Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Ενβέρ Χότζα: Ομιλία με αφορμή την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και της εισόδου της Δημοκρατικής Κυβέρνησης στα Τίρανα

Ομιλία με αφορμή την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και της εισόδου της Δημοκρατικής Κυβέρνησης στα Τίρανα 28 Νοέμβρη 1944

Αλβανικέ λαέ,
Μια αξέχαστη μέρα σαν κι αυτή, το 1912, ύστερα από μια μακρά περίοδο σκλαβιάς, γεννήθηκε η ανεξάρτητη Αλβανία. Όταν η χώρα μας είχε απειληθεί από κάθε πλευρά από εξωτερικούς εχθρούς, όταν για τον λαό μας ετοιμάζονταν νέες αλυσίδες δουλείας, ο Ισμαήλ Κεμάλ, με μια χούφτα από γενναίους πατριώτες, σήκωσε ψηλά τη σημαία της ανεξαρτησίας στην Αυλώνα, και ο αλβανικός λαός μπόρεσε να αναπνεύσει. Βγήκαμε νικητές, αλλά άγριες καταιγίδες έπληξαν τον κακότυχο λαό μας, και το σύμβολο της ελευθερίας μας ποδοπατήθηκε. Άτιμα το καταχράστηκαν, έγινε εμπόρευμα συναλλαγής από τους σατράπηδες του παλαιού καθεστώτος, χρησιμοποιήθηκε για να καλυφτούν όλες οι αμαρτίες και τα βάσανα εις βάρος του λαού μας.
Αλλά η σημαία του λαού, η σημαία του Ισμαήλ Κεμάλ, παρέμεινε καθαρή στην ψυχή των αλβανών πατριωτών, μα αυτή η σημαία σηκώθηκε ψηλά και κρατήθηκε στα ατσάλινα χέρια των συμπολεμιστών του λαού, ξεπερνώντας άθικτη και αδάμαστη καταιγίδες και τυφώνες, σύμβολο ελευθερίας και ανεξαρτησίας.
Μετά από τόσες ηρωικές μάχες με τον φασισμό, η κόκκινη σημαία της Αυλώνας, βρεγμένη από το αίμα των ηρώων του λαού που έπεσαν σε αυτόν τον αντιφασιστικό πόλεμο, κυματίζει σήμερα υπερήφανα στον ουρανό της ελεύθερης Αλβανίας
Πέντε χρόνια πέρασαν από τότε που μας επιβλήθηκε η βαριά φασιστική σκλαβιά, πέντε φορές στους δρόμους των πόλεων της Αλβανίας, κάθε 28 Νοέμβρη, χυνόταν το αίμα των ηρωικών παιδιών του λαού που μάχονταν τις ξιφολόγχες του κατακτητή και των προδοτών. Η ημέρα της Σημαίας έγινε δυο φορές ιερή, ημέρα της ανεξαρτησίας και της ενότητας του αλβανικού λαού.
Στις 7 Απρίλη 1939 μας επιβλήθηκε η σκλαβιά, μια βαριά σκλαβιά, εισέβαλε ο φασισμός, ο μεγαλύτερος εχθρός μας, αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας. Οι Χίτλερ και Μουσολίνι ετοίμαζαν έναν μεγάλο πόλεμο, ετοίμαζαν ένα απάνθρωπο σφαγείο. Ήμαστε εμείς που πρώτοι πληρώσαμε το τίμημα. Ο ορίζοντας στη διεθνή σκηνή ήταν ομιχλώδης, Η Ευρώπη εξοπλιζόταν πυρετωδώς, μα για την υπεράσπισή μας δεν υψώθηκε καμία φωνή εκτός από αυτή του προδομένου από τους τότε κυβερνώντες λαού μας, φωνή που ζητούσε όπλα να πολεμήσει τους ιταλούς.
Η προδοσία δεν είχε όρια. Οι ραδιούργοι της πολιτικής, οι εκμεταλλευτές ήταν έτοιμοι να δώσουν χείρα βοηθείας στον εισβολέα, να τον αγκαλιάσουν για να καταπνίξουν το λαό, για να τον κάνουν σκλάβο και κιμά για τα κανόνια του. Φασίστες και προδότες κινούνταν συστηματικά για να πνίξουν κάθε αντίσταση, για να σβήσουν κάθε αίσθημα πατριωτισμού, για να καταρρακώσουν την τιμή της πατρίδας μας, για να εξαφανιστούν τα έθιμά μας και η γλώσσα μας, για να κάνουν την Αλβανία βάση του εισβολέα και ορμητήριο ενάντια στους γειτονικούς λαούς και τη Σοβιετική Ένωση. Μα υπό αυτές τις συνθήκες άγριας τρομοκρατίας γεννήθηκε η μεγάλη αντίσταση του λαού μας, για να ξαναποκτήσουμε τη χαμένη μας λευτεριά.
Οι βάρβαροι φασίστες, οπλισμένοι ως τα δόντια με τα πιο εξελιγμένα όπλα και υποστηριζόμενοι από τους προδότες, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα στήθη των πατριωτών, μέσα στα οποία υπήρχε το αίσθημα της λευτεριάς και η καρδιά ήταν γεμάτη από σιδηρά θέληση και απεριόριστη αυταπάρνηση. Σηκώθηκαν οι γιοι του λαού, πιστοί στο πεπρωμένο της πατρίδας, πληγωμένοι από τα βάσανα, τις στενοχώριες και τους καημούς του λαού.
Πολλοί από αυτούς, από τις πρώτες ώρες της μάχης, θυσιάστηκαν για το λαό που τόσο αγαπούσαν, έπεσαν με το τραγούδι στα χείλη, ευτυχισμένοι, καθώς γνώριζαν γιατί πολεμούσαν, ήξεραν ότι στο αίμα τους και τα κόκαλα τους θα οικοδομηθεί η νέα Αλβανία.
Αυτό ήταν το κάλεσμα που έφτανε στο λαό από την πρωτοπορία του, ένα κάλεσμα που προειδοποιούσε πως στη χώρα ζύγωνε μια θανάσιμη απειλή, που καλούσε να αρπάξουμε τα όπλα για έναν σκληρό και ασταμάτητο αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας.
Ο Αλβανικός λαός άκουσε το κάλεσμα των παιδιών του και καταλαβαίνοντας πως το αίμα που χυνόταν στους δρόμους των πόλεων και των χωριών ήταν το δικό του, πήρε τα όπλα.
Έτσι ξεκίνησε ο ηρωικός αγώνας για την εθνική απελευθέρωση. Ένας αγώνας άνισος, γιατί δεν είχαμε όπλα, ήμασταν ξυπόλητοι και πεινασμένοι, αλλά ήμασταν δυνατοί, αφού μαχόμασταν για μια μεγάλη υπόθεση, μαχόμασταν για να απελευθερώσουμε το λαό, για να του φέρουμε ευτυχισμένες ημέρες, για να εκδικηθούμε τους εχθρούς μας που ήθελαν να μας πνίξουν στο αίμα. Ήμασταν ένας μικρός λαός απέναντι σε ένα πελώριο θηρίο, μα ήμασταν δυνατοί γιατί τρέφαμε στις καρδιές μας ένα τεράστιο μίσος για όσους ποδοπάτησαν τις εστίες μας και μας στέρησαν αυτό που είχαμε.
Πήραμε τα όπλα και ριχτήκαμε στη μάχη γιατί ήμασταν σίγουροι για τη νίκη ,γιατί γνωρίζαμε ότι το δίκιο ήταν με το μέρος μας και πως σε αυτό τον αγώνα δεν ήμασταν μόνοι. Όλος ο αντιφασιστικός και προοδευτικός κόσμος, ενωμένος σε ένα συμπαγές μέτωπο, είχε στον πόλεμο αυτό, έναν κοινό εχθρό: το ναζισμό-φασισμό, τον εχθρό της ανθρωπότητας.
Αλβανικέ λαέ,
Τρία χρόνια ένοπλου αγώνα, με σελίδες ιστορίας γραμμένες με το πιο αγνό αίμα των παιδιών της Αλβανίας. Το κίνημά μας εθνικής απελευθέρωσης μεγάλωσε και δυνάμωσε, αναπτύσσοντας μια σκληρή μάχη, στρατιωτική και πολιτική. Οι εχθροί μας ήταν δυνατοί και πανούργοι, κατέφευγαν στην κατατρομοκράτηση και τη δημαγωγία, αφιέρωναν όλες τους τις δυνάμεις για να πνίξουν τη δική μας αντίσταση.
Οι προδότες της πατρίδας μας, Mustafa Kruja, Mehdi Frashëri,Ali Këlcyra, Mithat Frashëri, Abaz Kupi, Shefqet Vërlaci και όλοι οι άλλοι οι δωσίλογοι, απασχολούνταν ώστε με κάθε τρόπο να διχάσουν το λαό μας: η δημαγωγία τους ήταν ραφινάτη και στην αρχή ένα τμήμα του λαού μας αφέθηκε να παρασυρθεί και να εξαπατηθεί από αυτούς τους κακοποιούς, τα πειθήνια όργανα που ήταν πάντα έτοιμα να υπηρετήσουν τους εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς μας.
Οι οργανώσεις του Μπάλι Κομπετάρ, του Λεγκαλιτέτι και όλες οι άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις έγιναν ενεργά όπλα των εισβολέων και με πρωτοφανή αγριάδα επιτέθηκαν μαζί με τους γερμανούς στο λαό, σφάζοντας μαζικά αθώους, γυναίκες, γέρους και παιδιά, διαπράττονατς ληστείες και βιασμούς.
Αυτοί οι δολοφόνοι ξερνούσαν φωτιά και μίσος ενάντια στο κίνημά μας εθνικής απελευθέρωσης, ενάντια στο στρατό μας, αλλά το κίνημά μας δεν λύγισε, αφού είχε συμπαγή βάση, ήταν ένα κίνημα λαϊκό, ένα κίνημα δημοκρατικό και προοδευτικό. Στο μέτωπό μας της εθνικής απελευθέρωσης ενώθηκε το ειλικρινές τμήμα του εργαζόμενου λαού, του λαού που κέρδιζε με ιδρώτα στο μέτωπο το ψωμί του και όχι με την εξαπάτηση και με την προδοσία.
Το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης ένωσε όλα τα δημοκρατικά στοιχεία , χωρίς πολιτικές και θρησκευτικές διακρίσεις. Έγινε ένας οργανισμός υγιής, ικανός να πραγματοποιήσει κάθε δύσκολη αποστολή. Ο Στρατός της Εθνικής Απελευθέρωσης, μεγαλωμένος στις πιο σκληρές μάχες, ήταν ένας στρατός του λαού, στον οποίο οι αγρότες, οι εργάτες, οι διανοούμενοι , ενωμένοι σαν ένας άνθρωπος, μάχονταν για τον κοινό σκοπό, για την ελεύθερη Αλβανία, για την ανεξάρτητη Αλβανία, τη δημοκρατία τη λαϊκή. Και μετά από τρία χρόνια ηρωικών μαχών, μετά από τόσο αίμα, τόσες ταλαιπωρίες και βάσανα, νικήσαμε , διώχνοντας τον βάρβαρο γερμανό κατακτητή και τους προδότες που τον υπηρετούσαν.
Σε αυτά τα τρία χρόνια μάχης το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης έγινε πραγματικότητα, δημιουργήθηκαν τα Συμβούλια Εθνικής Απελευθέρωσης, όργανα του αγώνα και βάση της εξουσίας, και αυτά ενδυναμώθηκαν και έγιναν η αυθεντική λαϊκή δημοκρατική εξουσία. Αυτή η νέα λαϊκή εξουσία κατάργησε την παλιά εξουσία που είχε καταντήσει τυφλό όργανο του κατακτητή και των συνεργατών του.
Για να δημιουργηθεί το Μέτωπο και η Λαϊκή Εξουσία έδωσαν τη ζωή τους χιλιάδες παιδιά της Αλβανίας, τα οποία έπεσαν με αυταπάρνηση γιατί ήταν σίγουροι πως έτσι εξασφάλιζαν ένα ευτυχισμένο μέλλον για το λαό μας. Το κίνημά μας, με τη σωστή πολιτική πλατφόρμα, διάνοιξε στο λαό μας τεράστιες προοπτικές δείχνοντας το δρόμο προς τη νίκη. Το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης, που είχε ως σκοπό την ένωση όλου του αλβανικού λαού, δυνάμωσε με το αίμα που χύθηκε και με το ότι έκανε να καταλάβουν οι παραστρατημένοι ότι ο δρόμος που αυτοί είχαν επιλέξει ήταν ολέθριος για την πατρίδα μας.
Το Αντιφασιστικό Συμβούλιο Εθνικής Απελευθέρωσης και το Προεδρείο του Αντιφασιστικού Συμβουλίου της Αλβανίας, με το κάλεσμα που απηύθυνε στα στοιχεία που βρίσκονταν ακόμα στις τάξεις του εχθρού, έδωσε άλλη μια απόδειξη της ειλικρίνειας των σκοπών του κινήματός μας.
Μετά από τρία χρόνια ηρωικών αγώνων, μετά από τόσο αίμα, βγήκαμε νικητές. Ο αιμοβόρος γερμανός εχθρός διώχθηκε από κάθε γωνία της πατρίδας μας, εξολοθρεύτηκαν οι αντιδραστικές ομάδες, ένοχες για αδελφοκτονία και σήμερα, η 28η Νοέμβρη, εορτάζεται με απερίγραπτο ενθουσιασμό από όλο τον αλβανικό λαό ποτ κατέκτησε την ελευθερία του με τίμημα το αίμα του. Σήμερα στα απελευθερωμένα Τίρανα μετά από μια δύσκολη μάχη δρόμο με δρόμο και σπίτι με σπίτι, σήμερα στην πρωτεύουσα της ελεύθερης και δημοκρατικής Αλβανίας, σε αυτό τον ηρωικό πληθυσμό που παρέμεινε με συνέπεια στην πρωτοπορία του αγώνα μας, που οι σφαγές από τους γερμανούς και τους προδότες δεν κατάφεραν να λυγίσουν αλλά του έδωσαν τη μεγαλύτερη δύναμη, έφτασε η δημοκρατική κυβέρνηση της Αλβανίας.
Αλβανικέ λαέ,
Ο νικηφόρος μας αγώνας ανέβασε το κύρος της χώρας μας, έκανε το όνομα της Αλβανίας και των Αλβανών τόσο εκτιμημένο σε όλη την προοδευτική ανθρωπότητα, που μιλάνε πλέον για μας με σεβασμό , αφού παραμείναμε πιστοί στη μεγάλη συμμαχία του αντιφασιστικού μετώπου, αφού χύσαμε τα ρυάκια του αίματός μας στο πλάι με τους Συμμάχους που από κοινού μαχόμασταν ηρωικά για να σώσουμε την ανθρωπότητα από τα δόντια του γερμανικού ναζισμού.
Ο ηρωικός μας αγώνας ήταν δεμένος με τον αγώνα των μεγάλων μας συμμάχων: ΕΣΣΔ, Αγγλία και ΗΠΑ, ήταν δεμένος με τον αγώνα των υποδουλωμένων λαών. Κατά τη διάρκεια του αγώνα μας κινηθήκαμε με ακλόνητη πίστη για τη νίκη, αφού είχαμε τη μεγάλη στήριξη της Αγγλο-σοβιετο-αμερικανικής συμμαχίας. Όταν ο ένδοξος Κόκκινος Στρατός, αυτός ο ίδιος ο Κόκκινος Στρατός που τώρα οδεύει προς τη Δύση για το αποφασιστικό χτύπημα στον τελευταίο χιτλερικό προμαχώνα , καθοδηγούμενος από τον στρατάρχη Στάλιν εξολόθρευε χωρίς έλεος τις χιτλερικές ορδές, απελευθέρωνε τις περιοχές του, στο λαό μας πολλαπλασιάζονταν οι ενέργειες που τον υποστήριζαν στον αγώνα του, αυξανόταν η ισχύς του και η πίστη του.
Η ένδοξη νίκη του Κόκκινου Στρατού ήταν και δικές μας νίκες και όλου του κόσμου, αφού αποτελούσαν τον αποφασιστικότερο παράγοντα για την καταστροφή του ναζισμού.
Χάρη σε αυτές τις νίκες, ο αγώνας για την εθνική απελευθέρωση των υποδουλωμένων λαών απέκτησε νέα ισχύ: αυτές οι νίκες του Κόκκινου Στρατού συνεισέφεραν στο να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα που γιορτάζουμε με τόση χαρά. Και ο μικρός αλλά ανίκητος λαός μας, απευθύνει στους ηρωικούς λαούς της ΕΣΣΔ και του φημισμένου Κόκκινου Στρατού την έκφραση της απεριόριστης ευγνωμοσύνης.
Σε αυτή τη σκληρή μάχη , η Αγγλία και οι ΗΠΑ δεν λύγισαν από το γερμανικό ναζισμό, πολέμησαν και συνεχίζουν να μάχονται για τον κοινό σκοπό. Ο αγώνας που διεξάγεται στις θάλασσες, τον αέρα και την ξηρά, που επιφέρει τόσες ζημιές στην γερμανική πολεμική μηχανή, είναι μια γενναία βοήθεια για το λαό μας. Το άνοιγμα του δεύτερου μετώπου και η εξολόθρευση της ναζιστικής αντίστασης στη Γαλλία εξυπηρετούν στο να έρθει πιο γρήγορα η τελική νίκη.
Στην μάχη της Εθνικής Απελευθέρωσης, ο λαός μας είχε την υποστήριξη του ηρωικού αγώνα των λαών της Γιουγκοσλαβίας. Οι λαοί μας, γείτονες και αδέλφια, από τις πρώτες ημέρες της κατοχής, απασχολούνταν για την αποφασιστική νίκη της απελευθέρωσης. Ο στρατός μας έχυσε από κοινού με τον γιουγκοσλαβικό το αίμα του στις πεδιάδες του Κοσόβου- Μετόχια. Οι στρατιώτες μας και οι γιουγκοσλάβοι περιποιήθηκαν ο ένας τις πληγές του άλλου που προκλήθηκαν από τις μάχες με τον κοινό εχθρό και με το αίμα τους έφτιαξαν την μεταξύ τους φιλία: οι ταξιαρχίες μας, που διετάχθησαν να μην αφήσουν κανένα γερμανό ζωντανό στην πατρίδα μας, μεταφέρθηκαν στο Μαυροβούνιο, όπου μαζί με τις γιουγκοσλαβικές ταξιαρχίες έδωσαν τέλος στη γερμανική αντίσταση σε εκείνες τις περιοχές.
Με το αίμα μας και τα κοινά μας βάσανα έγινε συμπαγής η φιλία μεταξύ του λαού μας και των λαών της Γιουγκοσλαβίας . Αυτή τη μέρα της μεγάλης γιορτής για την πατρίδα μας, αποστέλλουμε το θερμό μας χαιρετισμό στους αδελφούς λαούς της Γιουγκοσλαβίας.
Με τον γειτονικό ελληνικό λαό πολεμήσαμε μαζί και χύσαμε μαζί το αίμα μας, ο ένας περιποιήθηκε τις πληγές του άλλου σε αυτόν τον κοινό αντιφασιστικό αγώνα και είναι επιθυμία μας να διατηρήσουμε πάντα καλές σχέσεις με αυτόν τον ευγενή λαό. Σημειώνουμε με δυσαρέσκεια ότι οι σοβινιστικές και αντιδραστικές ομάδες του Ζέρβα αυτή την εποχή βασανίζουν την αλβανική μειονότητα, της αποστερούν τις περιουσίες της και τη εκδιώκουν από τη γή της. Ζερβικά στοιχεία περνούν παράνομα τα σύνορα και δολοφονούν και τραυματίζουν τους αντάρτες μας. Δεν θα ανεχτούμε παρόμοιες συμπεριφορές στην πατρίδα μας.
Ο έλληνας πρωθυπουργός Παπανδρέου, προέβαλλε αξιώσεις για την απόσπαστη των περιοχών του Αργυροκάστρου και της Κορυτσάς, που του αρέσει να αποκαλεί Βόρεια Ήπειρό. Σίγουρα, τέτοιες αξιώσεις δεν διευκολύνουν τη διατήρηση καλών σχέσεων με τους νότιους γείτονές μας.
Τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα, αφού στο εσωτερικό τους δεν υπάρχει παρά μόνο δική μας γη, η γη που μας άφησαν οι πρόγονοί μας και που εμείς ποτίσαμε με το αίμα μας. Κανείς δεν θα έχει το θράσσος να την αγγίξει , αφού εμείς θα ξέρουμε να την υπερασπιστούμε.
Το Κίνημα μας Εθνικής Απελευθέρωσης αναγνώρισε στην Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας δικαιώματα ίσα με εκείνα του αλβανικού λαού. Η δημοκρατική κυβέρνηση της Αλβανίας θα εγγυηθεί στην ελληνική μειονότητα την ελευθερία και τα δημοκρατικά και εθνικά δικαιώματα , για τα οποία τα παιδιά αυτής της μειονότητας πολέμησαν ηρωικά στις ταξιαρχίες του Στρατού της Εθνικής Απελευθέρωσης.
Αλβανικέ λαέ,
Σήμερα ξεκινά μια νέα σελίδα της ιστορίας μας, μια σελίδα που θα διαμορφωθεί από εμάς ,και θα τη διαμορφώσουμε εξίσου ένδόξα όσο ήταν και αυτή της μάχης μας ενάντια στον κατακτητή. Και αυτή είναι η μάχη για την ανοικοδόμηση της Αλβανίας, για την οικοδόμηση της οικονομίας της, της εκπαίδευσης της και του πολιτισμού του λαού μας, για την άνοδο του κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού επιπέδου. Το Κίνημά μας ξεκίνησε σε κρίσιμες στιγμές έναν γιγάντιο και άνισο αγώνα, βγαίνοντας νικητής, αφού και ο λαός μας ενώθηκε σαν ένας άνθρωπος στο Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης. Το κίνημά μας θα ξεκινήσει και αυτό το δεύτερο αγώνα και θα βγει νικητής, αφού αυτή είναι η πνευματική παρακαταθήκη όσων έπεσαν στο πεδίο της μάχης, αφού σε αυτη είναι δεμένη η ζωή του λαού μας και το μέλλον του.
Οι γερμανοί ναζί και οι προδότες έσπειραν τρόμο και πένθος στη χώρα μας, ολόκληρες περιοχές είναι στάχτες, η αγροτιά είναι απονεκρωμένη, η οικονομία της χώρας έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται άστεγες και χωρίς ψωμί, πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, πρέπει να ενσκήψουμε στην Υγεία του πληθυσμού. Όλα τα σημαντικά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν , αν ενδυναμώσουμε την εξουσία μας και βάλουμε μπροστάρηδες ανθρώπους που στην καρδιά τους έχουν το λαό.
Για αυτό επιβάλλεται το καθήκον να δώσουμε τα πάντα για την εξουσία, να την κάνουμε δυνατή ώστε αυτή να μπορέσει να πραγματοποιήσει τις υποχρεώσεις της ,τις τόσο ζωτικής σημασίας, και πρέπει όλος ο λαός να κινητοποιηθεί.
Ας ενισχύσουμε το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης και αυτό θα έχει στις τάξεις του όλον τον λαό μας, παρέχοντάς του τη σωστή πολιτική , δένοντάς τον με την εξουσία και κάνοντάς τον να συνειδητοποιήσει τα προβλήματα που του παρουσιάζονται. Πρέπει να καταλάβουμε ακόμα και τώρα , όπως το καταλάβαμε κατά τη διάρκεια του ένοπλου αγώνα ότι για να λύσουμε αυτά τα προβλήματα, για να εξασφαλίσουμε στο λαό μας μια πιο ευτυχισμένη ζωή και ευημερία, είναι απαραίτητο όλος ο λαός να συμμετάσχει σε αυτό το μεγάλο έργο.
Κανένας τίμιος αλβανός να μη μείνει έξω από το μέτωπο, καμία ενέργεια να μη σπαταληθεί. Με αφορμή την γιορτή της 28ης Νοέμβρη, με αφορμή την απελευθέρωση των Τιράνων , το Προεδρείο του αντιφασιστικού συμβουλίου της εθνικής απελευθέρωσης παρέχει γενική αμνηστεία για τα μέλη του Μπάλι Κομπετάρ, του Λεγκαλιτέτι και των άλλων οργανώσεων που συνεργάστηκαν με τον κατακτητή: εξαιρούνται από την αμνηστία όλοι οι εγκληματίες πολέμου, αυτοί που δολοφόνησαν, έκαψαν , βίασαν, λήστεψαν τα αγαθά του λαού μας.
Αυτό είναι άλλο ένα γεγονός που μαρτυρεί τους υψηλούς σκοπούς του κινήματος που πολέμησε και θα πολεμήσει για τον λαό, αυτού του κινήματος που έχει ως αρχή του, τη μέγιστη δικαιοσύνη.
Ας γίνει όλη η Αλβανία ένα εργοτάξιο, στο οποίο μικροί και μεγάλοι να καταλάβουν ότι δεν δουλεύουν για τους ξένους, αλλά εργάζονται και οικοδομούν την ίδια τους την πατρίδα . Και για την πατρίδα μας, για την οποία δεν λυπηθήκαμε ούτε τη ζωή μας, δεν πρέπει να λυπηθούμε ούτε τον ιδρώτα μας και την κούρασή μας.
Οφείλουμε να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε ο στρατός μας, μεγάλος παράγοντας για αυτές τις επιτυχίες, θα ενισχυθεί και θα εκσυγχρονιστεί πραγματικά. Να γίνει ένας αληθινός υπερασπιστής του λαού και της εξουσίας του. Για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, είναι απαραίτητο να κάνουμε το στρατό μας αληθινά συνειδητό και πολιτικό, γιατί μόνον τότε θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει τον αγώνα με τη μέγιστη επιτυχία και θα γίνει αληθινός υποστηρικτής των συμφερόντων του λαού.
Αλβανικέ λαέ,
Τους καρπούς του ηρωικού σου αγώνα πρέπει να τους μαζέψεις εσύ, γιατί ανληκουν σε εσένα και εσύ τους πλήρωσες με το αίμα σου. Για να μην μπορούν οι ληστές, οι κερδοσκόποι και οι ραδιούργοι ,συνηθισμένοι να ζουν στις πλάτες μας και πίνοντας το αίμα μας, να μας ποδηγετήσουν , ας σφίξουμε τις γραμμές μας πιο δυνατά όσο ποτέ, ας ενωθούμε όλοι γύρω από την εξουσία, στο Μέτωπο, στη Δημοκρατική Κυβέρνηση και έτσι ενωμένοι θα λύσουμε τα προβλήματα και θα βελτιώσουμε την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας μας.
Ζήτω η ελεύθερη και δημοκρατική Αλβανία!
Ζήτω ο αλβανικός λαός!
Ζήτω ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός!
Ζήτω οι Μεγάλοι μας Σύμμαχοι: Αγγλία, Σοβιετική Ένωση και ΗΠΑ
Ζήτω η φιλία των εραστών της ελευθερίας λαών της Βαλκανικής!
Ζήτω ο ηρωικός λαός των Τιράνων!

Μετάφραση από τα Ιταλικά: parapoda.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: