Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Διαδηλώνουμε όλοι μαζί ενάντια στην πολιτική του Πολέμου!

ΕΞΩ από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ! ΕΞΩ από τις συμμαχίες των πολεμοχαρών εχθρών των λαών!
Η προσεχής Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, 24 και 25 Μάη 1917, με την παρουσία του υπεραντιδραστικού πολεμοκάπηλου και ολιγάρχη ΤΡΑΜΠ, θα οδηγήσει σε μια πλατιά διεθνή κινητοποίηση του λαϊκού κινήματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία.

Εμείς, τα ευρωπαϊκά μέλη της διεθνούς Σύσκεψης των μαρξιστικών-λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων, στηρίζουμε αποφασιστικά αυτή τη μαζική δράση, τη διαδήλωση διαμαρτυρίας και τα συλλαλητήρια για να καταγγείλουμε τον πολεμοκάπηλο, μιλιταριστικό και εχθρικό προς τους λαούς ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε το 1949 ενάντια στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο και ενάντια στις δημοκρατικές αντίπαλες δυνάμεις των εργατών και των λαών. Οικοδομήθηκε ως απειλή, ως πρόκληση, ως πολεμική μηχανή προς το εσωτερικό όπως και προς το εξωτερικό (είναι γνωστό, ότι τα μυστικά στρατεύματα έπαιξαν ένα ρόλο κλειδί στη «στρατηγική της όξυνσης» και στη φασιστική τρομοκρατία).

Αυτή η επιθετική-εγκληματική στρατιωτική συμμαχία ήταν μόνιμα το βασικό όργανο της κυριαρχίας των αμερικανών ιμπεριαλιστών για την υποδούλωση των ευρωπαϊκών λαών και τον έντονο περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας τους. 

Αντί, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, να διαλυθεί, το ΝΑΤΟ δυνάμωσε τις επιθετικές ενέργειές του και τη στρατιωτική δύναμή του εκτός των συνόρων του, ιδιαίτερα με την επέκταση προς Ανατολάς, με την προώθηση της στρατηγικής ελέγχου άλλων περιοχών, με τις ολοένα και περισσότερες επεμβάσεις και την περικύκλωση της ιμπεριαλιστικής Ρωσίας, η οποία αντιδρά με ένα εντατικό εξοπλιστικό πρόγραμμα και στρατιωτικές επιχειρήσεις, με σκοπό να διασπάσει την πολιτική ενότητα των ανταγωνιστών της.

Επιπλέον το ΝΑΤΟ έχει προωθήσει στενότερη συμμαχία με κράτη όπως Ισραήλ, Αίγυπτο, Κολομβία, ενώ ο ΤΡΑΜΠ απαιτεί μια ακόμα ισχυρότερη στράτευση στο λεγόμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Με τις στρατιωτικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ (Αφγανιστάν, Λιβύη, κλπ.) δεν λύθηκε κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο. Οι συνέπειες: πολυάριθμα θύματα αμάχων, βαρβαρότητα, καταστροφές, επέκταση αντιδραστικών εμφυλίων πολέμων και γιγαντιαία ρεύματα προσφύγων.

Στη Σύνοδο των Βρυξελλών επιδιώκεται η παραπέρα επέκταση και οι στρατιωτικές επεμβάσεις αυτού του πολεμοχαρούς μπλοκ.

Το ΝΑΤΟ και οι υποστηρικτές του στέλνουν στρατεύματα στην Πολωνία, στις Βαλτικές Χώρες, στην Ουγγαρία, ενώ προωθούν τον ατομικό επανεξοπλισμό και επεκτείνουν τη στρατιωτική μηχανή τους στη Βόρια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, με πρόσχημα τον δήθεν αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία των Τζιχαντιστών, δηλαδή ενάντια σ’ ένα φαινόμενο που το ίδιο γεννήθηκε από την ιμπεριαλιστική πολιτική του πολέμου και τη λεηλασία των εξαρτημένων χωρών.

Μια άλλη πλευρά της Συνόδου των Βρυξελλών αποτελεί ο εκσυγχρονισμός του ατομικού οπλοστασίου, στην ήδη ακολουθούμενη κατεύθυνση απ’ τον Ομπάμα και τον Κλίντον και σήμερα προωθούμενη γραμμή απ’ τον ΤΡΑΜΠ, στην κατεύθυνση του εθνικιστικού και πολεμοχαρούς σλόγκαν «Κάντε το στρατό τον ΗΠΑ πάλι ισχυρό!».

Το ΝΑΤΟ είναι, έτσι δήλωσε πρόσφατα ο νέος chef του Πενταγώνου Mattis («Mad Dog») «η θεμελιώδης βάση για τις ΗΠΑ». Στην πραγματικότητα αυτή η ιμπεριαλιστική Οργάνωση εξυπηρετεί τη διατήρηση της παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ, η οποία αισθάνεται απειλούμενη από την άνοδο των ανταγωνιστικών δυνάμεων.

Επιπλέον ο ΤΡΑΜΠ έχει δηλώσει: «εμείς υποστηρίζουμε αποφασιστικά το ΝΑΤΟ… αλλά οι σύμμαχοί μας πρέπει να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις». Εννοεί την παραπέρα αύξηση των στρατιωτικών δαπανών ύψους 2% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ). Το βάρος αυτό όμως θα φορτωθεί στις πλάτες της εργατικής τάξης και των λαϊκών μαζών, που ήδη αρκετά υποφέρουν από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και την πολιτική λεηλασίας των κοινωνικών δαπανών.

Η υπαγόρευση του ΤΡΑΜΠ έγινε αποδεκτή απ’ του ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι ταυτόχρονα συμφώνησαν για μια «ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας», δηλαδή ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, ως συμπλήρωμα του ΝΑΤΟ και υπό τις διαταγές του, για να διασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στο μοίρασμα της λείας. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση των μονοπωλίων συνεργάζεται – με τη στήριξη των νεοφιλελεύθερων, των σοσιαλδημοκρατών και των ρεφορμιστικών κομμάτων – στενά με το ΝΑΤΟ στη διαχείριση της κρίσης και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις (Ουκρανία, Βαλκάνια, Αφγανιστάν, Μεσόγειος, Σουδάν, Σομαλία, κλπ.).

Αυτές οι στρατηγικού χαρακτήρα σχέσεις έχουν φτάσει σε ένα νέο επίπεδο, επειδή η ΕΕ αντιδρά στα αδιέξοδά της με ακόμα επιθετικότερη στρατηγική, με πολεμικές και στρατιωτικές επεμβάσεις προς τα έξω και στο εσωτερικό οξύνει την αντίδραση, με ρατσισμό και καταπίεση.

Ταυτόχρονα με τη Σύνοδο των Βρυξελλών οι ανισόμετρη ανάπτυξη του καπιταλισμού στις διάφορες χώρες, οι αυξανόμενες οικονομικο-πολιτικές δυσκολίες, και οι προσπάθειες να μετακυλήσουν τις συνέπειες στους ανταγωνιστές τους, οδηγούν σε μια σοβαρή χειροτέρευση των σχέσεων μεταξύ των ιμπεριαλιστικών και καπιταλιστικών δυνάμεων.

Σήμερα – που η οικονομική στασιμότητα παραμένει και η φτώχεια αυξάνεται – «παγκοσμιοποίηση» σημαίνει προτεραιότητα για τον προστατευτισμό, δηλ. τελωνειακούς δασμούς και εμπορικούς πολέμους, μεγαλύτερο ανταγωνισμό για αγορές και εμπορικούς οδούς, για πρώτες ύλες και πηγές ενέργειας, για νερό και γόνιμα εδάφη, για σφαίρες επιρροής και στρατηγικές ζώνες. Σ’ αυτή τη βάση αναπτύσσονται η πολιτική του πολέμου και οι εξοπλισμοί. Το ΝΑΤΟ είναι ο σημαιοφόρος της υπεράσπισης των πιο σημαντικών συμφερόντων των κρατών μελών του, ειδικότερα των ΗΠΑ.  Μια πολιτική που οδηγεί στην καταστροφή, το θάνατο, και σε ύματα προσφύγων, που προκαλεί σφοδρές αντιπαλότητες σε πολυάριθμες περιοχές του κόσμου – στην Ανατολική Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή, στη Νοτιο-Κινεζική Θάλασσα, στην Κορεατική Χερσόνησο, στην Αρκτική, κλπ. αλλά προκαλεί επίσης προβλήματα στο διάστημα, και «Cyberspace», τα οποία εντείνουν τη στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας και επιταχύνουν τη συγκρότηση ιμπεριαλιστικών Μπλοκ, που μπορούν να οδηγήσουν σε μια γενικότερη σύρραξη.

Όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προετοιμάζονται για ένα νέο ξαναμοίρασμα του κόσμου με πόλεμο. Νέος αυξανόμενος Εθνικισμός, Σοβινισμός, Ρατσισμός, Ξενοφοβία, συγκρότηση και προώθηση δεξιών-λαϊκίστικων και φασιστικών Κομμάτων – δυνάμεις που στο όνομα του «Έθνους» φανατίζουν για πόλεμο και σπέρνουν μίσος μεταξύ των λαών.

Η μπουρζουαζία και οι οπορτουνιστές υπηρέτες της ισχυρίζονται ότι είναι αναγκαίο να αυξάνονται διαρκώς οι στρατιωτικές δαπάνες και να στρατιωτικοποιείται η κοινωνία ολοένα και περισσότερο, για την υπεράσπιση της «Δημοκρατίας και του δυτικού τρόπου ζωής» – ψεύτικα συνθήματα, διαδίδονται δραστήρια με το πρόσχημα της καταπολέμησης της αντιλαϊκής τρομοκρατίας, η οποία όμως είναι προϊόν αυτών των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Τέτοια «συνθήματα» υπηρετούν αποκλειστικά και μόνο την εξάλειψη των ελευθεριών και δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη συνέχιση της πολιτικής της εξαθλίωσης και την υπεράσπιση των προνομίων της μειοψηφίας των εκμεταλλευτών.
Η προπαγάνδα εκφοβισμού των λαών χρησιμεύει για να δικαιολογηθεί η νομιμοποίηση της στρατιωτικοποίησης της οικονομίας και να διασφαλίσει την υποστήριξη των πολέμων για τα συμφέροντα των κατόχων του κεφαλαίου, των πλουσίων και των παράσιτων.
Οι λαϊκές μάζες όμως δε θέλουν ούτε τον πόλεμο ούτε την αντίδραση ούτε θύματα. Σας καλούμε: να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να αγωνιστούμε όλοι μαζί για την ειρήνη και την ελευθερία των λαών, να οργανώσουμε ένα ενιαίο μέτωπο και να κινητοποιήσουμε σε αγώνα ενάντια στους πολεμοκάπηλους, να ενωθούμε με τη διαμαρτυρία ενάντια στη ΝΑΤΟϊκή-Σύνοδο των Βρυξελλών στη βάση των παρακάτω αιτημάτων:
  • Όχι στο ΝΑΤΟ ούτε σ’ ένα ευρωπαϊκό στρατό, όργανα του πολέμου και της τρομοκρατίας!
  • Έξω από ΝΑΤΟ, ΕΕ και από τις συμμαχίες των πολεμοχαρών εχθρών των λαών!
  • Άμεση απόσυρση όλων των στρατευμάτων που έχουν σταλεί στο εξωτερικό!
  • Στοπ στον εξοπλιστικό ανταγωνισμό, δραστική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών – αξιοποίησή τους για τις ανάγκες των εργατών και του λαού, για Υγεία, Παιδεία, Δημόσιες Υπηρεσίες!
  • Απαιτούμε έναν κόσμο χωρίς ατομικά όπλα!
  • Όχι στο αστυνομικό κράτος και τη στρατιωτικοποίηση της οικονομίας! Να αγωνιστούμε για την υπεράσπιση των κατακτημένων δημοκρατικών μας ελευθεριών και δικαιωμάτων!
  • Όχι στο στρατιωτικό κλείσιμο των συνόρων ενάντια στους πρόσφυγες!
  • Να υποστηρίξουμε τον αγώνα των καταπιεσμένων λαών και εθνών ενάντια στον ιμπεριαλισμό! 
  • Κάτω ο Εθνικισμός, ο Ρατσισμός και ο Φασισμός!
Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη των εργατών και των λαών!

Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Δανίας (APK)
Οργάνωση για την οικοδόμηση ενός Κομμουνιστικού Κόμματος Εργατών Γερμανίας (Arbeit Zukunft)
Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Γαλλίας (PCOF)
ΚΙΝΗΣΗ για  ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55
Κομμουνιστική Πλατφόρμα για το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Ιταλίας
Μαρξιστική-Λενινιστική Οργάνωση «Revolusjon» Νορβηγίας
Κομμουνιστική Πλατφόρμα /Μαρξιστών-Λενινιστών (Νορβηγίας)
Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας Μαρξιστών-Λενινιστών (PCE/ML)
Κόμμα Εργασίας Τουρκίας (EMEP)
Κόμμα Εργασίας Τυνησίας (POT)

Δεν υπάρχουν σχόλια: