Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Υπεράκτιες Εταιρίες (offshore): Η κυβέρνηση με μια διάταξη-πλυντήριο «αθώωσε» όλους όσους κατηγορούνταν

Στις 22 Μαΐου η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσε ένα πολυνομοσχέδιο (κατ' εντολή των ιμπεριαλιστών - δανειστών) προς ψήφιση στη βουλή. Το άρθρο 178 του ν. 4389/2016 είναι μία σκανδαλώδης διάταξη σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται σε μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές, ευρωβουλευτές, στελέχη της διοίκησης του κράτους, δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, προέδρους, διοικητές, υποδιοικητές και γενικούς διευθυντές κρατικών τραπεζών να συμμετέχουν σε υπεράκτιες εταιρίες (offshore), αν αυτές έχουν έδρα κράτος συνεργάσιμο στο φορολογικό.
Είναι σημαντικό να εξηγηθεί εδώ ότι ο όρος «κράτος συνεργάσιμο στο φορολογικό τομέα» είναι ένα κενό γράμμα, μιας και δεν αποκλείει φορολογικούς παραδείσους (δηλ. με εξαιρετικά χαμηλή φορολόγηση) όπως οι Βερμούδες, κλπ. Η συγκεκριμένη διάταξη ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, παρόλο που προβεβλημένα στελέχη της μοναρχοφασιστικής ΝΔ κατηγορούνται για συμμετοχή σε τέτοιες εταιρίες. Σημαντικότατες ήταν και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των κομμάτων της συγκυβέρνησης, μιας και οι υποστηρικτές τους δεν μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί προστέθηκε μία τέτοια διάταξη που απαλλάσσει όλους όσους κατηγορούνταν και που διευρύνει τη διαφθορά και την διαπλοκή.
Στο Άρθρο 2 του Ποινικού Κώδικα προβλέπεται χαρακτηριστικά ότι:
«1. Αν από την τέλεση της πράξης έως την αμετάκλητη εκδίκασή της ίσχυσαν δύο ή περισσότεροι νόμοι, εφαρμόζεται αυτός που περιέχει τις ευμενέστερες για τον κατηγορούμενο διατάξεις.
2. Αν μεταγενέστερος νόμος χαρακτήρισε την πράξη όχι αξιόποινη, παύει και η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε καθώς και τα ποινικά επακόλουθά της»
Το παραπάνω είναι κόλαφος για την συγκυβέρνηση, ανεξάρτητα από το τι υπερψήφισε λίγες μέρες μετά για να καλύψει και να μετριάσει τις λαϊκές αντιδράσεις. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αθώωσε όλους όσους κατηγορούνταν για φοροδιαφυγή μέσω φορολογικών παραδείσων. Από την άλλη πλευρά, ξεσκεπάστηκε η υποκριτική στάση της ΝΔ που είχε αντιδράσει τόσο έντονα και άμεσα στην διάταξη του άρθρου 178 ζητώντας να αποσυρθεί και καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση στη βουλή, αφού αποχώρησε αυτοξεφτιλιζόμενη από τη συζήτηση για τη νέα τροπολογία που κατέθεσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – χωρίς βέβαια να ψηφίσει τη νέα τροπολογία, αποκαλύπτοντας έτσι το πραγματικό της πρόσωπο – και  που απαγόρευε σε όλα τα μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές, ευρωβουλευτές και στελέχη της διοίκησης του κράτους (όχι όμως στους γραμματείς αποκεντρωμένων διοικήσεων, τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, τους προέδρους, διοικητές, υποδιοικητές και γενικούς διευθυντές κρατικών τραπεζών για τους οποίους συνεχίζει να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 178 του ν. 4389/2016) να συμμετέχουν γενικά σε εταιρίες στο εξωτερικό, με ισχύ βέβαια από την ημέρα ψήφισης και μετά, άρα για μελλοντικά αδικήματα.
Αξιοσημείωτο και αποκαλυπτικό είναι ότι η διάταξη που περιλαμβάνεται στο άρθρο 178 του ν. 4389/2016 πέρασε ως τμήμα του πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων από την τρόικα για την λήψη της επόμενης δόσης των χρημάτων του προγράμματος. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Ν. Κακλαμάνη (ΝΔ) στο Mega στις οποίες τόνισε:
«Η διάταξη αυτή φτιάχτηκε από την τρόικα. Ήταν προαπαιτούμενο. Και το ξέρω πάρα πολύ καλά γιατί έγινε συζήτηση στην επιτροπή πόθεν έσχες στην οποία μετείχα» (30/05/2016, εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega»).
Μία διάταξη που αποτελούσε αίτημα της τρόικας όπως αναφέρει ο Υπ. Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος:
«Αυτό που κάναμε στον νόμο είναι να υιοθετήσουμε μία πρόταση της GRECO, η οποία είναι η αντίστοιχη οργάνωση στο εσωτερικό του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς, που θέλησε να ξεκαθαρίσει τι συνιστά εξωχώρια εταιρία, με βάση τον κατάλογο που έχει ορίσει ο ΟΟΣΑ και να βγάλει από τον κατάλογο αυτό, εταιρίες που μπορεί να είναι στην Κύπρο, που τις θεωρεί καλώς ή κακώς, λόγο Ευρωπαϊκής Ένωσης, νόμιμες» (ρ/δ Real FM, 31/05/2016).
Μία διάταξη όμως που νομιμοποιεί τη φοροδιαφυγή και στερεί σημαντικά έσοδα από το κράτος. Μία διάταξη που καταδεικνύει με το πιο σαφή και αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι στόχος των ΕΕ-ΚΟΜΙΣΙΟΝ-ΕΚΤ-ΔΝΤ δεν είναι το «νοικοκύρεμα» των οικονομικών της χώρας, αλλά η λεηλάτησή της με βασικό χαμένο την εργατική τάξη, τους μικροέμπορους και τους φτωχούς αγρότες.
Μ' αφορμή τα παραπάνω, πέρα απ’ το ότι τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής, διαφθοράς κλπ, είναι σύμφυτα στο καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα, επανέρχεται το γνωστό μόνιμο πρόβλημα της εξάρτησης της χώρας απ’ την ιμπεριαλιστική ΕΕ που τελικά υπαγορεύει τη θέλησή της σ’ όλα τα ζητήματα, αλλά και το πρόβλημα της πάλης για την απαλλαγή της απ’ την ιμπεριαλιστική εξάρτηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: