Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Το χρουστσοφικό Εργατικό Κόμμα στηρίζει το «ΌΧΙ στους μετανάστες» στο δημοψήφισμα

Δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ορμπάν, την Κυριακή 2/10/2016 στην Ουγγαρία με θέμα «την πολιτική μετεγκατάστασης των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Το 98,3% των ψηφοφόρων απέρριψε αυτό το μέτρο ωστόσο, η διαδικασία κρίνεται άκυρη καθώς μόλις το 44% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων πήγε να ψηφίσει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Είχαν προηγηθεί σκληρά μέτρα από την κυβέρνηση Ορμπάν εναντίον των μεταναστών με αποκορύφωμα τον φράκτη 175 χλμ. στα σύνορα με τη Σερβία.
Το σοσιαλδημοκρατικό χρουστσοφικό Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, μέχρι πρότινος αδελφό κόμμα του «Κ»ΚΕ τάχθηκε υπέρ της πρότασης Ορμπάν και εξέδωσε μία κατάπτυστη ανακοίνωση που είναι γεμάτη ρατσιστικά, εθνικιστικά στοιχεία. Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμά της:

«Τους τελευταίους μήνες, πολλοί εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους σχετικά με το ότι το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα υποστηρίζει το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου, σε αντίθεση με τα αριστερο-φιλελεύθερα κόμματα. Πολλοί κατηγόρησαν το κόμμα για ξενοφοβία και Τσαβισμό και για υποστήριξη της κυβέρνησης Ορμπάν. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση Ορμπάν προσπαθεί να αυξήσει τη δημοτικότητά της εκμεταλλευόμενη την κατάσταση, ωστόσο, αυτό το δημοψήφισμα είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα κομματικό ζήτημα.
Το δημοψήφισμα έχει να κάνει με δυο πράγματα: Θέλουμε να αποφασίζονται Ουγγρικά θέματα στις Βρυξέλλες και η χώρα μας να χάσει και τα τελευταία απομεινάρια εθνικής κυριαρχίας που τις έχουν απομείνει; Θέλουμε να γίνουμε ένα μέρος όπου εκατομμύρια οικονομικοί μετανάστες θα έρχονται στην Ευρώπη και θα εγκαθίστανται στην Ουγγαρία; Σε αυτά τα δυο ζητήματα οι υπεύθυνοι συνειδητοποιημένοι Ούγγροι πατριώτες, ανεξάρτητα από κομματική ταυτότητα μπορούν να δώσουν μόνο μια απάντηση: ΟΧΙ! ΟΧΙ! ΠΟΤΕ!»


Το ζήτημα της στροφής των ρεβιζιονιστικών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων – σε πρώτη γραμμή του «Κ»ΚΕ που συμπαρατάσσεται μόνιμα με τις αντιδραστικές εθνικιστικές-ρατσιστικές δυνάμεις (π.χ. «ιθαγένεια», κλπ.) αλλά και τα ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ κρατούν ασυνεπή αντιεθνικιστική-αντιρατσιστική στάση – είναι ένα σημαντικό ζήτημα της πάλης απέναντι στον εθνικισμό – ρατσισμό, ένα θέμα που δεν μπορεί να εξαντληθεί σε λίγες γραμμές. Θα επανέλθουμε σε επόμενο φύλλο της «ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗΣ» πιο αναλυτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: