Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Ο Γ. Λίμπκνεχτ για την Επανάσταση

το αίσθημα των καταπιεσμένων

«Ώσπου ζει ο άνθρωπος πρέπει να είναι επαναστάτης. Να μην είναι ευχαριστημένος με τον εαυτό του. Με το Είναι του. Με το ό,τι κατέχει. Να έχει έφεση στο κάτι το υπέρτατο. Σ' αυτό ακριβώς περικλείεται η ουσία του ανθρώπου. Άμα ο άνθρωπος, άμα η ανθρωπότητα πάψουν να είναι επαναστάτες, τότε ο άνθρωπος, τότε η ανθρωπότητα παύουν να υπάρχουν. Η επανάσταση, η κίνηση είναι η ζωή. Η απουσία της επανάστασης, ο εφησυχασμός είναι ο θάνατος».

«Η καπιταλιστική κοινωνία, που έκανε την πορνεία επίσημο κοινωνικό θεσμό, δεν έχει το δικαίωμα να μιλά, χωρίς να κοκκινίζει από την καταισχύνη, για την ηθική. Το "δικαίωμα" αυτό είναι καταδικασμένο και πρέπει να εξαλειφθεί από το οργισμένο ηθικό αίσθημα, που ζει στα στήθη όλων των καταπιεσμένων».

* * *

Ο Γουλιέλμος Λίμπκνεχτ (1826-1900) ήταν διακεκριμένος παράγοντας του γερμανικού και του διεθνούς εργατικού κινήματος. Ένας από τους κύριους ιδρυτές και αρχηγούς της γερμανικής επαναστατικής σοσιαλδημοκρατίας, φίλος και συνεργάτης του Καρλ Μαρξ και του Φρίντριχ Ένγκελς. Ήταν πατέρας του Καρλ Λίμπκνεχτ (1871-1919), ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού επαναστατικού κόμματος της Γερμανίας, που δολοφονήθηκε άγρια μαζί με την Ρόζα Λούξενμπουργκ το 1919 από τους βάρβαρους Γερμανούς στρατοκράτες με την πλήρη συναίνεση των αστών σοσιαλδημοκρατών ηγετών της Γερμανίας.

ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ, Αρ. Φύλ. 107 1-15 Απρίλη 2001

Δεν υπάρχουν σχόλια: