Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Ψήφισμα για την Κολομβία

Τα Kόμματα και οι Oργανώσεις που συμμετέχουν στην XXII Διεθνή Ολομέλεια προέβησαν σε λεπτομερή καταγραφή της Κολομβιανής πραγματικότητας, ιδιαίτερα των δραστηριοτήτων για την ειρήνη που πραγματοποιούνται σήμερα σε αυτή τη χώρα.

Η Διάσκεψή μας θέλει να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για να επαναλάβει την αμέριστη υποστήριξή της προς την εργατική τάξη, τους εργάτες και το λαό της Κολομβίας, στον αγώνα τους για την επίτευξη μιας πραγματικής ειρήνης με κοινωνική δικαιοσύνη.

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος

Γνωρίζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε στις 2 Οκτωβρίου, επισημαίνουμε το υψηλό ποσοστό αποχής που καταγράφηκε στη χώρα. Επί συνόλου 34.899.945 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους της Κολομβίας, μόνο 13.066.047 ψηφοφόροι, που αντιπροσωπεύουν το 37,43%, πήγε στις κάλπες. Μαζί με την αποχή, που έφτασε το 62,57%, τα αποτελέσματα δείχνουν την πολύ χαμηλή υποστήριξη που είχε το ΝΑΙ, που έλαβε μόνο 6.377.482 ψήφους (περίπου 18,27%), καθώς και το ΟΧΙ με 6.431.376 ψήφους (περίπου 18,42%). Τα στοιχεία αυτά αντανακλούν την πολύ χαμηλή υποστήριξη της κυβέρνησης, καθώς και την απόρριψη των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί από την κυβέρνηση του Juan Manuel Santos με τις FARC-EP (Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας). Τα άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια, τα οποία είναι πάνω από 257.000, είναι επίσης μια έκφραση της διαφωνίας και της διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική της ειρήνης που ήθελε η κυβέρνηση.

Για τη Διάσκεψή μας, ούτε ο Santos, επικεφαλής του ΝΑΙ, ούτε ο Álvaro Uribe Vélez, ο αρχηγός του ΟΧΙ, απέκτησαν την υποστήριξη και την απαραίτητη νομιμοποίηση για να συνεχίσουν να υποβάλλουν στο κράτος τις προτάσεις και τις πολιτικές που υπερασπίζονται. Τονίζουμε τα αποτελέσματα της σύγκρουσης, την εκφρασθείσα βούληση του λαού να απορρίψει την " Pax Romana “, καθώς επίσης και την απαίτηση και τη δέσμευσή του με τις δημοκρατικές αλλαγές που θα επιτρέψουν την υπέρβαση της αδικίας και του κοινωνικού αποκλεισμού που χαρακτηρίζουν το καθεστώς της Κολομβίας.

Αφού δεν έχουν υιοθετηθεί οι συμφωνίες της Αβάνα, και αναγνωρίζοντας τη βαθιά επιθυμία λαού της Κολομβίας για ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη, η Διάσκεψή μας υπογραμμίζει την υποχρέωση που έχει η κυβέρνηση του Juan Manuel Santos να παρέχει σε όλες τις οργανώσεις και τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ανάπτυξη ενός ευρέως εθνικού διαλόγου προκειμένου να συζητηθεί χωρίς εμπόδια η διέξοδος από τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και τις ένοπλες συγκρούσεις που αυτό το έθνος ζει για πολλά χρόνια.

Αισιόδοξοι για τα βήματα που πρέπει να ληφθούν, χαιρετίζουμε τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που απλώνονται σε όλη τη χώρα, απαιτώντας από την κυβέρνηση να μην μειώσει το διάλογο, ούτε και τους ορισμούς για την ειρήνη στην Κολομβία με ό, τι συμφωνήθηκε από την κυβέρνηση, τα κόμματα της Εθνικής Ενότητας, το Δημοκρατικό Κέντρο και τις FARC-EP. Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις που αγωνίζονται γι' αυτή την προοπτική, προκειμένου να επεκτείνουν τις συζητήσεις σε όλη την εξέγερση, συμπεριλαμβανομένων και των ELN και EPL, καθώς και όλες τις κοινωνικές, λαϊκές και πολιτικές οργανώσεις της χώρας, σε μια ξεκάθαρη κατανόηση ότι η ειρήνη είναι ένα θέμα που αφορά και δεσμεύει το σύνολο του Κολομβιανού έθνους.

Υποστηρίζουμε την πρόταση για την υλοποίηση μιας Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης με ένα ευρύ δημοκρατικό χαρακτήρα που θα αναλάβει το έργο για την έγκριση ενός Νέου Πολιτικού Συντάγματος και μαζί με αυτό τις βάσεις της ειρήνης με κοινωνική δικαιοσύνη που διεκδικούν οι πλειοψηφίες της Κολομβίας.

Το Nobel στον Santos

Μπροστά στη διεθνή κοινότητα, εκφράζουμε την ανησυχία μας για τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ για την ειρήνη στον κόσμο. Με τον ίδιο τρόπο που εκφράσαμε την σαφέστατη απόρριψή μας για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Ομπάμα, σε αυτή την περίπτωση απορρίπτουμε το βραβείο που ο Juan Manuel Santos θα λάβει τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους με την ίδια αιτιολόγηση.

Ο κύριος Santos δεν μπορεί να επιδείξει ούτε τη διαχείριση της ειρήνης, ούτε συγκεκριμένα αποτελέσματα σε αυτό το θέμα: η δέσμευσή του με το Πεντάγωνο, η ιμπεριαλιστική στρατηγική του αγώνα ενάντια στην παγκόσμια τρομοκρατία και η πολιτική της εθνικής ασφάλειας που εφαρμόζονται στην Κολομβία και τη Λατινική Αμερική. Για αυτό δεν θα είναι ποτέ σε θέση να εκπροσωπήσει ως ηγέτης την ειρήνη των λαών μας.

Οι υπερασπιστές του εν λόγω βραβείου ξεχνούν ότι ο κ. Santos, στη θητεία του ως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του Alvaro Uribe Vélez, ήταν υπεύθυνος του λεγόμενου «ψευδώς θετικό»: προώθησε τις παραστρατιωτικές ομάδες, τα περίφημα «chuzadas» (παράνομη υποκλοπή των επικοινωνιών) στο Ανώτατο Δικαστήριο και την επίθεση στην κυριαρχία των χωρών. Ξεχνούν επίσης την κατασταλτική δράση κατά του λαού στα χρόνια στα οποία ενήργησε ως αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης της Κολομβίας. Τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Τις τυφλές βομβιστικές επιθέσεις, τις εκτός μάχης δολοφονίες των ηγετών των ανταρτών, καθώς και την εξαφάνιση περισσότερων από εκατό λαϊκών ηγετών κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του. Επιπλέον, ξεχνούν επίσης τη σύνδεση των Κολομβιανών ενόπλων δυνάμεων με επικεφαλής τον Santos, με το ΝΑΤΟ, καθώς και τις δράσεις του με την ομάδα των συμμάχων του κατά του Ιράκ και της Συρίας τα τελευταία χρόνια. Για τη Διάσκεψή μας ένας εγκληματίας πολέμου, όπως ο Santos δεν θα ειδωθεί από τους εργαζόμενους και τους λαούς σαν υπερασπιστής και αγωνιστής της ειρήνης.

Η υποστήριξη και η αλληλεγγύη μας

Τέλος, σύμφωνα με τα ζητήματα που συζητήθηκαν, η ICMLPO εκφράζει την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της με την πολιτική δράση που το Κομμουνιστικό Κόμμα Κολομβίας (μαρξιστικό-λενινιστικό) και ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (EPL) αναπτύσσουν μαζί με την εργατική τάξη και το λαό, ενάντια στη φασιστικοποίηση και για την κατάκτηση της δημοκρατικής διαφάνειας και της ειρήνης με κοινωνική δικαιοσύνη.

22η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΩΝ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΩΝ-ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ (ICMLPO)

Δανία, Οκτώβριος του 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: