Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Αλεξάντρ Ζινόβιεφ: Η ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΤΑΛΙΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Τεράστια υπηρεσία του σταλινισμού

Η ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΤΑΛΙΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Αλεξάντρ Ζινόβιεφ, Ρώσος φιλόσοφος

Η σταλινική περίοδος της σοβιετικής ιστορίας ήταν περίοδος της απαράμιλλης στην ιστορία της ανθρωπότητας πολιτιστικής επανάστασης, που αγκάλιασε πολλά εκατομμύρια μάζες όλου του πληθυσμού της ΕΣΣΔ. Ήταν ένα σύνθετο πολυσχιδές και αρκετά δύσκολο προτσές. Η πολιτιστική επανάσταση ήταν απολύτως απαραίτητος όρος επιβίωσης της νέας κοινωνίας. Το ανθρώπινο υλικό, που υπήρχε από το παρελθόν δεν αντιστοιχούσε στις ανάγκες της νέας κοινωνίας σε όλες τις βασικές πλευρές και παραμέτρους του: στην παραγωγή, στο σύστημα της διοίκησης, στο στρατό. Η χώρα είχε ανάγκη από εκατομμύρια μορφωμένους και επαγγελματικά καταρτισμένους ανθρώπους. Στη λύση αυτού του προβλήματος η νέα σοβιετική κοινωνία διατράνωσε το κολοσσιαίο πλεονέκτημά της: το πιο ευπρόσιτο γι’ αυτή ήταν και το πιο δυσπρόσιτο για την προγενέστερη ιστορία. Ήταν η μόρφωση και η κουλτούρα, ο πολιτισμός. Ήταν αρκετά πιο εύκολο να δοθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους να αποκτήσουν καλή μόρφωση και να ανέβουν στις κορυφές του πολιτισμού, από το να τους εξασφαλιστεί καλή κατοικία, ενδυμασία, τροφή. Η μόρφωση και η κουλτούρα έγιναν προσιτές σε όλους.
Η έλξη εκατομμυρίων ανθρώπων προς αυτές ήταν τόσο ισχυρή, που δεν μπορούσε να τη σταματήσει καμιά δύναμη στον κόσμο. Οποιαδήποτε προσπάθεια για πισωγύρισμα της χώρας στην προεπαναστατική κατάσταση θεωρούνταν σαν τρομερή απειλή ενάντια σε αυτή την κατάσταση της επανάστασης. Συνάμα το ζήτημα για την καλή ζωή σχετικά με αυτή την υπόθεση έπαιζε δευτερεύοντα ρόλο.
Και θεωρούνταν ότι η μόρφωση και η κουλτούρα θα φέρουν αυτόματα καλυτέρευση στη ζωή. Και αυτό πραγματικά συνέβαινε για πάρα πολλούς, πράγμα που έτρεφε στους ανθρώπου ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον.
Η πολιτιστική επανάσταση γινόταν σε τρεις βασικές κατευθύνσεις:
1. Εξάλειψη του αναλφαβητισμού και της αγραμματοσύνης και ανέβασμα του μορφωτικού επιπέδου του ενήλικου πληθυσμού.
2. Δημιουργία κολοσσιαίου δικτύου εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κάθε ειδικότητας και επαγγέλματος για τις νέες γενιές.
3. Κεντρική και συστηματική διαφωτιστική δουλειά, δημιουργία δημόσιων βιβλιοθηκών και αναγνωστήριων, έκδοση βιβλίων για μαζικούς αναγνώστες, κινηματογραφικά φιλμ, θέατρα, συναυλίες, ραδιόφωνα. Η υπηρεσία του σταλινισμού στην οργάνωση αυτής της επανάστασης είναι αναμφισβήτητη. Και όμως μέχρι τώρα δεν υπάρχει ούτε μία θεμελιακή έρευνα γι’ αυτό το προτσές. Μέσα σε συντομότατο χρονικό διάστημα καταρτίστηκε μια τέτοια τεράστια σε αριθμούς πανστρατιά μορφωμένων και ειδικευμένων ανθρώπων, ώστε η Σοβιετική Ένωση διεξήγαγε τον πόλεμο κατά της χιτλερικής Γερμανίας χωρίς να δοκιμάσει διόλου έλλειψη σε καταρτισμένους ανθρώπους σε όλους τους τομείς. Στο στρατό μετά τις εκκαθαρίσεις και τις πρώτες ήττες στις πολεμικές επιχειρήσεις έγινε κατορθωτό να ικανοποιηθούν οι ανάγκες σε αξιωματικούς. Οι απόφοιτοι των σχολών κυριολεκτικά μέσα σε λίγους μήνες χάρη στη μόρφωσή τους γινότανε αρκετά καλύτεροι αξιωματικοί, απ’ ότι οι προγενέστερα ημιμαθείς αξιωματικοί, που είχαν υπηρετήσει πολλά χρόνια στο στρατό.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι, αν εκείνα τα χρόνια, που νίκησε η Επανάσταση του Μεγάλου Οχτώβρη στη Ρωσία το 1917, νικούσε και στην πατρίδα μας Ελλάδα, η σοσιαλιστική επανάσταση με τον ίδιο ακριβώς ενθουσιασμό, θέληση και χαρά θα ριχνόταν και ο λαός μας με τα μούτρα να μορφωθεί, να εκπολιτιστεί, να κάνει όμορφη τη ζωή του απαλλαγμένος από το βάρβαρο, απάνθρωπο, εκμεταλλευτικό και καταπιεστικό αστικοτσιφλικάδικο καθεστώς, που τον κρατούσε μέσα στη φτώχεια, στη δυστυχία και στα σκοτάδια της αμάθειας και του μαρασμού. Έφτανε μόνο να του δημιουργούνταν οι συνθήκες, που δημιούργησαν οι μπολσεβίκοι στους λαούς της Ρωσίας με αρχηγό το μεγαλοφυή κυβερνήτη Ιωσήφ Στάλιν. Γιατί ο Μαρξ έγραφε: “Αν θέλεις ο άνθρωπος να γίνει πραγματικός άνθρωπος, πρέπει να δημιουργήσεις σ’ αυτόν ανθρώπινες συνθήκες”.
Τώρα ο καπιταλισμός κάνει με όλα τα μέσα συστηματική αποβλάκωση και αποκτήνωση όλων των λαών του πλανήτη για να μπορεί να τους εκμεταλλεύεται πολύ εύκολα απομυζώντας από αυτούς το υπερκέρδος.
Μόνο η σοσιαλιστική επανάσταση, όμοια με την Οχτωβριανή Επανάσταση θα σώσει τους λαούς από τον αφανισμό, που τους σπρώχνει ο παγκόσμιος ιμπεριαλισμός, μαζί και τον ηρωικό λαό μας (Δ.Π.).

(Από το βιβλίο του Α. Ζηνόβιεφ “Το Ρωσικό πεπρωμένο”, Μόσχα 1999, σελ. 294-295). Μετάφραση από τα Ρωσικά: Δημήτρης ΠΑΝΟΣ
ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ, Αρ. Φύλ. 144 15-31 Οχτώβρη 2002

Δεν υπάρχουν σχόλια: