Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί μία ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ Ενισχυμένη Αναλογική

Δεν έχουν περάσει παρά μερικές ημέρες από την τοποθέτηση της «ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗΣ» στο θέμα που άνοιξε η κυβέρνηση σχετικά με τον εκλογικό νόμο, όμως η κρισιμότητα του ζητήματος για τα λαϊκά και εργατικά συμφέροντα μας αναγκάζει να επανέλθουμε με μία εκτενέστερη και ακόμα πιο ουσιώδη ανάλυση. Όπως είχαμε αναφέρει («ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ»,φ. 422, Μάης 2016), τους αμέσως επόμενους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Οι δηλώσεις του Υπ. Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ στις 16/05/2016, αρχικά, έδωσαν μία πολύ καλή εικόνα προς τα που ΔΕΝ θα κινηθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «αν πάμε σε ένα τέτοιο (σσ. εκλογικό σύστημα Απλής Αναλογικής) δεν θα κυβερνηθεί η χώρα ποτέ».
Όλα τα ΜΜΕ της χώρας και όλες οι πολιτικές δυνάμεις επικεντρώθηκαν πρώτον, στην ύπαρξηbonus στο 1ο σε ψήφους κόμμα ή στο πόσες έδρες θα περιλαμβάνει αυτό και δεύτερον, στο όριο εισόδου στη βουλή. Ακόμα και Υπουργοί της κυβέρνησης όπως ο  Υπ. Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος (Συνταγματολόγος), που δήλωσε: «Είμαι από θέση αρχής υπέρ της απλής, άδολης, ανόθευτης αναλογικής. Η πρόταση όμως που παρουσίασε ο Υπουργός Εσωτερικών πρέπει επίσης να εξεταστεί σοβαρά, διότι είναι αντικείμενο συστηματικής επεξεργασίας και προϊόν πολιτικής ευθύνης και προβληματισμού.» και λίγο παρακάτω «Πολλές παρόμοιες τομές, με κατεξοχήν παράδειγμα το σπάσιμο μεγάλων περιφερειών που ευνοούν τις πολιτικές βαρωνίες και το πελατειακό σύστημα, περιέχει η πρόταση του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Είναι προφανές ότι τις υποστηρίζω ολόψυχα.»(16/06/2016, news247.gr) ή του Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση που με αφορμή τις δηλώσεις Κουρουμπλή επικεντρώθηκε στο όριο εισόδου: «Είμαστε υπέρ της εφαρμογής της πλήρους αναλογικής (;) με διατήρηση όμως του ορίου εισόδου, χωρίς μπόνους» (12/06/2016, Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 9.84»).
Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζοντας ότι η συζήτηση τα τελευταία 15 χρόνια κινείται γύρω μόνο από αυτούς τους δύο σημαντικούς άξονες (μιας και εκεί γίνονται μικροαλλαγές), επικέντρωσε εκεί την στρατηγική του, προσπαθώντας να ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΕΙ και να αποκρύψει τι ακριβώς σχεδιάζει για τον εκλογικό νόμο. Συγκεκριμένα χρησιμοποιώντας ως «τυράκι» τη μείωση (ή ακόμα και τη κατάργηση) του bonus στο 1ο κόμμα (πολλά στελέχη του υποστηρίζουν ένα μικρότερο bonus από το τωρινό), αποκρύπτει τη φάκα ενός συστήματος ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ενισχυμένης αναλογικής που θα εξαφανίσει τα μικρότερα κόμματα και θα οδηγήσει σε ολιγοκομματικές βουλές (τριών ή τεσσάρων κομμάτων), προς όφελος βέβαια των δύο μεγαλυτέρων.
Στις δηλώσεις του ο Υπ. Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής χρησιμοποιώντας ένα από τα πολλά παράδοξα του τωρινού νόμου, όπου οι έδρες (λόγω του bonus στο 1ο κόμμα) μοιράζονται ανισομερώς σε πολλές εκλογικές περιφέρειες, υποστήριξε πρώτον, την εισαγωγή της Απλής Αναλογικής ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ και δεύτερον, το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών σε μικρότερες - με λιγότερες έδρες (16/05/2016, τ.σ. ΣΚΑΪ). Κι αν το δεύτερο ήταν αίτημα δεκαετιών για την Αριστερά, η χρονική στιγμή που γίνεται η πρόταση, σε συνδυασμό με το πρώτο σκέλος αυτής είναι καταστροφική για τα μικρότερα κόμματα. Κι αυτό γιατί αν κάθε περιφέρεια έχει το πολύ 3-4 έδρες τότε αυτές με Απλή Αναλογική ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ θα μοιράζονται ΜΟΝΟ μεταξύ των μεγαλύτερων κομμάτων.

Οι σχετικές δηλώσεις του Υπ. Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή στο 5:10

Γι' αυτό και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ναζι-φασίστας Α. Γεωργιάδης σε δηλώσεις του ανέφερε: «ο κ. Κουρουμπλής, ο αρμόδιος υπουργός, είχε πει σε τηλεοπτική εκπομπή ότι κατά τη γνώμη του, αν γίνει απλή αναλογική η Ελλάδα δεν θα ξανακυβερνηθεί ποτέ. Οφείλω να σας πω ότι συμφωνώ.» (Ρ/Σ «RealFM 97,8» 6/6/2016) και απέφυγε να σχολιάσει την υπόλοιπη πρόταση Κουρουμπλή διότι ευνοεί ξεκάθαρα τα δύο μεγαλύτερα κόμματα διαιωνίζοντας ένα αντιδημοκρατικό σύστημα εκλογών.
Για να γίνει ακόμα πιο σαφές ας θεωρήσουμε μία περιφέρεια με 3 έδρες (τόσες έχουν πολλές εκλογικές περιφέρειες - το σπάσιμο της Β' Αθηνών θα οδηγήσει στη δημιουργία κι άλλων παρόμοιων) οι οποίες μοιράζονται με Απλή Αναλογική, ένα όριο εισόδου 3% και bonus στο 1ο κόμμα 20 εδρών. Τότε στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια θα μοιραστούν οι έδρες μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων (σε κάποιες μεγαλύτερες περιφέρειες ίσως πάρουν κάποια έδρα το 3ο ή 4ο κόμμα).
Συνολικά λοιπόν με σύστημα Απλής Αναλογικής στις περιφέρειες, bonus 20 εδρών στο 1ο κόμμα και όριο εισόδου στη βουλή 3% τα εκλογικά αποτελέσματα του Σεπτέμβρη 2015 θα διαμορφωθούν ως εξής:

Στην ουσία οι αλλαγές αυτές σημαίνουν ένα πράγμα. Αντικατάσταση του αντιδημοκρατικού bonus των 50 εδρών που ισχύει τώρα και που έθιγε κυρίως το 2ο σε εκλογική δύναμη κόμμα, με ένα μικρότερο από αυτό, που σε συνδυασμό με την Απλή Αναλογική ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ενισχύουν το 2ο κόμμα σε βάρος των μικρότερων κομμάτων. Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν σε μια εκτίμηση που φαίνεται να μην απέχει πολύ από την αλήθεια: Ο εκλογικός νόμος κόβεται και ράβεται (δηλ. είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης) μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, ανεξάρτητα αν η ΝΔ ψηφίσει υπέρ αυτού ή όχι, μιας και η αντιπολίτευση που ασκεί ευνοεί το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλήθεια πως ένας συνταγματολόγος της εμπειρίας του κ. Κατρούγκαλου «απέτυχε» να δει τις αντιδραστικές - οπισθοδρομικές αλλαγές της πρότασης Κουρουμπλή που κινούνται στην κατεύθυνση ενός συστήματος παρόμοιου με το Αμερικάνικο μοντέλο;
Γιατί κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ή μέλος της κυβέρνησης δεν αντιτάχθηκε στις προτάσεις Κουρουμπλή για Απλή Αναλογική ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ;
Στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Απλή Αναλογική ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ. Και δεν έχει καμία σχέση με «σύστημα Απλής Αναλογικής», ούτε με «Απλή Απλή Αναλογική» κλπ. Γιατί η υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και της φτωχής αγροτιάς επιτυγχάνεται καλύτερα, όταν οι αστικές κυβερνήσεις είναι αδύναμες και απαιτούν ευρεία συναίνεση των αστικών κομμάτων για να σταθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: