Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

«Σύμφωνα Ελεύθερου Εμπορίου» - Όπλα Οικονομικής Επιθετικότητας και Ιμπεριαλιστικής Κυριαρχίας

Αυτήν τη στιγμή, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και στις ΗΠΑ και στον Καναδά, εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και προοδευτικοί άνθρωποι διαμαρτύρονται και αγωνίζονται ενάντια στα «Σύμφωνα Ελεύθερου Εμπορίου» όπως τα TTIP, TISA και CETA. Ένα μεγάλο κίνημα αντίστασης έχει αναπτυχθεί. Ήδη, υπάρχουν κάποιες επιτυχίες στον αγώνα. Οι διαπραγματεύσεις έχουν ανασταλεί. Ωστόσο το κίνημα αντίστασης, ειδικά ενάντια στην CETA, συνεχίζεται.

Γιατί;

Οι εργάτες και οι λαοί έχουν συλλέξει κάποιες εμπειρίες από τα «Σύμφωνα Ελεύθερου Εμπορίου» και έχουν διαπιστώσει ότι δεν έχουν σαν αποτέλεσμα περισσότερες και καλύτερες δουλειές, αλλά αντιθέτως οδηγούν σε αύξηση της φτώχιας. Για παράδειγμα, η συμφωνία NAFTA μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού δεν οδήγησε σε οικονομική ανάπτυξη αλλά αντιθέτως σε χαμηλούς μισθούς, ανεργία και την εξάλειψη των μικρότερων επιχειρήσεων οι οποίες ηττήθηκαν μέσα στον αυξανόμενο ανταγωνισμό.

Είναι λοιπόν εμφανές ότι τέτοιες συμφωνίες ευνοούν τα μεγαλύτερα ιμπεριαλιστικά μονοπώλια. Παρομοίως, η Ουκρανία αναγκάστηκε να υπογράψει ένα «σύμφωνο συνεργασίας» με την Ε.Ε., μία «συμφωνία ελεύθερου εμπορίου» η οποία είχε όλες τις αρνητικές επιπτώσεις για τους εργάτες, τον λαό και την οικονομία. Περαιτέρω, αυτή η συμφωνία περιελάμβανε την υποταγή της Ουκρανίας κάτω από τις στρατιωτικές δομές της Ε.Ε. και του NATO, μεταμορφώνοντάς την σε κράτος-μέτωπο επιθετικότητας κατά της Ρωσίας.

Αυτές οι συμφωνίες είναι άκρως αντιδημοκρατικές. Γενικά, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται μυστικά. Εφαρμόζονται «προσωρινά» πριν καν εγκριθούν από τα αστικά κοινοβούλια ή και μετά την απόρριψή τους από το κοινοβούλιο ή σε δημοψήφισμα. Στην Ολλανδία, η «Συνθήκη Ελεύθερου Εμπορίου» με την Ουκρανία, απορρίφθηκε από το λαό σε δημοψήφισμα, αλλά η Ε.Ε. απλά αγνόησε την θέληση του λαού.

Όποτε τέτοιες συμφωνίες τίθενται σε εφαρμογή, οι αστικοί θεσμοί υποτάσσονται σε νέα ιδιωτικά διαμεσολαβητικά δικαστήρια.

Η κινητοποίηση ενάντια στην συνθήκη TPP (Σύμφωνο Συνεργασίας των δύο πλευρών του Ειρηνικού), μία παρόμοια «συνθήκη ελεύθερου εμπορίου», πραγματοποιείται και στις δύο πλευρές του Ειρηνικού Ωκεανού.

Αυτήν τη στιγμή, η Ε.Ε. εκβιάζει πολλά αφρικανικά κράτη να υπογράψουν το αποκαλούμενο «Σύμφωνο Οικονομικής Συνεργασίας», το οποίο θα αυξήσει την εξάρτησή τους από τους ιμπεριαλιστές της Ε.Ε. Θα εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τη νεοαποικιακή λεηλασία με το άνοιγμα των αγορών για τη βιομηχανία της ΕΕ, καταστρέφοντας τις δικές τους οικονομικές δομές και θα διευκολύνει επίσης την εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων. Οι λαοί της Αφρικής αγωνίζονται κατά της νέας αυτής ιμπεριαλιστικής επίθεσης.
 
Πρέπει να τους υποστηρίξουμε.

Οι εργάτες και οι λαοί έχουν συμφέρον για να καταπολεμήσουν αυτές τις συνθήκες. Φυσικά, οι TTIP, TISA και CETA είναι συνθήκες μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπου η κάθε πλευρά ελπίζει να υπερισχύσει της άλλης και να αποκτήσει την ηγεμονία. Θα οδηγήσουν σε χαμηλότερους μισθούς, αύξηση της ανεργίας, κατώτερα κοινωνικά και περιβαλλοντικά επίπεδα διαβίωσης, στη διάλυση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και σε αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των εργατών. Συνεπώς, η αποφασιστική αντίσταση των εργατών  και των λαών είναι δικαιολογημένη. Εμείς, ως Μαρξιστικά-Λενινιστικά κόμματα και οργανώσεις είμαστε ενεργό μέρος αυτών των κινημάτων και εργαζόμαστε για την ανάπτυξή τους.

Σταματήστε τις TTIP, CETA και TISA!

Σταματήστε τα λεγόμενα «Σύμφωνα Οικονομικής Συνεργασίας» μεταξύ Ε.Ε. και Αφρικής!

22η Ολομέλεια της Διεθνούς Συνδιάσκεψης Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: