Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στις ΗΠΑ

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στις ΗΠΑ - Υποτακτικός του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού

Στις 17/10/2017 ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ. Εκεί ο Α. Τσίπρας εξωράισε τον ακραίο εθνικιστή-ρατσιστή πρόεδρο των ΗΠΑ, παρουσιάζοντας τον ως «υπερασπιστή της δημοκρατίας και της ελευθερίας», παρόλο που αυτός απειλεί ανοιχτά συνεχώς άλλες χώρες με στρατιωτική επέμβαση (βλ. Λ.Δ. Κορέας, Βενεζουέλα, Ιράν, κλπ), για τον οποίο δήλωσε:

«Μην ξεχνάτε ότι οι αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Είναι αξίες που διαπερνούν τον αμερικανικό πολιτισμό και την αμερικανική παράδοση. Ο πρόεδρος (Τραμπ) συνεχίζει τώρα αυτή την παράδοση. (...) Διαπίστωσα από τη συνάντηση που είχα με τον πρόεδρο ότι η προσέγγιση του στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πολιτική ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό.»

Την ίδια ώρα, ο Α. Τσίπρας και παρά τη δυσμενή οικονομικά θέση της χώρας δεσμεύτηκε για αναβάθμιση των υπαρχόντων F-16 (κατ' άλλους μια αναβάθμιση παρωχημένη) που θα κοστίσει στον εργαζόμενο λαό 2,4 δις δολάρια ΗΠΑ. Παράλληλα ο Α. Τσίπρας λειτουργώντας ως λαγός των ΗΠΑ και ξεχνώντας παλιότερες διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ για «την ανάγκη να αποδεσμευτούμε από το ΝΑΤΟ» (01/06/2012) στις δηλώσεις του ανέφερε: «Η Ελλάδα δεν είναι απλά μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ένας χρήσιμος σύμμαχος των ΗΠΑ. Σ' ότι αφορά την Κρήτη και τη βάση της Σούδας είναι σε όλους μας γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία, την οποία αξιολογήσαμε από κοινού και πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί», εννοώντας βέβαια την πλήρη υποταγή της Ελλάδας στις ΗΠΑ και τη χρησιμότητά της εν μέσω ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και πολεμικών συγκρούσεων, με κίνδυνο την εμπλοκή της χώρας σε πολεμικές περιπέτειες των τυχοδιωκτικών στρατιωτικών ενεργειών των ιμπεριαλιστών σε διάφορα μέρη. Μία υποταγή που φαίνεται να βαθαίνει ολοένα, ύστερα από την πρόσκληση της κυβέρνησης στο ΝΑΤΟ να συμμετέχει στην περιφρούρηση των συνόρων, την περυσινή επίσκεψη Ομπάμα, τις κινήσεις της Κλίντον, αλλά και τις συμφωνίες για το πέρασμα αγωγών δια μέσω του Αιγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: