Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Evrensel: ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ

Αγαπητοί Φίλοι και Συνάδελφοι,
Όπως είναι καλά γνωστό, συνέβη ένα αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκιά στις 15 Ιουλίου 2016. Αμέσως μετά αυτή την προσπάθεια πραξικοπήματος , στις 22 Ιουλίου, ο πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογιάν κήρυξε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, που δίνει στο υπουργικό συμβούλιο την εξουσία να θεσπίζει διατάγματα με την ισχύ νόμου. Ο Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ επιβεβαίωσε ότι αυτά τα διατάγματα θα στόχευαν μόνο τους συνωμότες και δεν θα έθιγαν κανένα άλλο κόμμα με αντιδημοκρατικό τρόπο. Όμως, η χώρα μας όπου το Σύνταγμα στην πραγματικότητα αναστάλθηκε, κυβερνιέται με έκτακτα διατάγματα που προέρχονται από το στόμα του πρόεδρου Ερντογιάν.
Τους τελευταίους 4 μήνες, δεκάδες τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες, πρακτορεία ειδήσεων και εκδοτικοί οίκοι έκλεισαν. Εκατοντάδες δημοσιογράφοι τέθηκαν υπό κράτηση και συνελήφθησαν· τους αφαιρέθηκαν οι δημοσιογραφικές κάρτες, τους απαγορεύτηκε να φύγουν από την χώρα. Συγγραφείς που αγωνίζονται για ειρήνη και δημοκρατία όπως ο Ασλί Ερντογιάν και Νεσμίγιε Αλπάϊ φυλακίστηκαν. Ακούμε από τις φυλακές για κακοποίηση και βασανιστήρια. Όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς διαφανείς νομικές διαδικασίες, χωρίς να δείχνουν κανένα αξιόπιστο στοιχείο αλλά μόνο με δήθεν και αυθαίρετες κατηγορίες ότι “έχουν σχέση με τους συνωμότες και τρομοκρατικές οργανώσεις.”
Το τελευταίο έκτακτο διάταγμα δημοσιεύτηκε στις 29 Οκτώβρη 2016, κλείνοντας δυο πρακτορεία ειδήσεων και δέκα εφημερίδες και τρία περιοδικά συμπεριλαμβανόμενου ενός περιοδικού πολιτισμού και τέχνης το Εvrensel Kültür, μια εφημερίδα πολιτικής θεωρίας την Özgürlük Dünyası και τα δυο περιοδικά 25 χρόνων και του 10 χρόνων δίγλωσσο Κουρδο-Τουρκικό περιοδικό Tîroj. Αυτά τα περιοδικά ανήκουν στην εταιρία Doğa Basın Yayın μέσω της οποίας πραγματοποιούμε την εκδοτική μας δράση. Στις 30 Οκτωβρίου 2016, η κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνοδευόμενοι από αστυνομικές δυνάμεις και με εξοπλισμένα αυτοκίνητα ήρθαν και σφράγισαν το γραφείο των περιοδικών μας. Όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί και το ενεργητικό της εταιρείας μπλοκαρίστηκαν. Κατά συνέπεια, η δραστηριότητα του εκδοτικού οίκου στην πραγματικότητα σταμάτησε αυθαίρετα και παράνομα.
Ιδρυμένος το 1988, ο Εκδοτικός Οίκος Εβρενσέλ παρήγαγε 700 βιβλία συμπεριλαμβάνοντας μυθιστόρημα, μη μυθιστόρημα, παιδική και νεανική ενήλικη λογοτεχνία. Είχε εμπορικές σχέσεις με αξιοσέβαστους εκδότες από διάφορες χώρες. Εντάχθηκε στις πιο σημαντικές διεθνείς οργανώσεις της εκδοτικής βιομηχανίας όπως η Frankfurt Book Fair και η Bologna Children’s Book Fair. Τώρα όλες οι εκδοτικές δραστηριότητές μας είναι υπό απειλή.
Είμαστε ενάντια στην Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης και όλες τις αντιδημοκρατικές της πρακτικές. Θέλουμε την αναγνώριση της ελευθερίας μας της σκέψης και της έκφρασης. Η δουλειά του εκδότη είναι να διαδίδει σκέψεις και όνειρα· θέλουμε να κάνουμε την δουλειά μας χωρίς καμιά καταπίεση, χωρίς καμιά απειλή και κίνδυνο.

Και παρά όλη την καταπίεση δηλώνουμε:
Βρισκόμαστε ακόμα στον εκδοτικό μας οίκο· δεν σταματάμε την δουλειά!
Κάνουμε έκκληση για αλληλεγγύη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: