Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Οι ιμπεριαλιστές – δανειστές ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα ρυπογόνα εργοστάσια της ΔΕΗ;

Μία από τις βασικές προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι ιμπεριαλιστές - δανειστές στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να συνεχιστεί το βάθεμα της εξάρτησης και η παροχή νέων υποδουλωτικών δανείων είναι και η πώληση πολλών ενεργειακών μονάδων της χώρας. Οι υπόλοιπες θα ξεπουληθούν στον επόμενο δανεισμό. Σε λίγους μήνες δηλαδή.
Οι ενεργειακές μονάδες της ΔΕΗ αποτελούνται κυρίως από τα ηλεκτροπαραγωγά εργοστάσια λιγνίτη σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη μαζί με τα ορυχεία λιγνίτη σε διάφορες περιοχές της χώρας και τα υδροηλεκτρικά φράγματα. Για τα πρώτα (εργοστάσια λιγνίτη) κάθε χρόνο η ΔΕΗ πληρώνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ως πρόστιμα για την εκπομπή ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.
Είναι απορίας άξιο [είναι;] που οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Ευρώπης και το ΔΝΤ, παρά τα πρόστιμα που επιβάλλονται κάθε χρόνο, ζητούν την ΠΩΛΗΣΗ των ηλεκτροπαραγωγών εργοστασίων λιγνίτη της ΔΕΗ και όχι το κλείσιμό τους. Αν πράγματι τους «ενδιέφερε» το περιβάλλον, το πρώτο τους μέλημα θα ήταν να κινηθούν για το κλείσιμό τους. Η επιβολή όμως των υπέρογκων προστίμων έχει ως στόχο τον οικονομικό στραγγαλισμό της ΔΕΗ, έτσι ώστε να οδηγηθεί στον τεμαχισμό και στο ξεπούλημα των εργοστασίων της μία ώρα αρχύτερα αντί «πινακίου φακής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: