Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Το νεο Voucher του ΣΥΡΙΖΑ με ακόμα χειρότερους όρους από αυτά της ΝΔ

Πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ διακήρυττε ότι θα βάλει τέλος στην εκμετάλλευση των ανέργων από τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ). Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα των 13 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον τότε Υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση στις 31/10/2014:
«Η στρατηγική αυτή επιδιώκει την εμπέδωση και την γενίκευση της επισφαλούς και ελαστικής εργασίας σε όλες τις ηλικίες, βαθαίνοντας την υποτίμηση της εργατικής δύναμης και μεταφέροντας παράλληλα την ευθύνη για την εύρεση εργασίας του κάθε πολίτη από το κράτος, που αποτελεί τον συνταγματικά αρμόδιο, στον ίδιο τον άνεργο. Ταυτόχρονα, δημιουργεί ένα κλειστό και αδιαφανές «σύστημα παροχής υπηρεσιών απασχόλησης» από τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα οποία πλέον αναβαθμίζονται σε Παρόχους και Επόπτες των προγραμμάτων αυτών, καταργώντας στην πράξη τον ΟΑΕΔ και το προσωπικό του, δίνοντας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις κρίσιμα και νευραλγικά στοιχεία και πόρους. Στο τελευταίο voucher μάλιστα, ενώ αποδίδεται ξανά η τυπική εποπτεία των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, ουσιαστικά τα ΚΕΚ αναλαμβάνουν και νέες αρμοδιότητες.Η κυβέρνηση εντείνει την απαξίωση του ΟΑΕΔ εις όφελος των ιδιωτικών ΚΕΚ, δημιουργώντας έναν «μνημονιακό βιότοπο» εργοδοτικής αυθαιρεσίας και εκμετάλλευσης.» Όλη η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εδώ

Παράλληλα, όμως, δημιουργούνταν πολλές επιφυλάξεις στους υποστηρικτές του για την ειλικρίνεια αυτών των διακηρύξεων λόγω της οικονομικής συνεργασίας του ρ/σ "Στο Κόκκινο" (ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ) με γνωστό ΚΕΚ με πολλά παραρτήματα μέσω διαφημίσεων.
Ακόμα και μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε να κυβερνά, οι Υπουργοί συνέχισαν μια ανάλογη ρητορεία. Η χορηγία όμως και οι διαφημίσεις του συγκεκριμένου ΚΕΚ στο ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ δεν σταμάτησαν. Η κριτική πλέον της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δια μέσου των υπουργών του επικεντρωνόταν στο πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις εφάρμοζαν τα προγράμματα voucher προς όφελος των ΚΕΚ που καρπώνονταν το μεγαλύτερο τμήμα της επιχορήγησης του ΕΣΠΑ.
«Αν διαιρούσαμε τα 112 εκατομμύρια του προϋπολογισμού με τους 16.220 ανέργους, αντιστοιχούν σε κάθε άνεργο περίπου 6.950 ευρώ. Όμως ο άνεργος έπαιρνε περίπου 25%. Το 75% πήγαινε σε ένα ΚΕΚ. Ο καταμερισμός ήταν βαρύς υπέρ του παρόχου κατάρτισης εις βάρος του ανέργου.» Αν. Υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, «Εφημερίδα των Συντακτών» 23/05/2015

Θυμίζουμε ότι τα προγράμματα voucher είναι μια μετεξέλιξη (προς το χειρότερο) των προγραμμάτων stage του παρελθόντος. Κι αυτό γιατί εκτός του ότι το ωρομίσθιο είναι ελάχιστο, οι εργαζόμενοι μέσω voucher, δεν ασφαλίζονται (μόνο υγειονομικά), δεν έχουν εργασιακά δικαιώματα και δεν καλύπτονται από τις εκάστοτε συλλογικές συμβάσεις. Ούτε καν από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Λειτουργούν, έτσι, άθελά τους ως Δούρειος Ίππος για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον ίδιο κλάδο.
Για να συμμετάσχει μια επιχείρηση σε αυτό μία από τις βασικές "υποχρεώσεις" της είναι να μην προχωρήσει σε απολύσεις για κάποιο χρονικό διάστημα. Οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, όμως, δεν αποτελούν απολύσεις. Έτσι, όποιος μεγαλοαστός γνωρίζει το χρονοδιάγραμμα προκήρυξης νέου τέτοιου προγράμματος φροντίζει να υπογράφει συμβάσεις ορισμένου χρόνου που θα λήγουν λίγο πριν την εκκίνηση του voucher έτσι ώστε να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησής του με μηδενικό εργατικό κόστος για τις συγκεκριμένες ανάγκες της.
Πριν λίγες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ προκήρυξε το νέο voucher. Σε αυτό προβλέπεται ωρομίσθιο 4ευρώ αντί 5ευρώ στα voucher επί ΝΔ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το ζήτημα συνεχίζει την ίδια πολιτική εκμετάλλευσης των πιο οικονομικά ευάλωτων κομματιών των εργαζομένων.

Μία πρώτη λύση-ανάσα για τους εργαζόμενους θα δοθεί μόνο αν διεκδικήσουν να κλείσουν όλα τα ΚΕΚ προς όφελος του ΟΑΕΔ, παλεύοντας ενάντια στην ελαστικοποίηση της εργασίας και ταυτόχρονα για μόνιμη και σταθερή πλήρη εργασία, με τις ανάλογες αμοιβές όπως αυτές προβλέπονται στις συλλογικές συμβάσεις. Μόνο έτσι η εργατική τάξη μπορεί να επανακατακτήσει κάποια από τα κεκτημένα, μόνο έτσι το ανενεργό κομμάτι που βυθίζεται από την ανεργία θα συμμετάσχει και πάλι στους ταξικούς αγώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: