Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Οι γυναίκες που αντιστέκονται θα νικήσουν!

Για 106 χρόνια, η 8η Μαρτίου γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και του αγώνα για τις απαιτήσεις των γυναικών.

Εκατόν εννέα χρόνια πριν, οι γυναίκες υφάντριες και μέλη του Διεθνούς Σωματείου Γυναικών Εργατριών Ιματισμού  της Νέας Υόρκης συμπορεύθηκαν απαιτώντας ισότητα, ίσο μισθό, δικαίωμα ψήφου και μείωση των ωρών εργασίας. Πολέμησαν ενάντια στην εκμετάλλευση της εργασίας τους, στις άσχημες εργασιακές συνθήκες και στις διακρίσεις φύλου. 

Σήμερα, σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο, τα κεκτημένα των γυναικών στην ισότητα και την ελευθερία βρίσκονται σε κίνδυνο.
 
Στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ο ιμπεριαλισμός δημιούργησε εμφύλιους πολέμους και οπλισμένες συμμορίες τζιχαντιστών, οι οποίες κατέλαβαν ολόκληρες περιοχές και δημιούργησαν πρωτόγονα σκλαβοπάζαρα.

 Οι χιλιάδες γυναίκες και παιδιά που αναγκάστηκαν να διαφύγουν από εμπόλεμες  ζώνες, συνεχίζουν να πνίγονται στη Μεσόγειο. Ως πρόσφυγες, τους εκμεταλλεύονται ως πηγή φθηνής εργασίας και υποφέρουν από φτώχεια, πείνα, μιζέρια και σεξουαλική κακοποίηση. Αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση των γυναικών μεταναστριών που διαφεύγουν από τον πόλεμο στη Συρία. Αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να πέσουν στα χέρια σωματεμπόρων.
 
Η ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ  στις Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί τα δικαιώματα των εργαζομένων γυναικών και τα κεκτημένα τους βρίσκονται ήδη υπό επίθεση με την άνοδο των νεοφιλελεύθερων, συντηρητικών και ακροδεξιών ομάδων και πολιτικών στην Ευρώπη.

Στην Δύση, όπου δεσπόζουν οι νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές, παρατηρούμε την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών, ευέλικτα ωράρια εργασίας μηδενικών-ωρών και αντί-σωματειακούς νόμους να συνδυάζονται με χαμηλούς μισθούς και κακές συνθήκες εργασίας.

Σε χώρες όπως η Τουρκία, παρατηρούμε την επέκταση των νεοφιλελεύθερων και συντηρητικών πολιτικών οι οποίες επιτίθενται στην εργατική τάξη. Αντιδραστικές πολιτικές δυνάμεις απορρίπτουν αιτήματα για ισότητα ενώ υπάρχει αύξηση στην εκμετάλλευση των γυναικών.

Η βία κατά των γυναικών και οι σφαγές γυναικών σε ολόκληρο τον πλανήτη αυξάνονται μέρα με την μέρα. Με το κλείσιμο παιδικών σταθμών και δημοσίων υπηρεσιών που παρέχουν φροντίδα στα παιδιά και στους γηραιότερους καθώς και με την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών, είναι οι γυναίκες που γεμίζουν τα κενά που δημιουργούνται από το κράτος.
 
Στην Τουρκία, η παρούσα κυβέρνηση του AKP εδώ και 15 χρόνια αποσαθρώνει τα κοινωνικά κεκτημένα των γυναικών με την αύξηση των θρησκευτικών και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Έχει εισάγει την αντί-εκκοσμίκευση σε κάθε σφαίρα του δημόσιου βίου με την αύξηση της θρησκευτικής εκπαίδευσης που ενσωματώνεται στο σχολικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, την εξάπλωση του ανοίγματος τζαμιών σε δημόσιους χώρους και ενθαρρύνει τη θρησκευτική σεμνότητα. Όλες αυτές οι πρακτικές επηρεάζουν τις ζωές των γυναικών.
 
Μία πρόταση στο Τουρκικό κοινοβούλιο πέρυσι, γνωστή από τις γυναικείες οργανώσεις ως  “ο επαίσχυντος νόμος” θα προέβλεπε τον καταναγκαστικό γάμο κοριτσιών κάτω από 15 ετών με τους βιαστές τους. Όπως και με την πρόταση “νόμου περί εκτρώσεων” πριν από δύο χρόνια, οι προτάσεις συνάντησαν μαζική αντιπαράθεση και διαδηλώσεις από γυναικείες οργανώσεις, αναγκάζοντας τους να τις εγκαταλείψουν.
 
Είναι ένα σημαντικό επίτευγμα και δείχνει ότι γυναίκες από διαφορετικούς τομείς μπορούν να σταματήσουν αντιδραστικές πολιτικές κατά των γυναικών αν ενωθούν σε κοινό αγώνα.
 
Από την μία μεριά, η κυβέρνηση του AKP δίνει κίνητρα σε εργοδότες που απασχολούν γυναίκες, με το σλόγκαν “η πρόσληψη γυναικών είναι επικερδής”. Από την άλλη όμως, κλείνει βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και τις διευκολύνσεις για τις μητέρες στους χώρους εργασίας. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτείνει ότι οι γυναίκες και οι άνδρες δεν θα έπρεπε να είναι ίσοι, χαρακτηρίζει τις “μη-μητέρες” ως “μισές” ή “ανολοκλήρωτες” και θέλει οι γυναίκες “να παραμένουν στο σπίτι με τις ευλογίες τους”.
 
Οι γυναίκες της Τουρκίας συναντώνται αυτή την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών ενώ η χώρα παραμένει υπό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης. Οι συνθήκες είναι αυτές της βαριάς καταστολής και παραβιάσεων των δικαιωμάτων, με πολλές εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς κλειστούς, 136.000 δημόσιους υπαλλήλους απολυμένους, εκατοντάδες οργανώσεις κλειστές, συμπεριλαμβανομένων οργανώσεων για τα δικαιώματα γυναικών και παιδιών, 155 δημοσιογράφους φυλακισμένους, συλληφθέντες βουλευτές του κόμματος της αντιπολίτευσης HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών), την συν-πρόεδρο του HDP Figen Yuksekdag, στερημένες της βουλευτικής ιδιότητας και πολλούς δάσκαλους, ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες του χώρου της υγείας, απολυμένους.
 
Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις έχουν απαγορευθεί και ριζικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ψηφίζονται τον Απρίλιο, στοχεύοντας στην συγκέντρωση της εξουσίας – νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής – στα χέρια ενός άνδρα.
 
Αυτά έχουν δυσανάλογο αντίκτυπο στις γυναίκες. Από την κήρυξη του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης, ο αριθμός των δολοφονημένων γυναικών έχει αυξηθεί. Περισσότερες από 300 γυναίκες σκοτώθηκαν το 2016 και τους δύο πρώτους μήνες αυτού του έτους, 43 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άνδρες. Οι αυτοκτονίες αυξάνονται,  θύματα όλης της κοινωνίας, τα περισσότερα από αυτά γυναίκες.
 
Παρά τις πιέσεις και τις απαγορεύσεις, οι γυναίκες της Τουρκίας συνεχίζουν να εκφράζουν τις απαιτήσεις τους για ανθρωπιά, για το δικαίωμα στην ζωή, την ελευθερία και την ειρήνη στις πλατείες των πόλεων μέχρι και σήμερα.
 
Παράλληλα οι γυναίκες θα διαδηλώνουν ενάντια σε πολιτικές που επιβάλουν συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας, που δεν αντιμετωπίζουν τις γυναίκες με ισότητα, που βλέπουν τις μη-μητέρες ως “λειψές” ή “ελλιπείς”, και θα διαδηλώνουν ενάντια σε νεοφιλελεύθερες συντηρητικές πολιτικές. Θα πολεμήσουν για την ενδυνάμωση της εκστρατείας του “όχι” ενάντια στις μεταρρυθμίσεις που θέλουν το αντιδημοκρατικό καθεστώς του “ενός άνδρα” που αποζητά την απόλυτη εξουσία.
 
Η απαγόρευση των πορειών στην Κωνσταντινούπολη και την Σμύρνη την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ανατράπηκε έπειτα από διαμαρτυρίες των γυναικείων οργανώσεων. Η απαγόρευση παραμένει σε ισχύ στην Κουρδική πόλη του Ντιγιαρμπακίρ καθώς και σε περιοχές της νότιο-ανατολικής Τουρκίας. Το 2016 η αστυνομία έβαλε με πλαστικές σφαίρες σε πορεία στην Κωνσταντινούπολη.
 
Εμείς οι γυναίκες της Τουρκίας, θα νικήσουμε παλεύοντας μαζί ενάντια στην πολιτική αντίδραση και συνδυάζοντας τους αγώνες μας με των αδελφών μας άλλων χωρών, ενώνοντας τα αιτήματα μας.
Χαιρετώ την Κλάρα Τσέτκιν με το φως της Ρόζα Λούξεμπουργκ την 107η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με την αποφασιστικότητα και την αξιοπρέπεια  των υφαντριών της Νέας Υόρκης που ύψωσαν το ανάστημά τους για τα δικαιώματά τους πριν τόσα χρόνια.

Πιστεύω ότι οι γυναίκες που αντιστέκονται θα νικήσουν… αργά ή γρήγορα.

Selma Gürkan
Πρόεδρος Κόμματος Εργασίας Τουρκίας (EMEP)

Δεν υπάρχουν σχόλια: