Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ-ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΩΝ - ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Νέα αντιλαϊκά μέτρα από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

ΕΞΩ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

Αρχές Μάη ψηφίστηκε στη Βουλή ένα ακόμα αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο που αφορά φορολογικά μέτρα ύψους 1,84 δισ. ευρώ με 153 ψήφους των βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  επί της αρχής.  (Εξαίρεση αποτέλεσε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθηνών Βασιλική Κατριβάνου η οποία καταψήφισε τα άρθρα δύο κεντρικότατων πυλώνων του νομοθετήματος, τα σχετικά με το νέο «υπερταμείο» για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς και με τη δημιουργία μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, τον λεγόμενο «κόφτη». Ωστόσο ψήφισε όλα τα υπόλοιπα και στη συνέχεια παραιτήθηκε από Βουλευτής).
ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ-Εν. Κεντρώων καταψήφισαν εντελώς δημαγωγικά αφού συμφωνούν στην ουσία των μέτρων και μάλιστα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχαν καταθέσει και ψηφίσει αντίστοιχα νομοσχέδια όταν ήταν κυβέρνηση.
Το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε προχωράει σε αύξηση του ΦΠΑ στο 24% από 23%, αύξηση στα τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων, στα αμοιβαία κεφάλαια, κατάργηση της έκπτωσης του ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά στα Δωδεκάνησα και αύξηση του ΕΦΚ στην μπίρα από την 1η Ιουνίου 2016 και ακολουθεί τον Οκτώβριο του 2016 η αύξηση στον ειδικό φόρο πετρελαίου θέρμανσης. Από το σχέδιο προκύπτουν μεγάλες αυξήσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης και στην αμόλυβδη βενζίνη, καθώς και στα καπνικά. Από την 1η Ιανουαρίου 2017 αυξάνεται ο φόρος στα εταιρικά αυτοκίνητα, επιβάλλεται φόρος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, στον καφέ, στη συνδρομητική τηλεόραση, στη σταθερή τηλεφωνία, στο ίντερνετ κ.ο.κ.
Η Γαλλική «Le Figaro» σχολιάζοντας τα μέτρα που ψηφίστηκαν των μέτρων αυτών ανέφερε ότι «μόνο ο αέρας που αναπνέουν οι Έλληνες δεν φορολογείται».
Την ίδια στιγμή δημιουργείται ένα «υπερταμείο» για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με στόχο την επιτάχυνση του ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας με πρώτο το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή»: «Σε ό,τι αφορά την τροπολογία για τον «κόφτη» [...] προβλέπεται ότι η κυβέρνηση θα κρατά «κάβα» το 10% των ετήσιων πιστώσεων του προϋπολογισμού έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους και από το «μαξιλάρι» αυτό θα προκύπτουν οι περικοπές που θα πραγματοποιούνται μέσω του νέου Αυτόματου Μηχανισμού Δημοσιονομικής Προσαρμογής (ΑΔΜΠ).  Από την «κάβα» του 10%, αλλά και γενικότερα από τις περικοπές που θα εφαρμόζονται μέσω του ΑΔΜΠ, θα εξαιρούνται δαπάνες όπως για δημόσιες συμβάσεις, ενέργεια, κοινωνικά και προνομιακά επιδόματα κα. Αντιθέτως, είναι σαφές ότι στις υπό περικοπή δαπάνες περιλαμβάνονται και εκείνες για μισθούς και συντάξεις. Επίσης, σύμφωνα με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, κάποιες από τις περικοπές να αντικαθίστανται με ισοδύναμα μέτρα, στα οποία θα μπορούν να περιλαμβάνονται και φορολογικά μέτρα. » («Καθημερινή», 19/5/2016)
Στο πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση πέρασε και μέτρο-πρόβλεψη για τις off shore των πολιτικών αλλά αναγκάστηκε να το αποσύρει μετά την αποκάλυψη.
Με την ψήφιση του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου, η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή, η Ελλάδα προσήλθε σε συνάντηση του Eurogroup.
Ωστόσο, αυτή στη συνάντηση αποδείχθηκε το αδιέξοδο της πολιτικής που έχει στόχο την εξυπηρέτηση του χρέους.
Η δόση των 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ την οποία ευελπιστούσε να εκταμιεύσει η κυβέρνηση Τσίπρα έσπασε σε δύο φάσεις. Η πρώτη όταν ολοκληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα – στα μέσα Ιουνίου- και θα ανέρχεται σε 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ και η δεύτερη το Φθινόπωρο. Οι πρόσθετες εκταμιεύσεις των δόσεων για την εξυπηρέτηση χρέους όμως, όπως αναφέρεται, θα συνδεθούν στην πρόοδο σε μία σειρά από τομείς που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, περιλαμβανομένου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, τη διακυβέρνηση των τραπεζών, την υπηρεσία εσόδων και την αγορά ενέργειας.
Οι πρόσφατες εξελίξεις, μαζί με τις αποφάσεις του Eurogroup, επιβεβαίωσαν μια - βασικά - ενιαία γραμμή των ευρωατλαντικών κέντρων, στην κατεύθυνση των σκληρών πιέσεων για βάθεμα της εξάρτησης και εκμετάλλευσης της χώρας, για πολιτικές εξαθλίωσης της εργατικής τάξης και ευρύτερα του λαού, στη βάση της αδιαπραγμάτευτης ιμπεριαλιστικής ατζέντας.
Λύση για την εργατική τάξη και το λαό είναι η ρήξη με την σημερινή πολιτική της εξάρτησης και της υποτέλειας. Λύση είναι η πλήρης ρήξη με την  Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και η έξοδος της χώρας απ’ αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: