Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Η «ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ» για το Brexit

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία στις 23/6/2016 ανέδειξε με 51,9% την έξοδο της χώρας από την ιμπεριαλιστική ΕΕ. Το μήνυμα του Βρετανικού λαού δεν μπορεί παρά να είναι ελπιδοφόρο. Ένα ισχυρό πλήγμα στο οικοδόμημα της ιμπεριαλιστικής ΕΕ που έχει καταδικάσει τους την εργατική τάξη και ευρύτερα τους Ευρωπαϊκούς λαούς σε χρόνια λιτότητα προς όφελος κυρίως των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών της Ένωσης.
Όχι, η Μ.Βρετανία δεν έγινε σοσιαλιστική. Η ταξική εκμετάλλευση των εργαζομένων εκεί δεν θα αλλάξει, ίσως ακόμα και να ενταθεί. Όμως η ταξική απελευθέρωση των λαών περνά από το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν και να διεκδικούν την έξοδο των κρατών τους από ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς (όπως η ΕΕ) και η γενναία απόφαση του λαού της Μ. Βρετανίας (παρά την τρομοκρατία) βοηθά τους μικρότερους λαούς και τα εξαρτημένα κράτη της Ευρώπης.
Καθήκον των αντιφασιστών είναι να διαφυλάξουν αυτή την έξοδο από την εκμετάλλευση και – πιθανότατα – ενίσχυση ξενοφοβικών, ρατσιστικών και εθνικιστικών δυνάμεων.

Υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις που κάνουν εκστρατεία υπέρ του «Brexit». Εάν συμβεί, θα δημιουργήσει μια νέα πολιτική κατάσταση, βάθεμα της κρίσης της ΕΕ και θα αφυπνίσει την αντίθεση στην ΕΕ στις άλλες χώρες. Υποστηρίζουμε πλέρια το δικαίωμα των λαών για αποχώρηση από την ΕΕ. Υποστηρίζουμε τους λαούς που ζητούν δημοψήφισμα για να αποχωρίσουν από την ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: