Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Ξεπαγιάζουν μέσα στο κρύο και τα χιόνια οι πρόσφυγες - μετανάστες

3 οι νεκροί στη Μόρια της Λέσβου

Στις 5 Ιανουαρίου σε συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας είχε δηλώσει:
«αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κανείς σε εξωτερική σκηνή, στο κρύο, σε μέρος που δεν θερμαίνεται, με εξαίρεση 40 σκηνές στο Βαγιοχώρι, που και αυτές θα αντικατασταθούν και 100 σκηνές στην Αθήνα, οι οποίες όμως είναι θερμαινόμενες»


Να ποια είναι, όμως, η κατάσταση στο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου και την οποία προσπαθούν να αποκρύψουν:


Οι άθλιες συνθήκες και η αδιαφορία των αρμοδίων κόστισαν τη ζωή σε 3 μετανάστες στη Μόρια, οι οποίοι πέθαναν από αναθυμιάσεις στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν. Καθώς αυτοί οι θάνατοι αποτελούν συνδυασμό 3 διαφορετικών περιστατικών που έλαβαν χώρα με μερικές ημέρες διαφορά, τίποτα δεν προμηνύει ότι θα είναι οι τελευταίοι αν δεν υποχωρήσει το κρύο.
Η Ν. Μπερτό, αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν, από την πλευρά της δήλωσε για τις άθλιες συνθήκες στα κέντρα κράτησης:
«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, η Κομισιόν γνωρίζει πως η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής είναι ανυποστήρικτη και πρέπει να είμαστε επίσης ξεκάθαροι, πως η ευθύνη διασφάλισης επαρκών συνθηκών διαβίωσης είναι των... ελληνικών Αρχών! Η Kομισιόν δεν μπορεί να επιβάλει ποιες πολιτικές θα ακολουθήσει η Ελλάδα» (9/1/2017, Star).
Η Ν. Μπερτό και συνολικά η Κομισιόν, όμως, εκούσια παραβλέπουν ότι πρώτον, οι μετανάστες της Μόρια (και όχι μόνο) κρατούνται στις άθλιες αυτές συνθήκες, με κύρια ευθύνη των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, για να μην περάσουν (ή για να περάσουν ελεγχόμενα και με το «σταγονόμετρο») στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, δεύτερον, οι ΜΚΟ που καρπώνονται τα χρήματα που αποστέλλει η Κομισιόν προέρχονται κυρίως από χώρες της Δυτικής Ευρώπης, με λίγα λόγια η Κομισιόν εξάγει διαφθορά και τρίτον, η Κομισιόν ως όργανο της ιμπεριαλιστικής ΕΕ ευθύνεται για τις στρατιωτικές - ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις εμπόλεμες περιοχές που αποτελούν την κύρια αιτία της μαζικής προσφυγιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: