσης, της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, της βαρβαρότητας.

Δεν λησμονούμε τον πόλεμο, τον ξεριζωμό. Οι καπιταλιστές/ιμπεριαλιστές «φίλοι» μας, οι κουμανταδόροι και «προστάτες» μας, πότε με άμφια, πότε με σιρίτια στρατιωτικά και ενίοτε με γυαλιστερά ρούχα, πέφτουν ως όρνεα πάνω μας, σπαράσσουν τις ζωές μας.

Η γη, τα νερά, ο πλούτος, τα σώματά μας τους ανήκουν. Οι Λαοί σφαδάζουν κάτω από τη στυγνή εκμετάλλευσή τους. Διαμελίζουν σώματα αμάχων, μας εξοστρακίζουν από την παιδική μας ηλικία, από την πατρίδα μας.

Σήμερα, το φάντασμα του φασισμού πλανάται σε όλη την  «Ενωμένη Ευρώπη». Ενωμένες θα δώσουμε τη μάχη, θα απομονώσουμε τις γραφειοκρατικές καρικατούρες που με χρήματα από τον ιδρώτα των εργαζομένων, παριστάνουν τους φιλάνθρωπους ιεραπόστολους.

Η προσφυγιά δεν είναι πεδίο δράσης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, είναι ευθύνη κρατών και διεθνών οργανισμών.

Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ότι με αγώνες κατέκτησε η ανθρωπότητα ας μην επιτρέψουμε, να ξεθωριάζουν σε συνεδριάσεις, ψηφίσματα, διακηρύξεις.

Μοναδικός δρόμος είναι η από κοινού δράση, η διεκδίκηση και η απαίτηση εφαρμογής της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Επιγραμματικά και ειδικότερα για τις γυναίκες, τα κορίτσια, τα παιδιά:

Οι ίδιες γυναίκες πρόσφυγες να συμμετέχουν στο σχεδιασμό των αναγκαίων υπηρεσιών

Οι γυναίκες άμεσα να έχουν πρόσβαση σε επίσημα έγγραφα που αναφέρονται στο πρόσωπό τους

Να συνενωθούν οι οικογένειες που χάθηκαν στο δρόμο

Άμεσα μέτρα ασφαλείας στα κέντρα κράτησης για την προστασία των, ξεχωριστοί χώροι υγιεινής γυναικών και παιδιών

Να τηρηθούν και να εξασφαλιστούν οι διαδικασίες ασύλου στο πλαίσιο της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες του 1951 τη Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών και να λαμβάνονται υπόψη η διάσταση του φύλου στις αιτούσες άσυλο.

Άμεσα να παρασχεθούν ειδικές υπηρεσίες στις έγκυες γυναίκες, στις ηλικιωμένες, στα θύματα βίας, σε όσες έχουν προβλήματα υγείας, στις ανύπαντρες μητέρες, στις ακρωτηριασμένες σωματικά και ψυχικά από τη φρίκη και την οδύνη των πολέμων.

Ανησυχούμε, ότι από φόβο και άγνοια, στις δυτικές κοινωνίες θα επικρατήσουν αρνητικά στερεότυπα για τις γυναίκες μετανάστριες, τις πρόσφυγες και τις αιτούσες άσυλο.

Η 8η Μάρτη του 2016 ας είναι ημέρα έναρξης των κοινών δράσεών μας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων γυναικών.

8 Μάρτη 2016
Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών

Δεν υπάρχουν σχόλια: