Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Κόμμα Εργασίας Τουρκίας: Η 10 Οκτωβρίου δεν είναι μόνο μέρα μνήμης, είναι επίσης μέρα αγώνα!

Χάσαμε 101 φίλους, από τους οποίους 16 ήταν μέλη του κόμματός μας, στο μακελειό στις 10 Οκτώβρη στην Άγκυρα. Τα αιτήματα που επαναλαμβάνονταν ρυθμικά εκείνη την Μαύρη Μέρα – δουλειά, ειρήνη και δημοκρατία – ακόμα διατηρούν την επείγουσα ανάγκη τους και την σπουδαιότητά τους.
Το μακελειό στην Άγκυρα συνέβη σε μια περίοδο υψηλής έντασης στην χώρα μας και στη Μέση Ανατολή. Η επεκτατική Νέο – Οθωμανική εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης ΑΚΠ στην Συριά και στην Μέση Ανατολή επιδείνωσε τον πόλεμο και η φανατική της και εθνικιστική πολιτική της πόλωσαν και διέσπασαν τις μάζες, τόσο ώστε να εξαλείψουν τα σκληρά κερδισμένα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Ο βομβαρδισμός στο Reyhanlı στο Hatay ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής για την Συριά της κυβέρνησης του ΑΚΠ. Επιπλέον, απορρίπτοντας τα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών που έγιναν στις 7 Ιούνη 2015, οι κυρίαρχες τάξεις αποφάσισαν να προκηρύξουν νέες εκλογές. Η κυβέρνηση ανέτρεψε επίσης και το τραπέζι διαπραγμάτευσης με τους Κούρδους της Τουρκίας. Υπό αυτές τις συνθήκες, χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν στην Άγκυρα για να ζητήσουν ειρήνη και δημοκρατία· 101 διαδηλωτές σκοτώθηκαν μπροστά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας.
Βομβιστικές επιθέσεις στην Ινσταμπούλ, στο Gaziantep και στην Άγκυρα ακολούθησαν του μακελειού. Οι πολιτική του πολέμου της κυβέρνησης εφαρμόζονταν επίμονα μέσα και έξω από τα Τουρκικά σύνορα, έχοντας σαν αποτέλεσμα των απώλεια μεγάλου αριθμού ανθρώπινων ζωών. Εκτός από τις βομβιστικές επιθέσεις της τελευταίας χρονιάς, η Τουρκία ήταν μάρτυρας μιας αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος. Μετά από αυτό, η κυβέρνηση που αποκάλεσε το αποτυχημένο πραξικόπημα “δώρο του Θεού” ενορχήστρωσε ένα αυτοπράξικοπημα or self-coup. Ως μέρος της επιχείρησης εκκαθάρισης: απολύθηκαν περίπου 100 χιλιάδες εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα· ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων συνελήφτηκαν· διαφωνούντα τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες και ραδιοφωνικοί σταθμοί έκλεισαν.
Η 10η Οκτωβρίου δεν είναι μόνο μέρα πένθους για τις απώλειές μας. Όσο κυριαρχεί το πολιτικό κλίμα που προκάλεσε αυτό το μακελειό, η 10η Οκτώβρη θα είναι μέρα αγώνα για την δημοκρατία και το να πληρώσουν αυτά που οφείλουν οι ένοχοι αυτού του μακελειού. Είναι η κυβέρνηση που δημιουργεί αυτή την ατμοσφαίρα.
Η απαγόρευση των εκδηλώσεων στις 10 του Οκτώβρη είναι απαράδεκτη. Παρά αυτές τις προσπάθειες, η αλήθεια θα βγει στην επιφάνεια και οι ένοχοι θα πληρώσουν. Θα αγωνιστούμε με επίμονη για αυτό όσο χρόνο και αν πάρει.
Όπως εκθέτονται στα ντοκουμέντα που είδαν το φως της ημέρας μετά το μακελειό, η πιθανότητα ενός μακελειού ήταν γνωστή στις δυνάμεις ασφάλειας. Η πάλη για την αποκάλυψη αυτής της αληθείας θα συνεχιστεί. Η πάλη για την ποινική δίωξη και τις καταδίκες των αξιωματούχων όλων των επιπέδων – μυστικής υπηρεσίας, αστυνομίας κλπ – που είναι υπεύθυνοι για αυτό το μακελειό θα συνεχιστεί.
Έχουμε δώσει υπόσχεση στους γενναίους φίλους που χάθηκαν στις 10 Οκτώβρη: θα παλέψουμε με πάθος για δημοκρατία, ειρήνη και λευτεριά. Σε μια περίοδο που ιδρύθηκε γρήγορα το φασιστικό καθεστώς του ΑΚΠ. Η δίκη της 10ης Οκτωβρίου θα είναι πεδίο όπου θα αγωνιστούμε για δημοκρατία και για να πληρώσουν με νόμιμους τρόπους οι ένοχοι αυτού του μακελειού.
Σε μια περίοδο που η χώρα είναι μπλεγμένη στο Συριακό τέλμα· που συνεχίστηκαν συγκρούσεις και μακελειά μέσα από τα σύνορα της Τουρκίας· που η καταστολή και η αστυνομική βία εντείνονται στην χώρα μας· δεν είναι μόνο πολιτικό μας καθήκον να διευρύνουμε την πάλη για δημοκρατία και ειρήνη αλλά επίσης και υποχρέωση για τους φίλους μας που χάσαμε στις 10 του Οκτώβρη.
Καλούμε όλες τις δυνάμεις της εργασίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας να ενωθούν για αυτό το σκοπό. 

Selma Gürkan
Πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος

Δεν υπάρχουν σχόλια: