Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Πολιτική Διακήρυξη των Μαρξιστικών – Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων της Λατινικής Αμερικής (2016)


Η σύνοδος των Μαρξιστικών – Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων της Λατινικής Αμερικής διεξήγαγε μια ειλικρινή και αδελφική συζήτηση για το οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό σχέδιο που αναπτύσσεται σε αυτές τις συνθήκες, εξέτασε λεπτομερώς την οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην περιοχή και σε κάθε χώρα· υιοθέτησε την θέση του και από αυτή την ανάλυση τέθηκε ένα σύνολο καθηκόντων που θα υλοποιηθούν την προσεχή περίοδο.
Η Λατινική Αμερική είναι αντιμέτωπη με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης· τα σημαντικά έσοδα που η περιοχή πήρε από την πώληση πρώτων υλών δεν συνεχίζονται, η πτώση των διεθνών τιμών των πρώτων υλών προκαλεί συρρίκνωση της οικονομίας της και σε μερικές χώρες ήδη γίνονται αισθητά τα καταστροφικά αποτελέσματα της ύφεσης. Η οπισθοδρομική καπιταλιστική δομή και το βάρος της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας, άσχετα από την χώρα ή την δύναμη που κυριαρχούσε είναι η θεμελιώδης αίτια αυτής της κατάστασης. Οι διάφορες ανοιχτά δεξιές κυβερνήσεις και οι δήθεν προοδευτικές κυβερνήσεις δεν έχουν ουσιαστική διαφορά στην εκπροσώπηση και υπηρέτηση των συμφερόντων της αστίκης τάξης και των μονοπωλίων που ληστεύουν τις φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές, που εκμεταλλεύονται και φτωχαίνουν τους εργάτες και τους λαούς.
Οι κυρίαρχες τάξεις και οι κυβερνήσεις τους προτείνουν μια εναλλακτική διέξοδο στο παραπέρα άνοιγμα της περιοχής σε ξένες επενδύσεις, προσπαθούν να υπογράψουν συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας και αύξηση του εξωτερικού χρέους· αυτές οι συνταγές καθαρά νεοφιλελεύθερου τύπου βαθαίνουν την καθυστέρηση και την υποδούλωση στην ιμπεριαλιστική κυριαρχία.
Η καπιταλιστική συγκέντρωση και συσσώρευση πλούτου σε λίγα χέρια έκαναν την περιοχή μια από της ποιο μεγάλης ανισότητας περιοχή στον κόσμο. Οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι και δεν καλύπτουν τις βασικές ανάγκες, η φτώχεια αυξάνεται, εκατομμύρια Λατινοαμερικανών τους λείπει η εξασφαλισμένη απασχόληση, ιδιαίτερα στην νεολαία· και τα κονδύλια για την εκπαίδευση και την δημόσια υγεία περικόπτονται σημαντικά.
Οι κυβερνήσεις, είτε είναι ανοιχτά δεξιές είτε δήθεν προοδευτικές, φθείρονται από τις αντιλαϊκές και αντεθνικές πολιτικές, διαβρώνονται από την σκανδαλώδη διαφθορά, επιτίθενται στο λαϊκό κίνημα, περιορίζοντας το δικαίωμα οργάνωσης, την ελευθεριά της έκφρασης και της διαδήλωσης, ποινικοποιώντας την κοινωνική διαμαρτυρία και καταστέλλοντας και φυλακίζοντας κοινωνικούς ακτιβιστές.
Όμως, οι εργαζόμενοι και οι λαοί, η νεολαία, οι γυναίκες, το ντόπιο κίνημα στην Λατινική Αμερική αντιμετωπίζει αυτές τις πολιτικές με σημαντικές διαδηλώσεις, ξεσηκωμούς και απεργίες, με την κατάληψη πλατειών και εθνικών οδών, διαφόρου μεγέθους και περιεχομένου, στις οποίες ζητούν το δικαίωμα στην γη, στην δουλειά, στην υγειονομική περίθαλψη και στην εκπαίδευση· ζητούν σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ελευθερία και δημοκρατία.
Στο άμεσο μέλλον η κρίση θα φτάσει σε νέα επίπεδα στο πλάτος και το βάθος της, θίγοντας πλατιά τμήματα του πληθυσμού. Υπάρχει αύξηση της δυσαρέσκειας και απόρριψη των κυβερνήσεων της αστικής τάξης από εκείνους που απαιτούν την ικανοποίηση των πιο επειγόντων αναγκών τους και τα δικαιώματά τους τα οποία τους αφαιρέθηκαν.
Σε αυτές τις εξελίξεις εμείς οι επαναστάτες πρέπει να κάνουμε το παν για να ενώσουμε το λαϊκό κίνημα, έτσι ώστε αυτοί οι αγώνες να στεφθούν με νίκες και να προετοιμάζουν τις μάζες για νέα επίπεδα αγώνα. Πρέπει προσεκτικά να αναλυθούν αυτά τα γεγονότα και να παίρνουμε θέση σε κάθε ιδιαίτερη στιγμή, μέσα στη μέση πολύπλοκων υπαρχόντων αντιθέσεων, για να ανεβάσουμε την επαναστατική συνείδηση των λαών, διακηρύσσοντας την ανάγκη της επανάστασης και του σοσιαλισμού.

Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Κολομβίας (Μαρξιστικό - Λενινιστικό)
Κομμουνιστικό Κόμμα Εργασίας της Δομινικανής Δημοκρατίας
Μαρξιστικό – Λενινιστικό Κόμμα Ισημερινού
Κομμουνιστικό Κόμμα του Μεξικού (Μαρξιστικό – Λενινιστικό)
Περουβιανό Κομμουνιστικό Κόμμα (Μαρξιστικό – Λενινιστικό)
Κόμμα Κομμουνιστών ΗΠΑ
Επαναστατική Οργάνωση Ουρουγουάης “28 Φλεβάρη”

Κίτο, Ιούλιος 2016

Από την “ En Marcha “ Νο 1737, 10-16 Αυγούστου 2016
Κεντρικό Όργανο του Μαρξιστικού-- Λενινιστικού Κόμματος του Ισημερινού

Δεν υπάρχουν σχόλια: