Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Ο φασισμός θα νικηθεί μόνο από ένα Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Καθοδηγητή ενός ευρύτερου, μαζικού, αντιφασιστικού μετώπου


Ρατσιστικές εκδηλώσεις σε μια χώρα ερημωμένη από τη μετανάστευση

Μαύρες κηλίδες στην ιστορία του λαού μας οι φασιστικές αντιδράσεις σε Ωραιόκαστρο, Φιλιππιάδα, Αλεξάνδρια Ημαθίας, Μόρια Χίου κι αλλού

Γεμίζουν ελπίδα την εργατική τάξη και το λαό οι αντιδράσεις των συλλογικοτήτων, σωματείων και μεμονωμένων αντιφασιστών σε αυτή τη κατρακύλα

Στις 8 Σεπτέμβρη ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου πήρε μία κατάπτυστη ομόφωνη απόφαση. Να εμποδίσει τα παιδιά των προσφύγων-μεταναστών να έχουν πρόσβαση στη μόρφωση, διαφορετικά θα προχωρούσε σε κατάληψη των κτιριακών εγκαταστάσεων του σχολείου.
Η απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου

Μία απόφαση που υποκινήθηκε και υποστηρίχθηκε από τον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου φασίστα Α. Γαβότση. Είχε προηγηθεί λίγες μέρες πριν Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωραιοκάστρου όπου τέθηκε το θέμα φοίτησης των προσφυγόπουλων στα σχολεία που φοιτούν και τα υπόλοιπα παιδιά. Εκεί ο Δήμαρχος, γνωστός για τους τακτικισμούς του, ενώ αρχικά τοποθετήθηκε κατά της δημιουργίας γκέτο, αργότερα επικέντρωσε την προσοχή του στους «κινδύνους» που εγκυμονούν αν φοιτήσουν τα παιδιά στις ίδιες κτιριακές εγκαταστάσεις, θέτοντας ακόμα και θέμα εξάπλωσης «μολυσματικών ασθενειών»! Θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει για άγνοια, αν ο Α. Γαβότσης δεν ήταν γιατρός. Τυχαίνει, όμως, να είναι και να γνωρίζει πολύ καλά πώς αντιμετωπίζονται παρόμοια (πιθανά περιστατικά) σε δημόσιους χώρους. Το κήρυγμα αυτό ακολούθησαν και πολλοί παρευρισκόμενοι - στο δημοτικό συμβούλιο - κάτοικοι οι οποίοι υιοθέτησαν τα επιχειρήματα του Δημάρχου. Όμως ανάμεσα στις τοποθετήσεις ξεχώρισε αυτή της συνταξιούχου μαίας, Χ. Περιφερίδου, η οποία - υπό τους χλευασμούς των παρευρισκόμενων φασιστών - δήλωσε:
«Όλα όσα αναφέρθηκαν για τον κίνδυνο μόλυνσης και διάδοσης ασθενειών θα σας πω ότι λύνονται με ένα καπάκι χλωρίνης κι έναν κουβά (...) Τα λέω αυτά για να καταλάβετε πως είναι μία ζωντανή επαγγελματική εμπειρία και πως είναι να καλλιεργείς τον τρόμο και τον φόβο, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα. Και καλλιεργώντας όχι μόνο τον φόβο αλλά και την ανοησία. Γιατί όταν δεν έχεις κριτήρια να δεις ένα σοβαρό πρόβλημα καταλήγεις σε λάθος συμπεράσματα και σε παρασύρει η άγνοια ή η ημιμάθεια.».


Ο Α. Γαβότσης δεν είναι νέο στέλεχος της ΝΔ. Στο παρελθόν έχει διατελέσει μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ενώ το 2009 βρισκόταν ανάμεσα στα 50 στελέχη της που υπέγραψαν την υποψηφιότητα του φασίστα - λαϊκιστή πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη που αποκαλούσε το στρατιωτικό πραξικόπημα των συνταγματαρχών επανάσταση. Λίγες μέρες πριν από την απόφαση του Συλλόγου Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου κυκλοφόρησε οπτικοακουστικό υλικό που δείχνει τον Α. Γαβότση να συμμετέχει σε συγκέντρωση στη πλατεία του χωριού προτρέποντας τους πολίτες εμμέσως να αυτοδικήσουν - να ξεκινήσουν φασιστικό πογκρόμ εναντίον μεταναστών. Η στιχομυθία είχε ως εξής:
Δήμαρχος: Νόμιμα δεν υπάρχει
Πολίτης: Άρα μου λες να πάω να ανοίξω κεφάλια
Δήμαρχος: Μπράβο. Αυτό το είπες εσύ, όχι εγώ

Αν και η ηγεσία της ΝΔ αναγκάστηκε να πάρει κάποιες αποστάσεις από αυτές τις δηλώσεις, διατήρησε τον κ. Γαβότση στο εσωτερικό της χωρίς ούτε να τον επιπλήξει, μιας και κάτι τέτοιο θα δυσαρεστούσε το φασιστικό - ρατσιστικό κομμάτι των στελεχών και υποστηρικτών της. Αντίθετα όμως, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, λόγω και των διαστάσεων που πήρε το θέμα, ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστωθεί, εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί ρατσιστικής βίας, με κύριους άξονες πρώτον, το Σύλλογο Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου και δεύτερον, τον δήμαρχο Α. Γαβότση για τις παραπάνω ρατσιστικές του δηλώσεις.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο φασίστας Α. Γαβότσης έχει μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη. Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Αυγή» πριν από έξι χρόνια καταδικάστηκε ως ηθικός αυτουργός για τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε οίκημα που επρόκειτο να φιλοξενήσει ξενώνα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με ποινή φυλάκισης 10 μηνών και χρηματική αποζημίωση 228.000€, γεγονότα που συνέβησαν τον Οκτώβριο του 2003 στο Ωραιόκαστρο. Με απόφασή του ελεγχόμενου από τον ίδιο Δημοτικού Συμβουλίου ενέταξε στον προϋπολογισμό του Δήμου αυτό το πόσο, μεταφέροντας την αποπληρωμή στους δημότες και στο κράτος.
Στα φασιστικά παραληρήματα και τις κραυγές αντιπαρατάχθηκαν συλλογικότητες και σωματεία αντιφασιστών με απόλυτα δικαιολογημένες σκληρές ανακοινώσεις. Το τμήμα τζούντο του Ηρακλή σε ανακοίνωσή του στις 14/9/2016 μεταξύ άλλων τους αποκαλεί «βρωμερά σκουλήκια», ενώ οι δάσκαλοι του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου με δική τους ανακοίνωση (18/9/2016) καταδικάζουν «τη στάση αλλά και τις δηλώσεις ορισμένων θεσμικών παραγόντων του τόπου, που μόνο σύγχυση και πανικό προκαλούν».
Λίγες μέρες αργότερα, το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας Πρέβεζας σε ανακοίνωσή του που κινείται σε αντίστοιχα οπισθοδρομικά - ρατσιστικά πλαίσια με αυτή του Ωραιοκάστρου δηλώνει «ρητά και κατηγορηματικά, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί σε καμιά περίπτωση και χωρίς κανένα συμβιβασμό τη συστέγαση των παιδιών των λεγόμενων παράτυπων μεταναστών, που επιβλήθηκε στην τοπική κοινωνία του Δήμου μας και που επιχειρείται να επιβληθεί και στο σχολείο μας», ενώ προφασίζεται δυσκολίες στην φιλοξενία των μαθημάτων των μεταναστών στις κτιριακές εγκαταστάσεις λόγω εξωσχολικών δραστηριοτήτων (βλ. σκάκι, κλπ.). Την ανακοίνωση αυτή υιοθέτησε η εγκληματική ναζι-φασιστική οργάνωση της «Χρυσής Αυγής» μέσα στη βουλή. Και σε αυτή την κίνηση που μόνο να αμαυρώσει την ιστορία του λαού μας μπορεί, υψώθηκαν και πάλι φωνές διαμαρτυρίας. Ο «Σύλλογος Περί Βιβλίου Φιλιππιάδας» - υπεύθυνος για τη διοργάνωση μαθημάτων σκακιού - σε δική του ανακοίνωση διαχωρίζει τη θέση του από αυτή του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων, ενώ και το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων (26/9/2016), μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» («Κ»ΚΕ), καταδίκασε την συγκεκριμένη ανακοίνωση, αποφεύγοντας όμως να τοποθετηθεί ξεκάθαρα επί του συγκεκριμένου ζητήματος για τις κοινές κτιριακές εγκαταστάσεις των μαθημάτων.
Τις ίδιες μέρες, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας οι Σύλλογοι Γονέων όλων σχεδόν των δημοτικών σχολείων με κατάπτυστες αποφάσεις, δήλωναν αντίθετοι στο ενδεχόμενο παιδιά προσφύγων να κάνουν μάθημα στις αίθουσες των σχολείων, όπου φοιτούν τα παιδιά τους. Προς τιμήν της, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 1ου και 5ου Δημοτικού, Βάνα Δημητριάδου, παραιτήθηκε αρνούμενη να εφαρμόσει μία απόφαση με την οποία διαφωνούσε ριζικά και κάτω από απειλές που δέχθηκε κατά τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου επειδή υποστήριξε το δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών στη μόρφωση. Απάντηση στις παραπάνω αποφάσεις εξέδωσε το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας (3/10/2016).
Απέναντι στις εκστρατείες παραπληροφόρησης και τρομοκράτησης που στόχο έχουν την διαίρεση των εργαζομένων, των ανέργων, των μεταναστών προς όφελος των κυρίαρχων τάξεων, η Ανασύνταξη του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι μονόδρομος. Ενός κόμματος που με ιδεολογικο-πολιτική βάση τον Μαρξισμό - Λενινισμό - Σταλινισμό και εκμεταλλευόμενο την επαναστατική εμπειρία του παρελθόντος, θα οργανώσει το αντιφασιστικό μέτωπο, θα δυναμώσει τον αγώνα μεμονωμένων συλλογικοτήτων, θα ορθώσει ένα αδιαπέραστο τείχος στις αντιδραστικές, ναζι-φασιστικές, ρατσιστικές δυνάμεις του τόπου και θα οδηγήσει την εργατική τάξη στη νίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: