Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

29ο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ)

Αποτυπώθηκε απομαζικοποίηση των εργατικών σωματείων κάτω από την κυριαρχία του κυβερνητικού και ρεφορμιστικού συνδικαλισμού

Στις 22-23 Μάη πραγματοποιήθηκε το 29ο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), το οποίο είναι το μεγαλύτερο εργατικό κέντρο της χώρας. Από το Συνέδριο προέκυψε νέα διοίκηση και οι αντιπρόσωποι για τη ΓΣΕΕ.
Σύμφωνα με το «Ριζοσπάστη»: «Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε και πάλι η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ). Συγκεκριμένα, στις εκλογές ψήφισαν 1.161 αντιπρόσωποι (από 1.423 το 2013), ενώ τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 1.148 (από 1.415).
Η ΔΑΣ έλαβε 315 ψήφους (από 393) και εξέλεξε 9 έδρες στο ΔΣ, όσες δηλαδή είχε και στο προηγούμενο. Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση», η νέα παράταξη που προέκυψε από τη συνένωση του ΜΕΤΑ (δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ) και τμήμα του ΕΜΕΙΣ, υπό τον Ν. Φωτόπουλο, συγκέντρωσε 269 ψήφους (από 216) και εξέλεξε 7 έδρες (από 5).
Η ΠΑΣΚΕ πήρε 198 ψήφους (από 221) και 5 έδρες (από 5). Η ΔΑΚΕ 125 ψήφους (από 156) και 3 έδρες (από 3). Η «Νέα Πορεία», παράταξη που αποτελεί διάσπαση της ΔΑΚΕ, έλαβε 92 ψήφους (από 187) και οι έδρες της μειώθηκαν σε 3 (από 4). Η παράταξη ΕΜΕΙΣ πήρε 68 ψήφους (από 160) και 2 έδρες (από 3) ενώ η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα, η οποία στηρίζεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συγκέντρωσε 52 ψήφους (από 71) και 2 έδρες (από 2).
Τέλος, 17 ψήφους έλαβε η παράταξη «Ρεσάλτο στη Γαλέρα» και 12 ψήφους πήρε η «Αυτόνομη Ριζοσπαστική Παρέμβαση Εργαζομένων», παρατάξεις που στηρίζονται από διαφορετικά τμήματα του ΜΕΤΑ, χωρίς να εκλέγουν έδρα στη διοίκηση του ΕΚΑ.
Όσον αφορά τις εκλογές για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ, τα έγκυρα ψηφοδέλτια καταμετρήθηκαν σε 216 (από 244 το 2013). Η ΔΑΣ συγκέντρωσε 51 ψήφους (από 53) εκλέγοντας 4 (από 5) αντιπροσώπους. Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» και η ΠΑΣΚΕ εξέλεξαν από 3 αντιπροσώπους (από 4 που είχαν και οι δύο). Η ΔΑΚΕ εξέλεξε 2 αντιπροσώπους (από 2), η «Νέα Πορεία» 1 αντιπρόσωπο (από 3), το ΕΜΕΙΣ 3 (από 2) και 1 αντιπρόσωπο η «Αγωνιστική Ταξική Ενότητα» (δεν είχε εκλέξει αντιπρόσωπο στο προηγούμενο συνέδριο)». («Ρ», 31/05/2016).
Στα αποτελέσματα αποτυπώνεται σαφής μείωση της συμμετοχής των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες των σωματείων της Αθήνας αλλά και γενικότερα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ψήφισαν 262 λιγότεροι αντιπρόσωποι. Επειδή το μέτρο ήταν 1/75 αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από 26.000 λιγότερα μέλη σωματείων στις αρχαιρεσίες των πρωτοβάθμιων σωματείων! Θυμίζουμε, ότι στο πρόσφατο 36ο συνέδριο της ΓΣΕΕ εκφράστηκε μείωση της τάξης των 53.000 φυσικών μελών στο δυναμικό το σωματείων. Θυμίζουμε και τη συνεχή καθοδική πορεία του οικοδομικού κινήματος την οποία έχουμε περιγράψει αναλυτικά σε προηγούμενα φύλλα της «Ανασύνταξης».
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Συνέδριο του ΕΚΑ ξεκίνησε Κυριακή, τη μέρα που ψηφιζόταν το νέο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ωστόσο αυτό όχι μόνο δεν αποτυπώθηκε σε κάποια δράση του ΕΚΑ αλλά αντίθετα το Συνέδριο διεξήχθη σχεδόν σε άδεια αίθουσα.
Ένα ακόμα στοιχείο είναι ο αποκλεισμός του ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων VΟDAFONE–WIND–VICTUS με την αιτιολογία ότι το καταστατικό του προβλέπει επιστολικές ψήφους υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Κάτι που είναι καταστατική πρόβλεψη και άλλων σωματείων που ήδη μετέχουν στο ΕΚΑ και το πλήθος των επιστολικών ψήφων δεν αρκούσε για την εκλογή ούτε ενός επιπλέον αντιπροσώπου.
Όσον αφορά τις δυνάμεις αυτές καθεαυτές, είναι ξεκάθαρο ότι το ΠΑΜΕ, παρά τις τυμπανοκρουσίες, έχασε 20% των ψήφων του σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο του 2013 (78 λιγότερες ψήφοι αντιπροσώπων) δείχνοντας τα όρια της ρεφορμιστικής γραμμής που ακολουθεί.
Ταυτόχρονα, είναι ξεκάθαρο ότι διαμορφώνεται μια συμμαχία ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΛΑΕ-μέρος του ΣΥΡΙΖΑ με ασαφή ακόμα χαρακτηριστικά όπου δεν είναι καν ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό διαφοροποιείται από την κυβερνητική πολιτική, πέρα από το επίπεδο επιμέρους χειρισμών.
Είναι σαφές ότι κάτω από την επίδραση και την κυριαρχία του ρεφορμισμού και του αστικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού τα σωματεία θα απομαζικοποιούνται και ταυτόχρονα δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν ως εργαλεία προώθησης των ταξικών συμφερόντων της εργατικής τάξης.
Για τους κομμουνιστές είναι βασικό καθήκον η ενεργή συμμετοχή στα συνδικάτα. Όπως γράφει ο Ι. Β. ΣΤΑΛΙΝ: «Που έγκειται η αδυναμία των κομμουνιστικών μας κομμάτων στη Δύση; Στο γεγονός ότι δεν έχουν πετύχει στενή σύνδεση με τα συνδικάτα και ότι ορισμένα στοιχεία δε θέλουν καν να πετύχουν στενή σύνδεση με τα συνδικάτα. Γι’ αυτό, το κύριο καθήκον των κομμουνιστικών κομμάτων της Δύσης στην τωρινή περίοδο είναι, να αναπτύξουν και να διεξάγουν ως το τέλος την καμπάνια για την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, να βάλουν σε όλους ανεξαίρετα τους κομμουνιστές το καθήκον, να μπουν στα συνδικάτα, να κάνουν εκεί συστηματική υπομονετική δουλειά για το συμφέρον της ενότητας της εργατικής τάξης ενάντια στο κεφάλαιο και να πετύχουν έτσι, ώστε να μπορούν τα κομμουνιστικά κόμματα να στηρίζονται στα συνδικάτα» (Ι.Β. Στάλιν: Άπαντα ,τόμος 7, σελ. 115-116, εκδοτικό της ΚΕ του ΚΚΕ, 1953).
Σε αυτές τις συνθήκες είναι αναγκαίο να δουλέψουμε συστηματικά. Να στήσουμε σωματεία εκεί που δεν υπάρχουν. Να δουλέψουμε για σωματεία ενωτικά με ταυτόχρονη απόκρουση της γραμμής της ταξικής συνεργασίας των αστικών (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ-κλπ) και ρεφορμιστικών ηγεσιών και παρατάξεων (ΠΑΜΕ-ΜΕΤΑ-Α.Π.-κλπ) που ακολουθούν μόνιμη γραμμή διάσπασης της εργατικής τάξης. Παλεύουμε και διεκδικούμε «τη δυνατότητα δημιουργίας επιχειρησιακών σωματείων παντού κόντρα στα παιχνίδια «των 21 μελών», να ανοίξουν ισότιμα τις πόρτες στα ταξικά αδέλφια μας, τους μετανάστες, να εντάξουν στα κλαδικά ή ομοιοεπαγγελματικά σωματεία τους άνεργους με βάση την ειδικότητά τους στον ΟΑΕΔ χωρίς άλλους όρους [...], να δημιουργηθεί κλίμα ελκυστικό στη νεολαία για συμμετοχή της, με ζωντανές επιτροπές των ενδιαφερόντων της και κύρια χωρίς την ηλικιακή ρατσιστική συμπεριφορά του πατερναλισμού, που κι ο ίδιος ο Λένιν κατακεραύνωνε μιλώντας για την αντιμετώπιση της «νέας εργατικής βάρδιας», κοντολογίς να αγωνιστούμε καθαρά και με απόλυτη προσήλωση για την ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ». («Η κατάσταση του Συνδικαλιστικού Κινήματος και τα καθήκοντα των Κομμουνιστών», εκδόσεις Ανασύνταξης, 2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια: