Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ '44 - Μαρτυρία του καπετάνιου ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΛΛΙΝΟΥ

Μαρτυρία του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΛΛΙΝΟΥ, καπετάνιου της 13ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ Ρούμελης
(απόσπασμα από παρέμβαση-ομιλία του)
 

Η ΕΝΟΠΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 1944 
Η Ειρηνική Διαδήλωση της 3ης Δεκεμβρίου 1944 ήταν Άοπλη Διαμαρτυρία του Λαού της Αθήνας, διότι δεν εφαρμόζονταν οι Συνθήκες του Λιβάνου και της Γκαζέρτας. Πολυβολήθηκε από τα Ανάκτορα με συνέπεια 20 Νεκρούς Διαδηλωτές.
Όταν άρχισαν οι ένοπλες συγκρούσεις στην Αθήνα, έγινε πρόταση η 13η Μεραρχία να μετακινηθεί στην περιοχή των Θηβών. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή, για να μη θεωρηθεί ως επιδίωξη κατάληψης της Αθήνας. Απόδειξη ότι το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ δεν είχε επιδίωξη την κατάληψη της εξουσίας.
Την 8η Δεκεμβρίου πήρα διαταγή: «Η Μεραρχία με σύντομη πορεία να κινηθεί στην Αττική». Με Κλιμάκιο του Επιτελείου την 9η Δεκεμβρίου εγκατέστησα Σταθμό Διοίκησης στη Χασιά. Με κάλεσε η Κεντρική Επιτροπή του ΕΛΑΣ, που ήταν στη Μονή Κλειστών. Τους ενημέρωσα: «Ήρθε το 42 Σύνταγμα. Έρχεται το 52 Σύνταγμα και η Μοίρα Πυροβολικού». Ο Σιάντος μου είπε: «Θα διαθέσεις το 42 Σύνταγμα στο Α' Σώμα Στρατού της Αθήνας κι εσύ με το 52 Σύνταγμα και το 6Α Εφεδρικό Σύνταγμα του Πειραιά θα καλύψεις τον τομέα Φάληρο - Πειραιά μέχρι Ελευσίνα». Του είπα: «Γιατί σκορπάτε τη Μεραρχία και δεν τη δίνετε τη πιο δύσκολη αποστολή, είναι σε θέση να την εκπληρώσει». Απάντησε: «Αυτό θα γίνει». Οι Υποστράτηγοι Μάντακας και Χατζημιχάλης και ο Λευτέρης Αποστόλου δεν είπαν ούτε μία λέξη.
Ώρα 20:30 της 11ης Δεκεμβρίου συγκαλείται σύσκεψη στο Σ.Δ. της 23ης Βρετανικής Ταξιαρχίας. Ο Άγγλος Υποστράτηγος Αρκράιτ θέτει θέμα προσωρινής εκκενώσεως των Αθηνών και σύμπτυξης των δυνάμεων στο Δέλτα του Φαλήρου. Επαναλαμβάνεται η σύσκεψη την 02:30 μεταμεσονύκτιων ώρα. Ο Διοικητής της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας (Ρίμινι) Υποστράτηγος Θρασύβουλος Τσακαλώτος τονίζει ότι η Ταξιαρχία είναι αποφασισμένη να αμυνθεί και μόνη. Την ώρα 05:00 ενημερώνει το Γεώργιο Παπανδρέου και αυτός τον Τσόρτσιλ, ο οποίος δίνει διαταγή μη εκκένωσης των Αθηνών.
Πήγα στη Μάνδρα να υποδεχθώ το 52 Σύνταγμα και τη Μοίρα Πυροβολικού. Έφτασε στη Μάνδρα το Βρετανικό Σύνταγμα από τη Θεσσαλονίκη. Το σταματήσαμε και πήραμε διάταξη να το αφοπλίσουμε. Τηλεφώνησα στο Σιάντο: «Έφτασε στη Μάνδρα Βρετανικό Σύνταγμα από τη Θεσσαλονίκη. Θα το αφοπλίσουμε». Απάντησε: «Να το αφήσετε να περάσει». Ξανατηλεφωνώ: «Αύριο αυτό το Σύνταγμα θα μας πολεμάει στην Αθήνα». Απάντησε: «Να το αφήσετε να περάσει». Δεύτερη απόδειξη ότι δεν είχε το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ επιδίωξη κατάληψης της εξουσίας.

Εφημερίδα «ΕΛΛΑΔΑ» (τριμηνιαία έκδοση), χρόνος 20ος , Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2008, αρ. φύλλου 150 (σελ. 2)

Δεν υπάρχουν σχόλια: